Ολγα Κεφαλογιάννη: Η «Γαλάζια Οικονομία» αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας

Στη δύναμη της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», ως βασικό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε., αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Στη δύναμη της «Γαλάζιας Ανάπτυξης», ως βασικό μοχλό τουριστικής ανάπτυξης για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του Νότου στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ε.Ε., αναφέρθηκε η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα αποτελέσματα της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Τουρισμού της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

«Η Γαλάζια Οικονομία αντιπροσωπεύει 5,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αποφέρει ακαθάριστη προστιθέμενη αξία σχεδόν 500 δισ. ευρώ ετησίως», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός, είναι ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός τομέας σε ό,τι αφορά την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία και την απασχόληση. Αναμένεται να μεγεθυνθεί κατά 2% έως 3% έως το 2020, ενώ ο τουρισμός κρουαζιέρας αναμένεται να δημιουργήσει 100.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2020 σε σύγκριση με το 2010».

Ειδικότερα «ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός απασχολεί περίπου 3,2 εκατ. ανθρώπους στην ΕΕ, παράγοντας 183 δισ. ευρώ ακαθάριστη αξία και αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο της θαλάσσιας οικονομίας. Οι επιβάτες κρουαζιέρας το 2014 προβλέπεται να ανέλθουν σε 21,6 εκατ. παγκοσμίως, αύξηση 3% σε σχέση με το 2013. Μέχρι το 2018 αναμένεται να φτάσουν τα 24,1 εκατομμύρια, το 58,8% των οποίων θα προέρχεται από την Βόρεια Αμερική και 27,2% από την Ευρώπη».
Η υπουργός εστίασε στα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα από την Ευρώπη για την τουριστική κίνηση της χώρας, τονίζοντας ότι «οι ευρωπαίοι εταίροι αναγνωρίζουν τις προσπάθειες μας για να καταστήσουμε τον ελληνικό τουρισμό από ένα τομέα χαμηλής πολιτικής σε ατμομηχανή της ανάκαμψης».

Παράλληλα επισήμανε ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται ότι ο τουρισμός είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση που χρειάζεται συγκροτημένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Επίσης αναφέρθηκε στις ενέργειες του υπουργείου για να θέσει τον ελληνικό τουρισμό σε τροχιά εξωστρέφειας και υπογράμμισε πρωτοβουλίες όπως οι νέες νομοθετικές παρεμβάσεις και η επιθετική πολιτική στον χώρο της επικοινωνίας και των social media, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης για τον τουρισμό το οποίο είναι σε εξέλιξη.


Ξεκινά από 18 Μαρτίου η έκθεση ΜΙΤ στη Μόσχα
Στη Μόσχα θα βρίσκονται από την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Αναστάσιος Λιάσκος και ο γ.γ. του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Πάνος Λειβαδάς, προκειμένου να πλαισιώσουν τη συμμέτοχη του ΕΟΤ στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού ΜΙΤ 2014 (18 -23 Μαρτίου 2014). Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους θα έχουν συναντήσεις με ρώσους αξιωματούχους, με τους οποίους θα συζητήσουν τη διεύρυνση της τουριστικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Επίσης θα έχουν επαφές με παράγοντες της ρωσικής τουριστικής αγοράς και εκπροσώπους ταξιδιωτικών οργανισμών, ενώ θα παραχωρήσουν συνεντεύξεις σε ξένα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την ενίσχυση της εικόνας της Ελλάδας στην αγορά της Ρωσίας. Στην έκθεση της Μόσχας, ο ΕΟΤ θα συμμετέχει με περίπτερο 1.000 τ.μ. και περισσότερους από 60 συνεκθέτες, ενώ σε ειδικό χώρο θα φιλοξενηθούν οι Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας για την ενίσχυση του προσκυνηματικού τουρισμού της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk