Κατατέθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο των πόθεν έσχες, της περιόδου 1974 – 2012, για όσους κατείχαν κρίσιμες δημόσιες ιδιότητες. Η τροπολογία εισάγεται αύριο, Τρίτη, προς συζήτηση στην Ολομέλεια.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης του αναδρομικού ελέγχου θα είναι εξάμηνη και όχι ετήσια, όπως προέβλεπε η αρχική τροπολογία η οποία είχε κατατεθεί πριν από λίγες ημέρες από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε νομοσχέδιο αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Τώρα, η τροπολογία για τον αναδρομικό έλεγχο πόθεν έσχες υπογράφεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης και έχει κατατεθεί στον Κώδικα Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης, που εισάγεται αύριο, Τρίτη, προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης ζήτησε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής της Βουλής για το «πόθεν έσχες», έπειτα από την κατάθεση εκπρόθεσμης υπουργικής τροπολογίας.

O κ. Παπαδημούλης ζητεί να εξετασθεί άμεσα η τροπολογία με την οποία -όπως αναφέρει ο βουλευτής- δίνεται νέα παράταση στον αναδρομικό έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» ετών 1974 έως και 2012 των εν ζωή ευρισκόμενων πολιτικών που διετέλεσαν ή διατελούν, από το έτος 1974 έως και το 2012, πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό Κοινοβούλιο, υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί κυβερνήσεων, καθώς και των συζύγων και των ανηλίκων τέκνων τους, αλλά και «αποδυναμώνονται δραστικά οι προβλέψεις του ν. 4065/2012».

Σημειώνει επίσης ότι συνεχίζεται η «απαράδεκτη αγνόηση» και παράκαμψη τόσο της Επιτροπής μας όσο και της Διάσκεψης των Προέδρων που θα έπρεπε να συζητήσει το θέμα πριν έρθει στην Ολομέλεια.