Συμπληρώνεται σήμερα ένας χρόνος από το «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο και την υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα οικονομικής στήριξης.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε σήμερα Δευτέρα στο ΡΙΚ ότι έναν χρόνο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις του Eurogroup «η κυπριακή οικονομία είναι αποδυναμωμένη, η ύφεση συνεχίζεται και η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα».

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες και η Κύπρος έχει εισέλθει στον δρόμο της διόρθωσης.

Υπάρχουν ενδείξεις, είπε, ότι «κατευθυνόμαστε στη θέση που θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε την οικονομία χωρίς εξαρτήσεις» και πρόσθεσε ότι αυτό θα επιτευχθεί, αν συνεχίσουμε με συνέπεια την προσπάθεια και την εφαρμογή του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος της άνοιξης και στη βάση του οδικού χάρτη που έχει τεθεί, θα αρθούν πλήρως οι περιορισμοί για τις συναλλαγές στο εσωτερικό. Ανέφερε ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις και στο τέλος του μήνα αναμένονται κάποιες πρόσθετες χαλαρώσεις.

Τα εσωτερικά περιοριστικά μέτρα, εκτίμησε, θα αρθούν πλήρως στο τέλος της ‘Άνοιξης, γεγονός που αποδεικνύει ότι άρχισε να αποκαθίσταται η αξιοπιστία στο τραπεζικό σύστημα.

Πάντως, η μεγάλη αβεβαιότητα των μηνών πριν και μετά το κούρεμα έχει περιοριστεί και οι οικονομικές προσδοκίες δείχνουν σταθερή βελτίωση. Αν και η κυπριακή οικονομία το 2013 ήταν στο χειρότερο σημείο της μετά το 1976, η ύφεση ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα η Κύπρος να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος σύγκλισης, καταγράφοντας όμως δημοσιονομικό έλλειμμα κοντά στο 6% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων επέστρεψαν στα επίπεδα που βρίσκονταν τον Ιούνιο του 2012, κυρίως λόγω της βελτίωσης των συνθηκών και προοπτικών στην ευρωζώνη.

Οι μισθοί και οι συντάξεις στο δημόσιο μειώθηκαν κατά περίπου 3-4% το 2014 και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το 2015.

Στον ιδιωτικό όμως τομέα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 17% και δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς ενδείξεις σταθεροποίησής της. Οι μισθοί έχουν σημειωθεί σημαντικά και οι εργασιακές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί.

Η ΕΕ αναμένει ότι η κυπριακή οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014, ενώ για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 0,9%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ εφέτος και στο 6,1% το 2015. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 121,5% του ΑΕΠ το 2014 και το 2015 στο 125,8%.

Όσον αφορά την ανεργία, θα αυξηθεί στο 19,2% το 2014, ενώ για το 2015 προβλέπεται μείωση στο 18,4%.