Κριμαία: Εκεχειρία ως τις 21 Μαρτίου συμφώνησαν Μόσχα – Κίεβο

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Άμυνας, σε αυτό το διάστημα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν δράση κατά ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Οι υπουργοί Άμυνας της Ρωσίας και της Ουκρανίας συμφώνησαν σε εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας, σε αυτό το διάστημα, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα αναλάβουν δράση κατά ουκρανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία με τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για εκεχειρία στην Κριμαία μέχρι τις 21 Μαρτίου» είπε ο Ιγόρ Τένιουχ, σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο υπουργικής συνάντησης.

«Δεν θα ληφθούν μέτρα κατά των στρατιωτικών μας εγκαταστάσεων στην Κριμαία, σε αυτό το διάστημα. Ο στρατός μας προχωρά, επομένως, σε ανεφοδιασμό» τόνισε.

Έντονες ανησυχίες έχει προκαλέσει στο Κίεβο -αλλά και στη Δύση- η ρωσική κινητικότητα στα σύνορα με την Κριμαία.

Λίγο νωρίτερα, το Κίεβο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία συνεχίζει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Κριμαία και πλέον βρίσκονται στη χερσόνησο 22.000 άνδρες.

Μιλώντας την Κυριακή, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ιγόρ Τένιουχ, είπε ότι η Μόσχα παραβιάζει τις διμερείς συμφωνίες της με το Κίεβο όσον αφορά τον αριθμό των ανδρών του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που θα σταθμεύουν στην Κριμαία το 2014.

Με βάση της συμφωνία των δύο χωρών είχε τεθεί ανώτατο όριο στους 12.500 στρατιώτες.

«Δυστυχώς, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα αυτοί οι 12.500 αυξήθηκαν σε 22.000. Πρόκειται για ωμή παραβίαση των διμερών συνθηκών και συνιστά μια απόδειξη ότι η Ρωσία παρανόμως έφερε στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας» συνέχισε.

Σύμφωνα με τον Τένιουχ, μέχρι την Παρασκευή είχαν αναπτυχθεί στη χερσόνησο 18.400 Ρώσοι στρατιώτες.

«Παρατηρούμε μια αύξηση του αριθμού των Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία. Και κατά συνέπεια οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα κατά μήκος των νότιων συνόρων» πρόσθεσε πριν την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk