Απολύσεις, μισθοί και εισφορές στην πρέσα της τρόικας

«Θρίλερ σε εξέλιξη» θυμίζει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας γύρω από τα εργασιακά θέματα, τις απολύσεις στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των αγορών και το Ασφαλιστικό τα οποία οι δανειστές «άνοιξαν» στο σύνολό τους.

«Θρίλερ σε εξέλιξη» θυμίζει η διαπραγμάτευση κυβέρνησης και τρόικας γύρω από τα εργασιακά θέματα, τις απολύσεις στο Δημόσιο, την απελευθέρωση των αγορών και το Ασφαλιστικό τα οποία οι δανειστές «άνοιξαν» στο σύνολό τους.
Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα με μεγάλα «αγκάθια» την απαίτηση των δανειστών να προγραμματιστούν από τώρα οι απολύσεις που θα γίνουν στο Δημόσιο το 2015 (ζητούν 2.000 ανά τρίμηνο) και να αλλάξει ο συνδικαλιστικός νόμος. Οι πιο δύσκολες ώρες ήταν οι νυχτερινές ώρες της Παρασκευής που οι υπουργοί περίμεναν στο ακουστικό τους για να τους καλέσει η τρόικα στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να συμφωνήσουν στις νομοθετικές διατάξεις των αλλαγών που απαιτούν.
Μαραθώνιος συσκέψεων με τους δανειστές


Μπροστά στη δυσκολία επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων (γάλα και ελαιόλαδο) και υπηρεσιών (φαρμακείων) που υπέδειξε ο ΟΟΣΑ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επρόκειτο να έχει απανωτές συσκέψεις και το Σάββατο με την τρόικα. Το νομοσχέδιο που καλείται να φέρει στη Βουλή κρύβει μεγάλες αλλαγές στην αγορά και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.
Η ελληνική πλευρά αναζητούσε αγωνιωδώς συμβιβαστικές λύσεις για τις ομαδικές απολύσεις, τις τριετίες αλλά και τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, ενώ η τρόικα επέμενε να θέτει όλα τα θέματα που έχουν προβλεφθεί στο Μνημόνιο και δεν έχουν υλοποιηθεί, αλλά ταυτοχρόνως έθετε και νέα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης του δανείου.
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρακτική των δανειστών προδιαγράφει το πεδίο εντός του οποίου θα κινηθεί η τρόικα εν όψει των νέων μέτρων που θα αξιώσει, εφόσον υπάρξει νέα δανειακή σύμβαση. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/82 που έθεσαν οι δανειστές ζητώντας να εξομοιωθεί το καθεστώς της χώρας μας με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επιδιώκει συμβιβασμό στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ζητώντας πίστωση χρόνου προκειμένου να δοκιμασθεί το νέο καθεστώς και η αποτελεσματικότητά του. Στο θέμα των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο προτείνει τη συγκρότηση «ειδικής επιτροπής» με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων που θα εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγών.
Αναλυτικά τα εργασιακά θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:

Τριετίες:
Η τρόικα θέτει μετ’ επιτάσεως την κατάργηση των πολυετιών οι οποίες, αν και παραμένουν «παγωμένες» από τις 14.2.2012 για όλους τους εργαζομένους – δηλαδή, δεν χορηγούνται νέες -, προβλέπονται ως «προσαυξήσεις» στα νομοθετημένα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων. Στην περίπτωση αυτή ένας εργαζόμενος που προσλαμβάνεται σήμερα με 586 ευρώ δεν θα ελπίζει σε προσαύξηση στον μισθό του λόγω τριετίας (58,61 ευρώ τον μήνα) όταν λήξει το πάγωμα των τριετιών, ενώ θα είναι πιθανό να παραμείνει για δεκαετίες στον ίδιο μισθό.

Ομαδικές απολύσεις:
Δεν έχει επέλθει συμφωνία καθώς η τρόικα απαιτεί να καταργηθεί με νομοθετική ρύθμιση το βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας για την αποπομπή του αιτήματος ομαδικών απολύσεων από μια επιχείρηση. Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρχει νομικά η δυνατότητα άσκησης «βέτο» από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας κατά τη διαδικασία χορήγησης άδειας για ομαδικές απολύσεις. Αυτό προϋποθέτει την αλλαγή του σχετικού νόμου με νομοθετική παρέμβαση, στην οποία αντιδρά το ΠαΣοΚ, διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσει. Η συμβιβαστική λύση που εξετάζεται είναι να εκχωρηθεί – με υπουργική απόφαση – η αρμοδιότητα της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων στον εκάστοτε προεδρεύοντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας, δηλαδή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας. Με το νέο μοντέλο η επιχείρηση καταθέτει φάκελο για τις ομαδικές απολύσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, ενώ την τελική υπογραφή βάζει ο γενικός γραμματέας.

Μείωση εισφορών:
Παραμένουν οι διαφορές γύρω από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων κατά 3,9%. Η τρόικα αντιδρά στη μείωση των εργατικών εισφορών κατά 1% και ζητεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9% να προέλθει μόνο από τις εργοδοτικές εισφορές. Επίσης οι δανειστές αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα του ελληνικού σχεδίου για την κάλυψη της απώλειας εσόδων για τα Ταμεία.

Εισφορά υπέρ ΟΑΕΕ:
Σκληρή κριτική διατυπώνεται στην ελληνική πλευρά επειδή δεν εφήρμοσε τη διάταξη του νόμου 3986/2011 που προέβλεπε την επιβολή από 1.1.2013 εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες (προτάθηκε το ύψος του 0,2%) για την ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΕ. Το Ταμείο έχει φθάσει σε οικονομικό αδιέξοδο με ελλείμματα που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Η κυβέρνηση διά του υπουργείου Εργασίας εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα μέτρα και πως η συγκεκριμένη εισφορά δεν μπορεί να εφαρμοστεί υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς. «Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα βιωσιμότητας στους επαγγελματίες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Εργασίας.

Εξομοίωση εισφορών «ευγενών ταμείων» με ΙΚΑ:
Οι δανειστές πιέζουν για την καθιέρωση ενιαίων εισφορών που θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων. Δηλαδή, θα καταργηθούν οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη π.χ. των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και οι οποίες προέβλεπαν διαφορετικές εισφορές και διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές να ισχύουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης.

Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο:
Η τρόικα επανέφερε στο τραπέζι ζήτημα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου 1264/82, παρότι κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο. Το ζήτημα είχε τεθεί πριν από έναν χρόνο και είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» στις 10.2.2013 («Φρένο με νόμο στις απεργίες»). Τα θέματα που εγείρουν είναι:

1.
Η αλλαγή στον τρόπο λήψης της απόφασης για την κήρυξη απεργίας έτσι ώστε η απόφαση να λαμβάνεται με το 50% + 1 των εγγεγραμμένων ενός σωματείου και όχι από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση.

2.
Ανατροπή του καθεστώτος των συνδικαλιστικών αδειών. Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός στελεχών – κυρίως στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα – δεν εργάζεται κάνοντας χρήση των αδειών.

3.
Επαναφορά του «λοκ άουτ», δηλαδή του δικαιώματος κλεισίματος μιας επιχείρησης από τον εργοδότη ως αντίδραση σε απεργία των εργαζομένων. Το «δικαίωμα της ανταπεργίας» καταργήθηκε με τον νόμο 1264/82, ωστόσο ορισμένοι εργοδοτικοί φορείς το επαναφέρουν από καιρού εις καιρόν.
ΓΣΕΕ – εργοδότες πάνε για σύμβαση


Στη διατήρηση – έστω και παγωμένων – των τριετιών συμφώνησαν εργοδότες και εργαζόμενοι κατά την πρώτη συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτικών φορέων για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα καθώς κυβέρνηση και τρόικα διαπραγματεύονται αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις και πιθανές νέες μειώσεις στους μισθούς.
Ωστόσο οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ και τον επικεφαλής της ΓΣΕΕ να δηλώνουν σχετικά με τις υποδείξεις της τρόικας πως «δεν είναι δουλειά των δανειστών να υποδεικνύει και να επιβάλλει θέματα που άπτονται της συμφωνίας των κοινωνικών εταίρων».
Εργοδότες και εργαζόμενοι κατά την πρώτη συνάντηση συμφώνησαν να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στους κατώτατους μισθούς. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι, εφόσον υπογραφεί η νέα ΕΓΣΣΕ για το 2014, θα διατηρείται το επίδομα γάμου (10%), ενώ δεν θα καταργηθούν οι παγωμένες τριετίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk