Υπό τον έλεγχο των αμερικανικών δυνάμεων βρίσκεται πλέον το τάνκερ «Morning Glory», το οποίο είχε φορτώσει πετρέλαιο σε λιβυκό λιμάνι που ελέγχουν αντάρτες της Λιβύης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα ανοικτά της Κύπρου.

Σχετική ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε και το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι το πλοίο κατευθύνεται δυτικά, με τη συνοδεία σκαφών του ΠΝ των ΗΠΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι γύρω στα μεσάνυχτα της Κυριακής, οι Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπίστωσαν ότι το δεξαμενόπλοιο εκινείτο με δυτική κατεύθυνση, πάντοτε μέσα σε διεθνή ύδατα.

Αναπτύχθηκαν προληπτικά πλωτά μέσα της Δημοκρατίας, τα οποία παρακολουθούσαν την πορεία του δεξαμενοπλοίου.

To πλοίο είχε φορτώσει παράνομα 234.000 βαρέλια αργού πετρελαίου από το λιμάνι Ες Σιντρ, το οποίο δεν ελέγχει η επίσημη κυβέρνηση.

Οι αντάρτες σχεδίαζαν να πουλήσουν το πετρέλαιο -αξίας περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων- παρακάμπτοντας την κυβέρνηση στην Τρίπολη.

Δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού προσπάθησαν να το σταματήσουν, ανοίγοντας μάλιστα πυρ, αλλά ο καπετάνιος του πλοίου κατάφερε να διαφύγει.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει τριγμούς στη Λιβύη με αποτέλεσμα η Βουλή να ξηλώσει τον πρωθυπουργό, Αλί Ζεϊντάν. Ο ίδιος στη συνέχεια εγκατέλειψε τη χώρα.