ΥΛΙΚΑ (για 6 άτομα)

500 γρ. ξερά αμπελοφάσουλα Εβρου (μαυρομάτικα), μουλιασμένα αποβραδίς

150 ml έ.π. ελαιόλαδο

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες {{{ moto }}}

2 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, σε μεγάλα κομμάτια

2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε λίγο νερό

1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και χοντροκομμένο

200 γρ. καυκαλήθρες, πλυμένες και ψιλοκομμένες

1 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεπλένουμε τα αμπελοφάσουλα και τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, για περίπου
30-40 λεπτά.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε και τα αμπελοφάσουλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον πελτέ. Αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί για περίπου 10 λεπτά.

Προσθέτουμε το σπανάκι και τις καυκαλήθρες και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε έως ότου τα χορταρικά αρχίσουν να μαραίνονται και αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν για περίπου 20 λεπτά. Λίγο προτού σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τον μισό μάραθο. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τον υπόλοιπο μάραθο και σερβίρουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.