Εκπλήξεις στον δρόμο προς την… πρυτανική κάλπη

Το βέβαιο είναι ένα: οι εφετινές πρυτανικές εκλογές δεν θα είναι… ήσυχες.

Το βέβαιο είναι ένα: οι εφετινές πρυτανικές εκλογές δεν θα είναι… ήσυχες. Η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έβαλε φωτιές και ανέτρεψε τελείως το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας που έδωσε το πρώτο μήνυμα της εκλογικής διαδικασίας του ερχόμενου Μαΐου: οι νυν πρυτάνεις αποκλείονται από την εκλογική… μάχη.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα χωρίστηκε έτσι σε δύο στρατόπεδα: στις νυν διοικήσεις των ΑΕΙ που στην πλειονότητά τους θα διεκδικούσαν επανεκλογή και από την περασμένη Πέμπτη παραμένουν «βουβές» και στους πανεπιστημιακούς που ενδιαφέρονταν να θέσουν υποψηφιότητα, όμως δεν είχαν εκδηλωθεί αναμένοντας τις εξελίξεις και δεν έκρυβαν τις προηγούμενες ημέρες τον ενθουσιασμό τους. Το θέμα των νυν πρυτάνεων ωστόσο για πολλούς δεν έχει λήξει, καθώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος», κάποιοι έχουν αποφασίσει ότι θα προσφύγουν στα δικαστήρια αν απορριφθεί η υποψηφιότητά τους για τις εκλογές.
Την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που αποκάλυψε «Το Βήμα», θα κάνει άμεσα δεκτή ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Ηταν αυτός άλλωστε που τη ζήτησε εν όψει των πρυτανικών εκλογών και η αποδοχή της θα είναι το σάλπισμα έναρξης του αγώνα για τις εκλογές ανάδειξης διοικήσεων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ολοκληρωθούν ως το καλοκαίρι σε 10 πανεπιστήμια της χώρας: Αθηνών, Γεωπονικό, Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Ιωαννίνων, Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πάτρας, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Οι εκλογές αυτές θα επηρεαστούν φανερά από το πολιτικό στίγμα της περιόδου (ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές), ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευθούν την εύνοια που απολαμβάνουν από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους.
Ως σήμερα στον εκλογικό αναβρασμό μπήκαν πρώτα τα πανεπιστήμια Μακεδονίας, το οποίο προκήρυξε ήδη τις εκλογές, και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, το συμβούλιο του κάθε Ιδρύματος προχωρεί στην προκήρυξη της θέσης του πρύτανη με διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Ετσι οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος σε όλα τα Ιδρύματα που θα κάνουν εκλογές θα δημοσιοποιηθούν εντός του Μαρτίου.

«Eίναι μείζον ζήτημα, σε ό,τι αφορά την ακαδημαϊκή δεοντολογία αλλά και την πολιτική βούληση, τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων να εκλέγονται από τους καθηγητές του Ιδρύματος»
δηλώνει σχετικά στο «Βήμα» ο πρύτανης του Χαροκόπειου και προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων ΑΕΙ κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος σχολιάζει ότι πρέπει να αποτραπούν τα φαινόμενα εσωστρέφειας στο πανεπιστήμιο.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο οι εκλογές θα γίνουν στις 12 Ιουνίου και η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει ως την επομένη της Κυριακής του Θωμά. Αναμένεται να κατατεθούν τουλάχιστον πέντε υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών του πρώην κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών κ. Ι. Παπαδογιάννη, ο οποίος είχε στο παρελθόν επιχειρήσει να κατέβει ξανά στο πλευρό του κ. Χαρ. Παπαγεωργίου το 2003 – την περίοδο εκείνη ήταν μάλιστα «φαβορί», αλλά αποκλείστηκε από διατάξεις νόμου που είχε ψηφιστεί λίγο πριν από τις εκλογές. Ο κ. Παπαδογιάννης, ο οποίος έκτοτε κατείχε σειρά διοικητικών θέσεων, φέρεται να έχει την υποστήριξη ισχυρών υποψηφιοτήτων από τις ανθρωπιστικές σπουδές, την Ιατρική και την Πολυτεχνική.
Στο ίδιο Ιδρυμα ακούγεται η υποψηφιότητα του κ. Περ. Μίτκα από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων, ενώ με σκεπτικισμό αντιμετωπίζεται από την κοινότητα του Ιδρύματος η πιθανότητα να κατέβει ο πρώην αντιπρύτανής του κ. Α. Γιαννακουδάκης, ο οποίος είναι ήδη μέλος του Συμβουλίου του ΑΠΘ και στην περίπτωση αυτή θα κριθεί από τους ως χθες… συναδέλφους του. Πιθανότατο θεωρείται να κατέβουν στις εκλογές και αντιπρυτάνεις της νυν διοίκησής του καθώς δεν αποκλείεται από τον νόμο.
Οι διεργασίες σε Αθήνα, Πάτρα, Αιγαίο, Θράκη
Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπλήξεις δεν αναμένονται. Ισχυρότερη παραμένει η υποψηφιότητα του καθηγητή Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ακόμη ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής κ. Θεόδωρος Φορτσάκης και ο καθηγητής της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών κ. Ναπολέων Μαραβέγιας.
Εκπλήξεις αναμένονται όμως στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο όπου θα κατατεθούν επτά υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών επιστρέφει στο Ιδρυμα διεκδικώντας πάλι την πρυτανεία του ο καθηγητής κ. Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος μιλώντας στο «Βήμα» δηλώνει ότι θα διεκδικήσει ξανά την «ψήφο εμπιστοσύνης» των συναδέλφων του. Για την ίδια θέση ισχυρή είναι η υποψηφιότητα της νυν αντιπρυτάνεως κυρίας Τόνιας Μοροπούλου. Ακόμη θα κατέλθουν οι κ.κ. Ι. Γκόλιας, νυν κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών, και Δ. Τσαμάκης.
Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας θα θέσουν υποψηφιότητα, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, οι κ.κ. Γ. Αναστασόπουλος από το Τμήμα Φυσικής, Πέτρος Γρούμπος από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων και η κυρία Βενετσάνα Κυριαζοπούλου από την Ιατρική Σχολή.
Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο πρύτανής του κ. Πάρις Τσάρτας είχε ήδη ανακοινώσει με επιστολή του στην κοινότητα του Ιδρύματος ότι δεν ενδιαφέρεται να επανεκλεγεί προτού εκδοθεί η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ενώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ακούγονται δύο νέες υποψηφιότητες από την Ιατρική Σχολή και το Πολυτεχνείο, ενώ δεν φαίνεται να έχει «ρεύμα» η προσπάθεια του πρώην αντιπρύτανή του κ. Ι. Καραμπίνη να διεκδικήσει ξανά τη διοίκηση του Ιδρύματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk