Βίκτορ Πόντα: Η κρίση δεν επηρέασε τις σχέσεις μας

Η Ρουμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει στην Αθήνα ο Βίκτορ Πόντα.

Η Ρουμανία αναγνωρίζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και τις θυσίες του ελληνικού λαού για την έξοδο από την κρίση. Αυτό το μήνυμα μεταφέρει στην Αθήνα ο Βίκτορ Πόντα. Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας θα επισκεφθεί την προσεχή Τρίτη τη χώρα μας και θα έχει συνάντηση και με τον κ. Αντ. Σαμαρά. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών είναι πολύ στενές, με την Ελλάδα να είναι, με έμφαση στον τραπεζικό τομέα και στις τηλεπικοινωνίες, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Η Ρουμανία αποτελεί επίσης μία από τις χώρες με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), και αυτό παρά τα προβλήματα που ακόμη αντιμετωπίζει με τη διαφθορά. Τέλος, και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, ο κ. Πόντα τάσσεται υπέρ του απόλυτου σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, προειδοποιώντας για τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η σημερινή κρίση.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η κυβέρνησή σας πέρασε μια κρίση πριν από μερικές εβδομάδες, αλλά πλέον μοιάζει σταθερή. Επηρέασαν όλα αυτά την πολιτική σταθερότητα ή την οικονομική κατάσταση;
«Θα έλεγα ότι ο όρος κρίση είναι πολύ αυστηρός. Είναι αλήθεια ότι ένας από τους εταίρους μας, το Φιλελεύθερο Κόμμα, αποφάσισε να εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά υπάρχει μια ισχυρή και συμπαγής πλειοψηφία που στηρίζει το υπουργικό συμβούλιο. Επιπλέον, οι πολιτικές της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον πολιτικό χώρο και την οικονομική κατάσταση παραμένουν απαράλλακτες. Τα οικονομικά αποτελέσματα το επιβεβαιώνουν – η Ρουμανία βρίσκεται σε σταθερή πορεία».
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι θα έπρεπε να αρχίσετε να σκέφτεστε να κατέλθετε ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς η δημοτικότητά σας είναι υψηλή. Τι απαντάτε σε αυτό;
«Εχω δηλώσει σε πολλές περιπτώσεις ότι το προεδρικό μέγαρο δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα για εμένα αυτή την περίοδο και ότι υπάρχουν αρκετά πολιτικά πρόσωπα που οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν για αυτή τη θέση. Εγώ εστιάζω στις προτεραιότητες που έχω μπροστά μου και κυρίως στη συνέχιση των έξοχων οικονομικών αποτελεσμάτων της Ρουμανίας».
Φαίνεται όμως ότι ενώ υπάρχουν οι προοπτικές για οικονομική ανάπτυξη, η Ρουμανία δεν μπορεί «να απογειωθεί». Υπάρχει κάτι που λείπει;
«Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω μαζί σας σε αυτό το σημείο. Στην πραγματικότητα η Ρουμανία έχει καταφέρει να καταγράψει, με 3,5%, το υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2013. Πέρυσι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,7%. Επιπλέον κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους καταφέραμε να τριπλασιάσουμε τον ρυθμό απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων. Φυσικά υπάρχουν ακόμη πολλά εμπόδια και προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω όμως πως βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο σε ό,τι αφορά μια βιώσιμη και συνεπή οικονομική ανάπτυξη».
Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε μια έκθεση για τη διαφθορά στα κράτη-μέλη και η κριτική της για τη Ρουμανία υπήρξε οξεία. Γιατί αυτό το πρόβλημα παραμένει τόσο επίμονο;
«Πιστεύω ότι πολλά μέσα ενημέρωσης απομόνωσαν αδίκως τη Ρουμανία σε αυτό το σημείο. Φυσικά και υπάρχουν ακόμη ζητήματα σε σχέση με τη διαφθορά, ένα πρόβλημα που, ως ένα σημείο, κατέστη διάχυτο κατά τη διάρκεια της μετάβασης της Ρουμανίας στη δημοκρατία και στην οικονομία της αγοράς. Ωστόσο υπάρχουν ισχυροί και ανεξάρτητοι νομικοί θεσμοί και η πολιτική της κυβέρνησης είναι να υποστηρίξει το κράτος δικαίου και την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Αρκετές ευρωπαϊκές τοποθετήσεις επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες της Ρουμανίας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς».
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική κρίση, παραμένει ωστόσο ένας από τους κύριους επενδυτές στη Ρουμανία. Πώς θα περιγράφατε τις διμερείς σχέσεις και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν περαιτέρω;
«Η οικονομική συνεργασία αποτελεί έναν από τους πιο στιβαρούς πυλώνες των διμερών σχέσεων και το γεγονός ότι η οικονομική κρίση δεν την επηρέασε καταδεικνύει το δυναμικό το οποίο υπάρχει για ανάπτυξη εξαιρετικών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρουμανία είναι παραδοσιακός εταίρος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και φίλη χώρα. Θα ήθελα να μεταφέρω ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που έχετε καταβάλει για την οικονομική ανάκαμψη και καταλαβαίνουμε πολύ καλά τις θυσίες του ελληνικού λαού».
Σας ανησυχούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία;
«Οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές. Η κυβέρνηση της Ρουμανίας υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων και έχει καταδικάσει τις απόπειρες αποσχιστικών πράξεων. Την ίδια στιγμή η Ρουμανία έχει δεσμευθεί να εργαστεί μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους προς την εξεύρεση λύσης για όλα τα προβλήματα της περιοχής, δεδομένου ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία μπορούν να έχουν ευρείες αποσταθεροποιητικές συνέπειες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk