Επιχείρηση «καθαρά χέρια» στην Υγεία

Μια μεγάλη επιχείρηση να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας έχει αρχίσει με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και με συμμετοχή όλων των ανακριτών του τομέα αυτού, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Μια μεγάλη επιχείρηση να διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στον χώρο της Υγείας έχει αρχίσει με πρωτοβουλία της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και με συμμετοχή όλων των ανακριτών του τομέα αυτού, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας. Στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών είναι υποθέσεις που περιγράφουν ζημιά εκατομμυρίων ευρώ για τα δημόσια νοσοκομεία και σοκάρουν ακόμη και τους έμπειρους δικαστικούς λειτουργούς. Μετά τη σύλληψη του επιχειρηματία Χ.Τ. – ο οποίος εμφανιζόταν να κάνει μεγάλη ζωή υπερτιμολογώντας ακόμη και σε ποσοστό 241% τα ιατρικά υλικά που προμήθευε σε 100 νοσοκομεία – άλλοι πέντε γνωστοί επιχειρηματίες, που προμηθεύουν κυρίως αναλώσιμα υλικά στον χώρο της Υγείας, έχουν μπει στο στόχαστρο της δικαστικής έρευνας. Το «πάρτι» που ερευνούν τώρα οι εισαγγελείς κ.κ. Αντώνης Ελευθεριάνος και Γιάννης Δραγάτσης αφορά κυρίως την περίοδο 2008-2010 και οι αριθμοί πραγματικά τρομάζουν.
Ζωή πολλών αστέρων


Από την εν εξελίξει έρευνα στα εισαγγελικά γραφεία, επιχειρηματίες οι οποίοι αντιμετώπιζαν ως και πέντε χρόνια πριν μεγάλα οικονομικά προβλήματα εκπροσωπώντας εταιρείες από τα Βαλκάνια, σε λίγους μήνες εμφανίζουν υπέρογκα κέρδη και κάνουν μεγάλη ζωή! Κυκλοφορούν με πολυτελή αυτοκίνητα (έχουν αδυναμία στις Φεράρι), οι σύζυγοί τους ή οι τρυφερές υπάρξεις που τους συντροφεύουν ψωνίζουν στην Κυανή Ακτή, ενώ οι διαμονές τους κυρίως στον πολύπαθο Αστέρα της Βουλιαγμένης έχουν αφήσει εποχή για τη χλιδή και τις νύχτες απίστευτης σπατάλης που έχουν καταγραφεί. Φυσικά όλοι κατοικοεδρεύουν είτε στα βόρεια προάστια είτε στην παραλία, με εισόδημα μεγάλο και θέα τη θάλασσα.
Τα χαρακτηριστικά των υποθέσεων και των άλλων επιχειρηματιών, όπως καταγράφονται στις δικογραφίες που διαμορφώνονται, είναι ίδια: Συστήνεται μια εταιρεία είτε στην Κύπρο είτε σε άλλον φορολογικό παράδεισο (αδυναμία έχουν οι εμπλεκόμενοι στη νήσο Μαν) και εισπράττουν μέσω της εταιρείας-σφραγίδας τις υπέρογκες υπερτιμολογήσεις αναλώσιμων κυρίως υλικών (γάζες, αιμοστατικά κτλ.). Τα τιμολόγια που έχουν βρεθεί δείχνουν ότι οι υπερτιμολογήσεις φθάνουν ακόμη και το 1.000%! Οι εταιρείες αυτές μοιράζουν μερίσματα στον ενδιαφερόμενο, ο οποίος εισπράττει εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαστές ψάχνουν τώρα και τα πρόσωπα εντός των νοσοκομείων ή και εντός του υπουργείου Υγείας τα οποία παρείχαν κάλυψη και «πλάτες» στους αετονύχηδες που ζούσαν ζωή χαρισάμενη σε βάρος των ασθενών του δοκιμαζόμενου χώρου της Υγείας.
Υπερτιμολογήσεις ως 2.000%


«Το Βήμα» έχει στη διάθεσή του και τιμολόγια που ερευνούν οι οικονομικοί εισαγγελείς και δείχνουν ότι σε περίπτωση προμήθειας ραδιοφαρμάκου υπήρχε υπερτιμολόγηση ακόμη και 2.000%!
Ετσι σύμφωνα με τιμολόγια τα οποία είχε παραδώσει στον Εισαγγελέα ο γραμματέας Διαφάνειας κ. Γεώργιος Σούρλας, προκύπτουν περιπτώσεις προμήθειας ραδιοφαρμάκων που προκαλούν. Σύμφωνα με τις καταγγελίες Σούρλα:
  • Ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 623 ευρώ διατίθεται (ως τον Ιούνιο του 2013 τουλάχιστον) στους ασθενείς έναντι 3.300 ευρώ στην Ελλάδα, όταν στη Γαλλία αγοραζόταν 1.087 ευρώ.
  • Αλλο ραδιοφάρμακο που εισάγεται στην τιμή των 238 ευρώ διατίθεται έναντι 3.000 ευρώ, όταν στο εξωτερικό πουλιέται 1.000 ευρώ.
  • Ραδιοφάρμακο που παράγεται στην Ελλάδα διατίθεται στα εργαστήρια στην τιμή των 700-850 ευρώ, ενώ στην Ευρώπη έναντι 200-250 ευρώ.
Αλλά το «πάρτι» συνεχιζόταν ως πρόσφατα και με τις προμήθειες μηχανημάτων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προμήθειας μηχανήματος από την Ισπανία, με αξία 4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία εξέδωσε τιμολόγιο από offshore εταιρεία με έδρα τη νήσο Μαν, αξίας 154 εκατ. ευρώ. Πήρε και επιδότηση 79 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καρπωθεί τα 75 εκατ. ευρώ!
  • Μηχανική βαλβίδα καρδιάς που είχε κόστος 1.225 ευρώ τιμολογούνταν από offshore εταιρεία και την προμήθευαν στα νοσοκομεία έναντι 5.450 ευρώ. Οι ασθενείς, τα νοσοκομεία και τα Ταμεία πλήρωναν δηλαδή κατά 400% ακριβότερα.
Σύμφωνα με ανώτερη εισαγγελική πηγή η παθογένεια των προμηθειών και χρήσης φαρμάκων στα νοσοκομεία φαίνεται και από το κόστος χρήσης φαρμάκων, που αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Ετσι ενώ το 2004 το κόστος ανερχόταν σε 750 εκατ. ευρώ, το 2010 έφθασε τα 5 δισ. ευρώ!

Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο Johnson & Johnson
Στην τελική ευθεία είναι η διατύπωση κακουργηματικών κατηγοριών από τον ανακριτή κατά της Διαφθοράς κ. Σπύρο Γεωργουλέα σε βάρος εννέα γιατρών του ΕΣΥ αλλά και των επιχειρηματιών που είχαν στήσει πρωτοφανή απάτη με υπερτιμολογήσεις ορθοπαιδικών υλικών και ειδών (οι κατηγορούμενοι θα φθάσουν τους 19). Η υπόθεση έγινε γνωστή στη χώρα μας έπειτα από απόφαση του Ποινικού Τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (8 Απριλίου 2011), όπου αποκαλύφθηκε ότι η πολυεθνική Johnson and Johnson μέσω της θυγατρικής της DePuy International (DPI) μοίραζε μίζες ύψους 19 εκατ. ευρώ σε πρωτακλασάτα ονόματα γιατρών και διευθυντών κρατικών νοσοκομείων για να προτιμήσουν τα συγκεκριμένα υλικά. Η εταιρεία καταδικάστηκε για διαφθορά και από το περιφερειακό δικαστήριο της Κολούμπια. Οπως σημειώνεται, επειδή συνεργάστηκε πλήρως, το πρόστιμο που της επιβλήθηκε ήταν 1,4 εκατ. δολάρια, αλλιώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερο… Στη χώρα μας οι αρμόδιοι δεν έχουν ακόμη παραπεμφθεί σε δίκη. Ο ανακριτής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά του έχουν αναθέσει και υποθέσεις των Εξοπλιστικών.
Συγκλονιστικά πάντως είναι τα στοιχεία και αυτής της δικογραφίας στο στάδιο της ανάκρισης και χωρίς να έχουν «μιλήσει» ακόμη οι κατηγορούμενοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της σύλληψης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», η μίζα από κάθε τιμολόγιο ανερχόταν σε 12% και τα χρήματα πολλές φορές δίνονταν σε μετρητά, και μάλιστα στα ΑΤΜ του νοσοκομείου όπου υπηρετούσε ο γιατρός που τα εισέπραττε. Οι κατηγορίες, και σε αυτή την περίπτωση, για τους γιατρούς θα είναι ενεργητική και παθητική δωροδοκία, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και έμμεση συνέργεια στις πράξεις αυτές, καθώς και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Φυσικά στην όλη υπόθεση υπάρχουν οι απαραίτητοι λογαριασμοί στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο, οffshore με έδρα φορολογικούς παραδείσους όπως το γνωστό νησί Μαν, αλλά και θυρίδες όπου επιχειρούνταν από τους επιτηδείους να κρυφτεί το μαύρο χρήμα. Αποκαλυπτικές είναι και οι έρευνες του ΣΔΟΕ, το οποίο αποκάλυψε πολυπλόκαμες τραπεζικές κινήσεις με τις μίζες. Μάλιστα η πολυεθνική εταιρεία είχε εξαγοράσει στην Ελλάδα χρεοκοπημένη εταιρεία με ορθοπαιδικά, η οποία χρησίμευε ως κουμπαράς για τη μίζα.
Σύμφωνα πάντως με την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», μόνο το 1998 η εταιρεία είχε δωροδοκήσει πολλές χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Πολωνία. Τα ίχνη με την κυκλοφορία της μίζας στη χώρα μας άρχισαν το 2007-2008.
Εισαγγελείς και δικαστές στη χώρα μας είναι αποφασισμένοι να διερευνήσουν όλη την έκταση από το πάρτι που έχει γίνει στον χώρο της Υγείας σε βάρος πολιτών και Ταμείων αλλά και του Ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν την αυστηρότητα σε ποινές και περιοριστικά μέτρα, με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι που πλούτιζαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο ακόμη και να βρεθούν από τη μεγάλη ζωή στον Κορυδαλλό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk