Παζάρι σε κατάσταση πολιορκίας

Οι αξιολογήσεις της τρόικας έχουν αποκτήσει με τον καιρό ένα βαγκνερικό τελετουργικό. Κάθε λίγους μήνες κορυφώνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, αλλά η κάθαρση εκταμιεύεται σε δόσεις,

Οι αξιολογήσεις της τρόικας έχουν αποκτήσει με τον καιρό ένα βαγκνερικό τελετουργικό. Κάθε λίγους μήνες κορυφώνεται το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, αλλά η κάθαρση εκταμιεύεται σε δόσεις, χωρίς ένα μεγάλο λυτρωτικό φινάλε, όπως η οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αυτή τη φορά η διαπραγμάτευση έχει διαφορετική βαρύτητα, όχι μόνο λόγω της εγγύτητας των εκλογών του Μαΐου.
Η σκλήρυνση της τρόικας και οι συνεχείς ανατροπές στα συμφωνηθέντα προκάλεσαν ασφυξία στην κυβέρνηση που πελαγοδρομούσε ανάμεσα στις «κόκκινες γραμμές» που έθεσαν οι κ.κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος και στην άρνηση των βουλευτών της ΝΔ και του ΠαΣοΚ να ψηφίσουν τα μέτρα. Ακόμη και η κορυφαία δέσμευση του Πρωθυπουργού για διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος ετέθη εν αμφιβόλω. Η κυβέρνηση επείγεται για την επόμενη δόση, οι αγορές προεξοφλούν τη συμφωνία με την τρόικα και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται στην Αθήνα μετά το Πάσχα. Πιθανότατα η επίσκεψή της θα συνοδευτεί με την ανακοίνωση της επικύρωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Εurostat.
Θρίλερ από το παρελθόν


Η κυβέρνηση ήλπιζε σε μια ομαλή πτήση ως τον Μάιο αλλά έπεσε ξανά σε αναταράξεις. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο, καθυστέρησαν με ευθύνη και της ελληνικής πλευράς και πήραν δραματική τροπή με το τελεσίγραφο του Eurogroup. Την Παρασκευή εκτυλίχθηκε ένα θρίλερ από το παρελθόν, με την τρόικα να αντιπαραθέτει σε κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης ένα καινούργιο μέτρο. Ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώθηκε ήταν η πρόσκληση που απηύθυνε η τρόικα προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για σύσκεψη στη μία μετά τα μεσάνυχτα.
Η στάση της τρόικας αιφνιδίασε σε έναν βαθμό την κυβέρνηση, η οποία υπολόγιζε σε μια προεκλογική ανοχή. Μόλις πριν από δέκα ημέρες από το Δουβλίνο μεταδιδόταν από συνεργάτες του Πρωθυπουργού ότι η Αθήνα έλαβε πολιτική στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους της. Η διαρροή έγινε μετά τη συνάντηση του κ. Σαμαρά με την Ανγκελα Μέρκελ και την κατ’ ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος εξέφραζε σε συνομιλητές του τις προηγούμενες ημέρες τον προβληματισμό του ότι στην Ελλάδα επικρατούν ξανά προεκλογικές συνθήκες αντίστοιχες των εκλογών του 2012. Με άλλα λόγια, οι Ευρωπαίοι φοβούνται τα προεκλογικά ταξίματα.
Επιπλέον το ΔΝΤ προετοιμάζει την αποχώρησή του από την Ευρώπη, οπότε επείγεται να κλείσει εγκαίρως όλες τις εκκρεμότητες και ιδίως αυτές που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα. Η στάση του εκπροσώπου του Πόουλ Τόμσεν όμως μαρτυρά την πρόθεση των εταίρων να δέσουν το πολιτικό σύστημα με τέτοια μέτρα που να ισοδυναμούν με τρίτο Μνημόνιο. Αλλωστε η φράση του γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί» αποτυπώνει τις πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση. Η εκτίμηση που υπάρχει σε κυβερνητικούς κύκλους είναι ότι, παρά τις δυσκολίες, οι Ευρωπαίοι δεν θα επιτρέψουν να πάθει η Ελλάδα τον Μάιο του 2014 αυτό που δεν έπαθε τον Μάιο του 2010.
Ενόχληση για την Αθήνα


Εδώ και μήνες υπήρχε δυσφορία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την εξαγγελία του Πρωθυπουργού ότι θα διανέμει το πρωτογενές πλεόνασμα. Οι δανειστές μας δεν θα είχαν ενδεχομένως αντίρρηση για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών πολιτικών. Θεωρούν όμως ότι η συνέχιση μιας επιδοματικής πολιτικής απλώς συντηρεί το πελατειακό κράτος χωρίς να βοηθάει την οικονομία.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί και σημείο διαφωνίας ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ασφαλώς όχι η ύπαρξή του αλλά το μοίρασμά του.
Ο Πρωθυπουργός και οι «γαλάζιοι» υπουργοί επιμένουν ότι θα ωφεληθούν από αυτό οι ένστολοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ ο κ. Βενιζέλος είπε την περασμένη Πέμπτη βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η διανομή πρέπει να γίνει με έναν τρόπο «που να εξυπηρετεί αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους».
Η κυβέρνηση μετέδιδε ότι η συμφωνία θα κλείσει, αν όχι σήμερα, το συντομότερο δυνατόν, έχοντας συμφωνήσει κατ’ αρχάς με την τρόικα να προωθηθεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να συζητηθούν αργότερα δύσκολα θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των τριετιών, η διαθεσιμότητα για το 2015 κ.ά. Το κλίμα όμως ήταν τόσο θολό ώστε η ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη παρενέβη δηλώνοντας ότι «υπάρχουν δυσκολίες αλλά η εκκρεμότητα δεν ωφελεί κανέναν. Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά».
Βάζουν νέα θέματα


Την Παρασκευή ετέθη αιφνιδίως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μια σειρά θεμάτων που δεν είχαν καμία σχέση με τα προαπαιτούμενα. Η μεγαλύτερη πίεση ασκήθηκε αρχικά στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ο Κ. Χατζηδάκης βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα εγκαλούμενος ότι μετέτρεψε την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από βοήθημα για την κυβέρνηση σε νέο Μνημόνιο.
Ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ έθεταν θέμα αντικατάστασής του όταν πληροφορήθηκαν ότι όχι μόνο δεν εισακούστηκαν οι ενστάσεις τους για το γάλα, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κτλ. αλλά η τρόικα έφερε από το πουθενά ζήτημα λειτουργίας καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου και ανοίγματος κι άλλων «κλειστών» επαγγελμάτων.
Η εικόνα που υπήρχε ως αργά την Παρασκευή ήταν ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Ι. Βρούτσης και Β. Κεγκέρογλου) βρισκόταν κοντά σε συμφωνία με την τρόικα. Αντιθέτως, η διαπραγμάτευση με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμενόταν ιδιαίτερα δύσκολη. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Κυρ. Μητσοτάκης και Εύη Χριστοφιλοπούλου) είχε λάβει οδηγία από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να μην υποχωρήσει στην απαίτηση για διαθεσιμότητα συνολικά 8.000 υπαλλήλων εντός του 2015. Ο κ. Μητσοτάκης φερόταν ιδιαιτέρως ενοχλημένος με τη στάση της τρόικας, η οποία δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις αιτιάσεις του υπουργείου ότι δεν μπορεί να προωθεί παράλληλα διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και να απολύει υπαλλήλους.

Ανησυχούν για «ανταρσίες» βουλευτών
Ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρισκόταν σε εξέλιξη και ένα άλλο επίπεδο διαπραγματεύσεων μεταξύ των επιτελείων των δύο κομμάτων και των βουλευτών. Στην κυβερνητική πλειοψηφία έχει διαμορφωθεί μια συμπαγής ομάδα η οποία διαμηνύει ότι δεν θα ψηφίσει μέτρα όπως οι ομαδικές απολύσεις, η μικρή ΔΕΗ, το γάλα και τα φάρμακα.
Δεν είναι μόνο οι βουλευτές. Και ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης έχει διαμηνύσει στην τρόικα ότι «έχω ανοιχτό το μέτωπο με τους γιατρούς, δεν αντέχω να ανοίξω και δεύτερο με τους φαρμακοποιούς». Στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εκφρασμένη αντίθεση του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, ωστόσο «παπανδρεϊκοί» βουλευτές διεμήνυαν ότι θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο αν αλλάξει η διάταξη για τον χρόνο ζωής του γάλακτος.
Στις φωνές αυτές προστίθεται και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μαξ. Χαρακόπουλος, ο οποίος σε συνομιλητές του τονίζει ότι θα επέλθει «καταστροφικό χτύπημα στην αγελαδοτροφία». Επίσης αρκετοί νεοδημοκράτες βουλευτές, μεταξύ αυτών ο Γ. Βλάχος, ο Ν. Κακλαμάνης κ.ά., είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
Διαφωνία μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ εκδηλώθηκε και για το θέμα του πολυνομοσχεδίου-«σκούπας». Στο Μέγαρο Μαξίμου προκρίνουν την κατάθεση ενός νομοσχεδίου με τη μορφή ενός άρθρου. Η Χαρ. Τρικούπη ζητεί να υπάρχουν περισσότερα άρθρα ώστε να εκτονωθούν ομαλά οι αντιδράσεις των βουλευτών. Η Βουλή μετατρέπεται σε διακεκαυμένη ζώνη για την κυβέρνηση, ενώ κυβερνητικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι εφόσον επιτευχθεί συμφωνία θα τεθούν και οι βουλευτές προ των ευθυνών τους. «Ας ρίξουν την κυβέρνηση για το γάλα» λένε.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk