Συμφωνία για διανομή 400 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα

«Κλείδωσε» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την κυβέρνηση μετά την επικύρωσή του από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 23 Απριλίου.

«Κλείδωσε» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος από την κυβέρνηση μετά την επικύρωσή του από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) στις 23 Απριλίου.
Ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε έπειτα από σκληρό παζάρι. Η τρόικα θα αποδεχθεί μια μονομερή κίνηση της κυβέρνησης, όπως έγινε με τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2014 και την παράταση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.
Σύμφωνα με στελέχη που έχουν γνώση των συζητήσεων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη διανομή του πλεονάσματος, περί τα 400 εκατ. ευρώ, ποσού μικρότερου από το αρχικό 70%, προς τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ενστόλους. Η παροχή όμως θα είναι εφάπαξ και θα βαρύνει τις δαπάνες του 2014. Επίσης μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί σε μέτρα ανάπτυξης της οικονομίας τα οποία ακόμη δεν έχουν προσδιοριστεί. Από την πλευρά της η τρόικα θα «καταπιεί» την απόφαση και δεν θα εγείρει ενστάσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με τις τρεις μονομερείς ενέργειες του Δεκεμβρίου. Και αυτο γιατί οι πληροφορίες θέλουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 να υπερβαίνει κάθε προσδοκία και να καλύπτει όχι μόνο τις δημοσιονομικές ανάγκες για το 2014 αλλά να δίνει ανάσα και για την επίτευξη πλεονάσματος και εφέτος.
Αλλωστε μονομερής θεωρείται από την τρόικα και η κίνηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των ελληνικών stress tests, παρά το γεγονός είχε απειλήσει ακόμη και με μπλοκάρισμα της αξιολόγησης.
Σε κάθε περίπτωση ακολουθεί η αξιολόγηση του Ιουνίου, όταν και θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και θα έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναθεώρηση των στόχων (χαλάρωση της λιτότητας) στο πλαίσιο της ευρύτερης διαπραγμάτευσης για τη μείωση του χρέους.
Η Ελλάδα με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό μπορεί να διεκδικήσει δόσεις συνολικού ύψους 15,5 δισ. ευρώ. Τα 10,1 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την ευρωπαϊκή πλευρά, όπως ξεκαθάρισε τη Δευτέρα ο επικεφαλής Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup.
Η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση αναμένεται στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα ή και νωρίτερα σε έκτακτο Εurogroup, με αυτοπρόσωπη παρουσία ή τηλεδιάσκεψη.
Η απόφαση για τη δόση από την ευρωπαϊκή πλευρά θα πρέπει να συνοδευθεί και από μια δήλωση-δέσμευση των Ευρωπαίων για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ως τα μέσα του 2015, όπως συνέβη τον Νοέμβριο του 2012.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει από μία ως και τρεις δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ (σύνολο 5,4 δισ. ευρώ) από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ως γνωστόν, η εκταμίευση κάθε δόσης από το ΔΝΤ προϋποθέτει ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο για τους επόμενους 12 μήνες. Μια σαφής δήλωση των Ευρωπαίων θα είναι αρκετή για να αποφασίσει το Ταμείο.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν θα εισηγηθεί την εκταμίευση δόσεων από 3,6 ως 5,4 δισ. ευρώ στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου στα μέσα Απριλίου, μετά την καθιερωμένη Εαρινή Σύνοδο στην Ουάσιγκτον (11-13 Απριλίου).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk