Σε διάγγελμα προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για την Ουκρανία μετά και τα τελευταία τεκταινόμενα στην Κριμαία και το ντόμινο των εξελίξεων που επιφέρει το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στη χερσόνησο.

O πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε στη σύντομη δήλωσή του ότι υπάρχει ακόμη χώρος για να υπάρξει διπλωματική λύση.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπαρίστανται στον λαό της Ουκρανίας και στο δικαίωμά τους να καθορίσουν το δικό τους πεπρωμένο» δήλωσε ο Μπαράκ Ομπαμα και πρόσθεσε:«Θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε σαφές στη Ρωσία ότι περαιτέρω προκλήσεις δεν θα επιφέρουν τίποτε περισσότερο από την περαιτέρω απομόνωση της Ρωσίας».

«Ποτέ δεν θα δεχτούμε την προσάρτηση της Κριμαίας» διαμηνύει το Κίεβο

Έτοιμη να προσέλθει σε διαπραγμάτευση με το Κρεμλίνο σχετικά με την κατάληψη της Κριμαίας δηλώνει η Ουκρανία διά στόματος του μεταβατικού προέδρου Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ωστόσο ταυτόχρονα διαμηνύει ότι ποτέ δεν θα αποδεχτεί την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία.

«Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με την προσάρτηση της επικράτειάς μας» δήλωσε ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ σε τηλεοπτικό διάγγελμα μετά το επίσημο αίτημα της Κριμαίας για ένωση με τη Ρωσία με «όπλο» το δημοψήφισμα.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε απορρίψει νωρίτερα ρωσική πρόταση για τη σύσταση ομάδας επαφής προκειμένου να μεσολαβήσει στην κρίση και να εισηγηθεί τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της Ουκρανίας.

Στο διάγγελμά του ο Τουρτσίνοφ δήλωσε επίσης ότι οποιεσδήποτε ενέργειες υποκινούν μαζική αναταραχή στην Ουκρανία θα εκλαμβάνονται ως «στήριξη στον στρατιωτικό επιτιθέμενο και έγκλημα κατά του κράτους».

Πάγωμα περιουσιών

Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων επτά ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται στην επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία ανακοίνωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, λίγη ώρα αφότου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στηνεπιβολή κυρώσεωνσε 21 ρώσους και ουκρανούς αξιωματούχους.

Στους αξιωματούχους δεν περιλαμβάνεται ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμαέχει υπάρξει σαφής. Θα υπάρξει κόστος για όσους υπονομεύουν την αυτοκυριαρχία της Ουκρανίας», διεμήνυσε ο Λευκός Οίκος.

Ανάμεσα στους «στόχους» των κυρώσεων που ανακοινώθηκαν βρίσκονται ο στενός σύμβουλος του κ. Πούτιν Σεργκέι Γκλάζιεφ και η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

Παράλληλα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πωςταυτοποιεί τα περιουσιακά στοιχείακαι άλλων προσώπων, που δεν είναι μεν κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά χρησιμοποιούν την περιουσία τους ώστε να δράσουν εκ μέρους της Μόσχας.

Υπενθυμίζεται πως από τις 6 Μαρτίου οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάροςτεσσάρων Ουκρανών, του ρωσόφιλου πρωθυπουργού της Κριμαίας Σεργκέι Ακσιόνοφ, του προέδρου της κριμαϊκής Βουλής Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, του πρώην προεδρικού επιτελάρχη της Ουκρανίας Βίκτορ Μέντβετσουκ και του αποπεμφθέντος ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακάλεσε τον πρέσβη της από τη Μόσχα στο Κίεβο.