Μετά την Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Αττικής –Πειραιά την Παρασκευή και η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νοτίου Πελοποννήσου τη Δευτέρα κρατά αποστάσεις από τις θέσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) σχετικά με τις διατάξεις για το ένστολο προσωπικό του Λ. Σ. που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για τα σκάφη αναψυχής.
Υπενθυμίζεται ότι η Ένωση των λιμενικών της Αττικής σε ανακοίνωση της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο«εντοπίζουμε διατάξεις για το προσωπικό του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ οι οποίες τροποποιούν και θεσπίζουν διατάξεις που κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».
Στην ανακοίνωση της η Ένωση της νοτίου Πελοποννήσου «εκφράζει τη συμφωνία της με την ανακοίνωση της ΕΠΛΣ Αττικής – Πειραιά και Νήσων για το Σχέδιο Νόμου του ΥΝΑ και ευθυγραμμίζεται με τις επιμέρους στοχευόμενες παρατηρήσεις της. Επιφυλασσόμαστε για τις ρυθμίσεις που δεν έχουν προβλεφθεί, όπως το ελεγκτήριο δαπανών για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και θα αγωνιστούμε να συμπεριληφθεί στο τελικό Σ/Ν».
Για τα εσωτερικά προβλήματα στους κόλπους των συνδικαλιστών του Λιμενικού η Ένωση εκφράζει την ανησυχία της «γιατί το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια άχαρη από το Προεδρείο της ΠΟΕΠΛΣ φίμωσης και ακρωτηριασμού των Ενώσεων, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ή διατυπώνουν μια εναλλακτική στρατηγική, ενέργειες σε αυτή τη λογική μας βρίσκουν κατηγορητικά απέναντι και δεν τις υιοθετούμε, κάνοντας γνωστόν τοις πάσι τη θέση μαςότι οι Ενώσεις είναι κυρίαρχες. Άλλωστε οι Ενώσεις της ΠΟΕΠΛΣ είναι άμεσαεκλεγμένες από τους συναδέλφους και όχι τοποθετημένες δια ορισμού όπως οι περιφερειακοί εκπρόσωποι της ΠΕΑΛΣ γι αυτό το λόγο και είναι αυτόνομες πάντα στα πλαίσια του καταστατικού τους».

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΠΟΕΠΛΣ και στις δυο ανακοινώσεις των Ενώσεων λέγοντας ότι έρχονται «σε ευθεία αντίθεση με την στρατηγική δράση που έχει χαράξει η Ομοσπονδία σε σχέση με τους χειρισμούς της απέναντι σε ένα σ/ν το οποίο έρχεται ως προπομπός μεγάλων θεσμικών αλλαγών, (ως προς το δυσμενέστερο αν κρίνουμε από την αρχή η οποία γίνεται), που θα ακολουθήσουν στο Σώμα το επόμενο διάστημα».
Και επεσήμανε ότι «είναι γεγονός ότι η συνένωση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λ. Σ, όπως αυτή εκφράζεται από την ΠΟΕΠΛΣ και την ΠΕΑΛΣ, έχει θορυβήσει κάποιους που επαναπαύονταν στις διαχωριστικές γραμμές, κάνοντας τους τώρα να αποταθούν αλλού για Δούρειους Ιππους.Η Ομοσπονδία αποτελείται από μέλη – ενώσεις που επιθυμούν να είναι στις τάξεις της, αποδέχονται το καταστατικό της και έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Όσοι κινούνται σε άλλη κατεύθυνση δεν έχουν παρά να ενημερώσουν τα μέλη τους με Γενικές Συνελεύσεις και αυτά με την σειρά τους θα επιλέξουν τον τρόπο και από ποιους θέλουν να εκπροσωπούνται».

Την δυσαρέσκεια τους για το περιεχόμενο της αντίδρασης της Ένωσης Λιμενικών της Αττικής εξέφραζαν και συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών του Σώματος.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 20 Μαρτίου στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, για την συζήτηση του σχεδίου νόμου «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις».