Η Εταιρεία Συγγραφέων ανακοίνωσε τα ονόματα των πρωτοεμφανιζόμενων ποιητών που τιμώνται με το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη». Πρόκειται για τη Μαρία Κουλούρη και τον Παναγιώτη Μηλιώτη, στους οποίους απονέμεται από κοινού το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη για το έτος 2013.
Στο σκεπτικό βράβευσης της κριτικής επιτροπής του βραβείου διαβάζουμε: «Η τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους ποιητές Κώστα Γ. Παπαγεωργίου και Θανάση Χατζόπουλο και την ποιήτρια Δήμητρα Χριστοδούλου, απονέμει ομόφωνα το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή στη μνήμη Γιάννη Βαρβέρη από κοινού: α. Στην ποιήτρια Μαρία Κουλούρη για τη συλλογή «Μουσείο Άδειο» (εκδόσεις Μελάνι) και β. Στον ποιητή Παναγιώτη Μηλιώτη για τη συλλογή «Μια ανάσα δρόμο» (εκδόσεις Ars Nocturna).
Και τα δυο βραβευμένα βιβλία, παρά τις οφειλόμενες στις ιδιοσυγκρασιακές ιδιαιτερότητες των δημιουργών τους διαφορές, παρουσιάζουν αξιοσημείωτη τεχνική αρτιότητα, και προσωπική αναζήτηση· στοιχεία που δημιουργούν κάθε ελπίδα για τη συνέχεια. Η επιτροπή συγχαίρει θερμά όλους τους ποιητές της βραχείας λίστας, επισημαίνοντας ότι το επίπεδο στο οποίο κινείται η σύγχρονη ελληνική ποίηση είναι αισθητά υψηλό».
Θυμίζουμε ότι το «Βραβείο Γιάννη Βαρβέρη», το οποίο απονέμεται για δεύτερη χρονιά, θεσπίστηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων στη μνήμη του ποιητή Γιάννη Βαρβέρη (1955-2011) και βραβεύει νέες ποιητικές φωνές. Το «νέες» εδώ εννοείται και με τις δύο σημασίες του, δηλαδή και ηλικιακά νέες φωνές και φωνές καινούριες στη λογοτεχνία. Το εφετινό βραβείο αφορά εκδόσεις του 2013 από ποιητές που γεννήθηκαν μετά το 1974.