Ν. Μπίστης: «Ο Σταύρος Θεοδωράκης νόμιζα ότι ανήκει στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά άλλο συμβαίνει τελικά…»

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου ο Ν. Μπίστης μίλησε στον Βήμα fm για τον Στ. Θεοδωράκη, το «Ποτάμι» και την «Ελιά»

Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου ο Νίκος Μπίστης μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Αργύρη Παπαστάθη για τον Στ. Θεοδωράκη, το «Ποτάμι» και την «Ελιά».{{{ audio1 }}}

Για το «Ποτάμι», τον Στ. Θεοδωράκη και την «Ελιά»

«Στα μέσα καλοκαιριού – Ιούλιος ήταν, αν δεν κάνω λάθος – στις επαφές που γίνονταν με διάφορους με στελέχη της Κεντροαριστεράς, μεταξύ των οποίων και εγώ, ήταν και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Τον είδαμε, όπως και άλλους, για να γίνουν οι πρώτες κινήσεις γι’ αυτό που λέμε «Ελιά» τώρα. Ο λόγος του ήταν σ’ αυτό που λέμε ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο – μη βλέπετε τώρα που παίρνουν αποστάσεις, ο ίδιος τότε ως πρόσωπο, όπως τον διαβάζαμε ή ήμασταν φίλοι, ήταν έτσι. Δεν προχώρησε, όμως, η επαφή για την «Ελιά», διότι θέλαμε νέα πρόσωπα, κόμματα, κινήσεις και το βάρος σε νέους ανθρώπους που δεν είχαν ασχοληθεί με την πολιτική και αυτό βλέπετε τώρα με την «Ελιά», αλλά όχι ένα αντι-κομματικό κόμμα. Ο Σταύρος ήταν στη λογική που διαμορφώνει τώρα και μας είπε από την πρώτη στιγμή ότι δεν τον ενδιαφέρει κάτι που θα συμπεριλάβει π.χ. τις παραδοσιακές δυνάμεις, αλλά κάτι τελείως καινούργιο. Και φιλικά χωρίσαμε.

Είναι ένα καινούργιο εγχείρημα (το «Ποτάμι») και θα πρέπει να δώσω πίστωση χρόνου για να μην είμαι άδικος. Από τα παλιά του κείμενα που έβλεπα, θα τον ενέτασσα στο χώρο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και γι’ αυτό έγινε η συνάντηση αυτή, πριν από ένα χρόνο. Αυτή ήταν η εντύπωσή μου. Τώρα, καταλαβαίνω ότι έχοντας διαμορφώσει το δικό του κόμμα, ένα κόμμα με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά, γλιστράει λιγάκι προς αυτό που δεν είναι και καινούργιο, αλλά φορεμένο. Αυτό που εμφανίζεται ως απόλυτη καινοτομία, δεν είναι καινοτομία. Δείτε πόσα κόμματα έπαιξαν και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη με το «δεν υπάρχει δεξιά ούτε αριστερά», «δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο». Δείτε τα κείμενα του Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος είναι συντελεστής του «Ποταμιού» στην «Καθημερινή» και αποφαίνεται ότι σήμερα, μετά τον κομμουνισμό, πεθαίνει και η σοσιαλδημοκρατία. Νομίζω ότι είναι λίγο επιπόλαιο αυτό…»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk