Εϊμος Χοκστάιν: Μη βιάζεστε με το φυσικό αέριο

Οι πρόωροι εορτασμοί για τα οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτό εκτιμά ο Εϊμος Χοκστάιν,

Οι πρόωροι εορτασμοί για τα οικονομικά οφέλη από το φυσικό αέριο καλό είναι να αποφεύγονται. Αυτό εκτιμά ο Εϊμος Χοκστάιν, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ, που βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο συνέδριο Athens Energy Forum. «Μην είστε ούτε απαισιόδοξοι ούτε υπερβολικά αισιόδοξοι και κυρίως μη μοιράσετε ακόμη τα κέρδη» τόνισε, μιλώντας στο «Βήμα», ερωτηθείς περί των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, επί των οποίων έχουν αρχίσει να ακούγονται διάφορες – υπερβολικές – εκτιμήσεις περί μελλοντικών κερδών για το Ελληνικό Δημόσιο.
Ο κ. Χοκστάιν εκφράζει την άποψη της Ουάσιγκτον ότι οι υδρογονάνθρακες της Ανατολικής Μεσογείου μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν τον μοχλό ώστε να ξεπεραστούν χρονίζουσες διαφορές στην Ανατολική Μεσόγειο: «Πιστεύουμε ότι υπάρχει μπροστά μας μια ευκαιρία για περιφερειακή συνεργασία, ευημερία και ανάπτυξη. Προσεγγίζουμε όλες τις χώρες ώστε να λύσουν τις διαφορές τους με συνομιλίες, χωρίς να χρησιμοποιούν τους πόρους ως ευκαιρία για σύγκρουση. Και έχουμε στείλει αυτό το μήνυμα σε όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου».
Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο «τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών είναι σημαντικά αλλά δεν διασφαλίζουν το αποτέλεσμα. Κοιτάξτε το παράδειγμα της Κύπρου, όπου οι αρχικές έρευνες έδειξαν ότι υπήρχε αρκετό αέριο για ένα τερματικό LNG αλλά η επιβεβαιωτική γεώτρηση υποβάθμισε την ποσότητα που εμπορικώς ήταν διαθέσιμη. Στην Ελλάδα υπάρχει η αίθουσα δεδομένων αλλά όλα αυτά είναι στα χαρτιά. Ωσπου να υπάρξει γεώτρηση, αυτά αποτελούν απλώς έναν οδικό χάρτη».

«Αυτό που μετράει είναι ποιες εταιρείες θα συμμετάσχουν στον γύρο παραχωρήσεων. Από ό,τι καταλαβαίνω»
, προσθέτει, «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να τον ανοίξει το τρίτο τρίμηνο του 2014. Ελπίζω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες. Εύχομαι η Ελλάδα να έχει σημαντικές ποσότητες αερίου, ίσως και πετρελαίου. Ελπίζω επίσης ότι, αν αυτό συμβεί, θα συστήσετε τους κατάλληλους μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν ότι τα έσοδα συλλέγονται και δαπανώνται σωστά».
Ενα από τα βασικά ερωτήματα είναι με ποιον τρόπο θα εξαχθούν τα ισραηλινά και κυπριακά αποθέματα φυσικού αερίου. Αλλοι υποστηρίζουν την κατασκευή αγωγών, άλλοι τη λύση του LNG. «Οι αποφάσεις για το πλαίσιο με βάση το οποίο θα γίνουν οι εξαγωγές θα ληφθούν από τα κράτη. Ωστόσο είναι ο ιδιωτικός τομέας, ο οποίος αναπτύσσει τα κοιτάσματα, που θα αποφασίσει για τις εξαγωγικές οδούς και τους εμπορικούς όρους. Οι εξαγωγές πρέπει να λάβουν υπόψη τους την οικονομική προοπτική. Η γεωπολιτική οφείλει να συνυπολογιστεί αλλά δεν μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις» εξηγεί.
Ο κ. Χοκστάιν υπήρξε πολύ προσεκτικός για τη βιωσιμότητα της κατασκευής ενός αγωγού που θα συνδέει τα ισραηλινά κοιτάσματα με την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω Κύπρου. Αυτό είναι το σχέδιο του αγωγού East Med που προωθεί η Αθήνα. Κατά την άποψή του «πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα LNG και αγωγών. Χρειάζεται όμως να έχουμε όλα τα δεδομένα». Οι εταιρείες Noble Energy και Delek, σε συνεργασία με την αυστραλιανή Woodside, θα πρέπει να λάβουν μία απόφαση σχετικά σύντομα.

«Πιστεύω ότι δεν έχει δοθεί η απαραίτητη προσοχή εδώ στην Ελλάδα για τη σημασία του ΤΑΡ»
λέει ο κ. Χοκστάιν. «Δεν πρέπει να μένουμε μόνο στην ποσότητα που θα μεταφέρει. Αλλωστε μιλάμε μόνο για την πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση κατά την οποία θα έλθει περισσότερο αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, αέριο από άλλες περιοχές προς την Τουρκία κ.λπ. Νομίζω», καταλήγει, «ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο, είναι μέρος ενός ιστορικού αγωγού που συνδέει την Κασπία με την Ευρώπη».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk