«Εικάζω ότι θα καταλήξουμε ως το βράδυ αν τα βρούμε σε τέσσερα-πέντε σημεία» δήλωσε στις 05.15 τα ξημερώματα της Δευτέρας ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά από τη 14ωρη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα.

Ακολούθησε και η πρώτη συνάντηση της Δευτέρας Στουρνάρα – τρόικας η οποία έληξε 14.30.

Συνεχής ενημέρωση

Στις 2:03 κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι «ελπίζουμε να έχουμε συμφωνία την Τρίτη. Εχουμε δουλέψει πάρα πολύ. Υπάρχουν 4-5 θέματα ακόμα ανοιχτά στα οποία έχουμε φτάσει πολύ κοντά».

Στις 1:51 αποχωρεί η τρόικα από το υπουργείο Οικονομικών

Στις 23:00 αποχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Επιμένουμε ότι δεν υπάρχει θέμα απολύσεων για το 2015» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του αρμόδιου υπουργείου. Το ίδιο τόνισε ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τη τρόικα.

Στις 21:51 αποχώρησε η Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ εισήλθε στη σύσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης. Εκλεισε η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για τον τραπεζικό κλάδο και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank. Αυτό προκύπτει μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο ΥΠΟΙΚ στην οποία συμμετείχε και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου. Στο ΤΧΣ υπάρχει αισιοδοξία ότι μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση, που θα επιτρέψει την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση έγιναν κάποιες μικρές τεχνικές αλλαγές στο νόμο και όλα είναι έτοιμα για την κατάθεσή του στη Βουλή.

Στις 21:13 επέστρεψε ο Τόμσεν στην σύσκεψη.

Στις 20:57 αποχώρησε ο κ. Βρούτσης ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε ότι κάναμε κάτι τυπικές διευθετήσεις, είμαστε ακόμα πιο κοντά

Στις 20:25 εισήλθε στη σύσκεψη η κυρία Αναστασία Σακελλαρίου του ΤΧΣ.

Στις 20:18 αποχώρησε από τη σύσκεψη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν για να επιστρέψει σύμφωνα με πληροφορίες αργότερα.

Λίγο μετά τις 19:00 στη σύσκεψη μπήκε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης και η πρόεδρος του ΑΣΕ κυρία Αννα Στρατινάκη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η νέα συνάντηση από τις 16.00 το απόγευμα της Δευτέρας. Τα στελέχη της τρόικας έχουν συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με τα «αρχηγεία» τους σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις


«Σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα για να κλείσουμε. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια θέματα προς συζήτηση, η βούληση και των δύο πλευρών είναι να γεφυρωθούν»πρόσθεσε ο ίδιος. Στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις της Κυριακής συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας κ.Γιάννης Βρούτσης, Ανάπτυξης κ.Κωστής Χατζηδάκηςκαι Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι βασικές εκκρεμότητες που απομένουν είναι τέσσερις: Η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015, τα δημοσιονομικά (ύψος πρωτογενούς πλεονάσματος και κοινωνικό μέρισμα) και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ (γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, φαρμακεία, μεταφορές κλπ.).
«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε. Από τους πολιτικούς αρχηγούς έχουμε πάρει τη γραμμή και δεν υποχωρούμε από αυτή. Αν δεν κλείσει σήμερα η διαπραγμάτευση θα κλείσει τις επόμενες ημέρες»τόνισε από την πλευρά του κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν περίμεναν τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα»
Το κοινωνικό μέρισμα παραμένει ένα από τα ζητήματα που υπάρχει ακόμη διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.
«Για το κοινωνικό μέρισμα η ουσία του προβλήματος είναι ότι τα στελέχη της τρόικας δεν περίμεναν τόσο υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν ξέρουν τι να πουν στους προϊσταμένους τους (σ.σ.: σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον) ώστε να δικαιολογήσουν τις προβλέψεις που έκαναν το Σεπτέμβριο»ανέφερε στις 05.20 κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «καρφώνοντας» ουσιαστικά την τρόικα για λάθος προβλέψεις.
Προς το άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι«μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff-level-agreement) και μετά τις ευρωπαϊκές διαδικασίες μπορούμε να πάμε στο άτυποEurogroup της 1ης Απριλίου.Το μέγεθος των αναγκών συνηγορεί ότι δεν θα είναι μόνο μια δόση. Θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν τα 10 δισ. ευρώ του Μαΐου».
Οι εκκρεμότητες ανά Υπουργείο
Στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει διαφωνία στην απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.«Δεν υπάρχει σύγκλιση. Εμείς έχουμε άλλη προσέγγιση και συνεχίζουμε στη δική μας θέση»επισήμανε κορυφαίο στέλεχος του αρμόδιου Υπουργείου μετά από 6 ώρες σύσκεψης με την τρόικα το βράδυ της Κυριακής.
Για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, οι δύο πλευρές είναι πάρα πολύ κοντά (μείωση, άπαξ από το καλοκαίρι, κατά 2,9% των εργοδοτικών εισφορών και κατά 1% των εισφορών των εργαζομένων).Σε πολύ καλό δρόμο είναι οι δύο πλευρές σχετικά με τις τριετίες. Η τρόικα απέσυρε την απαίτησή της για κατάργηση των τριετιών από το 2017 («ο θεσμός διατηρείται», ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας). Αναζητείται στοχευμένη δράση με κίνητρα για τους μακροχρόνια ανέργους (π.χ. μείωση του κόστους των τριετιών για τη συγκεκριμένη κατηγορία των ανέργων).
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παραμένει ανοικτό το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο για το 2015. Το βράδυ της Κυριακής διευκρινίστηκε από αρμόδιους παράγοντες ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες μισθολογικές περικοπές, αλλά όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει το θέμα του εξορθολογισμού (δηλαδή της μείωσης) των πρόσθετων αμοιβών στο Δημόσιο.
Στο υπουργείο Ανάπτυξης, ανοικτά παραμένουν τα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και παρεμβάσεις στις μεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία). Συμφωνία υπήρξε το βράδυ της Κυριακής στο θέμα των εμπορικών μισθώσεων, με την τρόικα να δέχεται το πλαίσιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική πλευρά.