Μόλις ένας στους τέσσερις ανθρώπους που μολύνονται με εποχική γρίπη ή την πανδημική γρίπη Η1Ν1 εμφανίζει συμπτώματα, ενώ ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των ασθενών που απευθύνονται σε γιατρό, αποκαλύπτει μελέτη που παρακολούθησε χιλιάδες νοικοκυριά στην Αγγλία.

Η κορυφή ενός κλινικού και υποκλινικού παγόβουνου

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι τα κρούσματα που καταγράφονται επίσημα αφορούν μόνο τους ασθενείς που απευθύνονται σε γιατρούς και επομένως «είναι μόνο η κορυφή ενός μεγάλου κλινικού και υποκλινικού παγόβουνου» λέει ο δρ Άντριου Χέιγουορντ του University College του Λονδίνου, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης στην επιθεώρηση «The Lancet Respiratory Medicine».

Όπως εξηγεί, το γεγονός ότι τα περισσότερα κρούσματα γρίπης δεν καταγράφονται σημαίνει ότι οι επιδημιολογικές μελέτες συχνά υπερεκτιμούν τους θανάτους και τα ποσοστά των ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία -δείχνουν δηλαδή ότι η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι πραγματικά είναι.

Χαρακτηρίζει μάλιστα «ήπια» την πανδημική γρίπη Η1Ν1, η οποία βρέθηκε να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα σε σχέση με άλλα στελέχη εποχικής γρίπης.

Η μελέτη

Η μελέτη, με τίτλο Flu Watch, κάλυψε αντιπροσωπευτικά δείγματα του πληθυσμού της Αγγλίας στη διάρκεια έξι επιδημιών εποχικής γρίπης από το 2006 έως το 2011. Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες και έρχονταν σε επαφή μαζί τους σε εβδομαδιαία βάση για να καταγράψουν τυχόν συμπτώματα βήχα, πονόλαιμου ή συμπτωμάτων σαν της γρίπης. Κάθε εθελοντής που ανέφερε τέτοια συμπτώματα εξεταζόταν για μια ποικιλία λοιμώξεων του αναπνευστικού με αιματολογικές εξετάσεις.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι σε κάθε επιδημία εποχικής γρίπης μολύνεται κατά μέσο όρο το 18% των μη εμβολιασμένων πολιτών -αυτό ήταν το ποσοστό και στην περίπτωση της πανδημικής γρίπης Η1Ν1 του 2009.

Οι περισσότεροι όμως από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στη γρίπη στη διάρκεια της μελέτης δεν είχαν εμφανίσει συμπτώματα, και μόνο το 17% επισκέφθηκαν γιατρό.

Ηπιότερα συμπτώματα από το πανδημικό στέλεχος

«Συγκριτικά με ορισμένα στελέχη εποχικής γρίπης, το πανδημικό στέλεχος του 2009 προκαλούσε σημαντικά ηπιότερα συμπτώματα» αναφέρουν οι ερευνητές σε ανακοίνωση του Lancet.

Σε συνοδευτικό άρθρο σχολιασμού, ο δρ Πίτερ Ουίλιαμ Χόρμπι της Μονάδας Κλινικής Έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης η οποία βρίσκεται στο Βιετνάμ εκτιμά ότι θα ήταν χρήσιμο να διενεργούνται πιο συχνά τέτοιες μελέτες στην κοινότητα, καθώς τα σημερινά συστήματα επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης προφανώς υποεκτιμούν τον αριθμό των κρουσμάτων στον πληθυσμό.

Εκτιμά επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να διερευνηθεί πόσο εύκολα μεταδίδεται η γρίπη από ασθενείς με ήπια ή καθόλου συμπτώματα.