Αισιοδοξία από την αγορά ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα

Η αισιοδοξία της αγοράς ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρων των ξένων επενδυτών για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών οδήγησε σε κέρδη 3,5% στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Η αισιοδοξία της αγοράς ότι θα κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα και ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει σύντομα σε συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά και το αυξημένο ενδιαφέρων των ξένων επενδυτών για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών οδήγησε σε κέρδη 3,5% στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Οι τράπεζες σημείωσαν άλμα 5,2%. Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, που έχουν ανακοινώσει αυξήσεις κεφαλαίου, ενισχύθηκαν 4,7% και 4,2%, αντίστοιχα, ενώ η Εθνική Τράπεζα έκλεισε με κέρδη 6,6%. Στην ενίσχυση των τραπεζών συνέβαλε και η ένταξή τους ( και των τριών) στον δείκτη FTSE All-World την Παρασκευή, στα πλαίσια της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του δείκτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Deutsche Bank, FTSE και Bloomberg Finance LP, από τις εξέλιξη αυτή αναμένονται συνολικές εισροές κεφαλαίων 26,8 εκατ δολ για την Alpha Bank, 28, 4 εκατ. ευρώ για την Εθνική και 42,7 εκατ. δολ για την Πειραιώς. Την ίδια στιγμή ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια φέρεται ότι είναι έτοιμα να τοποθετήσουν κεφάλαια άνω των 5,5 δισ. ευρώ στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών, παίζοντας το στοίχημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Η συμφωνία με την τρόικα και η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με ιδιωτικά κεφαλαίων ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη της συζήτησης με τους δανειστές της χώρας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ανέφεραν αναλυτές της αγοράς. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σχολίασε στο Reuters πως μετά από μαραθώνια συνεδρίαση με την τρόικα, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ανοιχτά παραμένουν το θέμα των απολύσεων στο ιδιωτικό και Δημόσιο τομέα καθώς και το ύψος του πλεονάσματος του 2013 που θα επιστραφεί ως κοινωνικό μέρισμα. «Μόνο το γεγονός ότι τελειώνουν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και θα έρθει η δόση, ενώ θα γίνει και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι θετικό», σχολίασε στο Reuters ο Γιώργος Γκούφας, trader στην Εθνική Χρηματιστηριακή.

Την ίδια στιγμή στην αγορά εκτιμάται ότι οι οίκοι αξιολόγησης που θα επαναξιολογήσουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από το τέλος Μαρτίου ως το τέλος Μαΐου (S&Ρ: 21 Μαρτίου, Moody’ s: 4 Απριλίου, Fitch: 23 Μαΐου) είναι δυνατό να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις, κάτι που ενισχύσει το εγχείρημα των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, ενώ το Χρηματιστήριο της Αθήνας σημειώνει κέρδη 183% από τα χαμηλά του 2012 και το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τον Μάρτιο του 2012, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, υπονοώντας ότι οι αγορές αρχίζουν να προεξοφλούν ότι η χώρα έχει αυξημένες πιθανότητες να τα καταφέρει. Οι ξένοι επενδυτές θεωρούν επίσης ότι ο κατακερματισμός της πολιτικής ζωής και ο περιορισμός του άκρατου λαϊκισμού μειώνουν τις πιθανότητες ενός πολιτικού ατυχήματος.

Η προοπτική, μάλιστα, να προχωρήσει εφέτος το Δημόσιο σε μια περιορισμένη έκδοση πενταετών τίτλων, με επιτόκιο που μπορεί να πέσει και κάτω από 6%, η έξοδος των τραπεζών στις αγορές και η πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα μπορούσαν να βελτιώσουν συνολικά το επενδυτικό κλίμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk