Αφησαν τον εμφύλιο κάτω από την Ελιά

Το τσεκούρι του πολέμου θάφτηκε για την ώρα στο ΠαΣοΚ και κηρύχθηκε (προεκλογική) εκεχειρία.

Το τσεκούρι του πολέμου θάφτηκε για την ώρα στο ΠαΣοΚ και κηρύχθηκε (προεκλογική) εκεχειρία. Ο Γ. Παπανδρέου, μη έχοντας ξεκάθαρο σχέδιο για τις επόμενες κινήσεις του, προτίμησε να αποφύγει μια τυφλή σύγκρουση με τον Ευ. Βενιζέλο η οποία θα διέλυε οριστικά το ΠαΣοΚ. Αντί να επαληθεύσει τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος, απελευθέρωσε τους «δικούς του» για να συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης. Η Ελιά προχωρεί με γοργούς ρυθμούς την οργανωτική της συγκρότηση, με σύνθημα «Ελιά σε κάθε πόλη», όπως και την ολοκλήρωση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Η ανακοίνωση του πρώην Πρωθυπουργού με την οποία δημοσιοποίησε, την παραμονή της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της Ελιάς, τη διαφωνία του με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, δίχασε το ΠαΣοΚ, αλλά και τους συνεργάτες του. Αρκετά στελέχη του ΠαΣοΚ είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους για τη δημιουργία ενός διευρυμένου σχήματος το οποίο θα απειλούσε την υπόσταση του ΠαΣοΚ και επί της ουσίας συμφωνούσαν με τον κ. Παπανδρέου, ωστόσο τους ξένισε ο χειρισμός του και ο προσωπικός θυμός που απέπνεε.
Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου προβάλλεται ως βασική αιτία της έκρηξής του η απόφαση για την τοποθέτηση του Ι. Παπαθανασίου στα ΕΛΛΠΕ και το γεγονός ότι το ΠαΣοΚ δεν έχει plan B σε περίπτωση που αποτύχει το εγχείρημα της Ελιάς. Επιπλέον, υπάρχει έντονη η καχυποψία ότι ξεδιπλώνεται σχέδιο απαξίωσής του και ότι το ΠαΣοΚ δεν τον προστατεύει.
Ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε από τη Ρώμη, όπου βρισκόταν, με τον κ. Παπανδρέου, που ήταν στη Βιέννη, και συζήτησαν τη συμμετοχή του στη συνδιάσκεψη. Οι ίδιες πηγές μεταδίδουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε να μιλήσει ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τού απάντησε ότι δεν υπήρχε τέτοια συνεννόηση, μετρώντας και τις δύσκολες σχέσεις των συμμετεχόντων στο εγχείρημα.
Η παρέμβαση του κ. Παπανδρέου, όμως, ήταν και χρονικά ατυχής. Την επόμενη ημέρα από την ίδρυση της Ελιάς ο Φ. Κουβέλης εγκαινίασε τον προοδευτικό πόλο της ΔΗΜΑΡ, στον οποίο συμμετέχουν και οι Χ. Καστανίδης, Π. Μπεγλίτης και η κυρία Μαριλένα Κοππά. Τα σχόλια περί «αποστολής «παπανδρεϊκών» στελεχών στον Κουβέλη μαζί με 1%-2% των ψηφοφόρων» ήταν αναπόφευκτα, άλλωστε η ΔΗΜΑΡ δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Η ιδέα ενός Παπανδρέου που υπονομεύει το ΠαΣοΚ ήταν απολύτως ενοχλητική, ακόμη και για τους υποστηρικτές του, οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι, εξ ου και οι απουσίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Ετοιμάζει βιβλίο


Οι τόνοι, λοιπόν, έπεσαν και το μόνο που συζητείται είναι το βιβλίο που γράφει ο κ. Παπανδρέου για την πρωθυπουργική θητεία του, στο οποίο, όπως φημολογείται, θα μιλάει για όλους και για όλα. Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο του βιβλίου είναι αντιφατικές, κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα ξεκινά από τις Κάννες, ενώ μεταδίδεται ότι θα κυκλοφορήσει πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές. «Ο Παπανδρέου δεν θα κάνει τίποτε που θα σαμποτάρει το ΠαΣοΚ» μεταδίδουν οι πιο ψύχραιμοι από τους συνεργάτες του, οι οποίοι λέγεται ότι συγκρούστηκαν με όσους τον προτρέπουν να κάνει νέο κόμμα. Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός κατάφερε να καταστήσει τον εαυτό του μέρος της κρίσης του κόμματος και συνυπεύθυνο για το καλό ή το κακό αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης.
Η δικαίωση της πολιτικής του κ. Παπανδρέου – και του κ. Βενιζέλου – ήρθε από μια απρόβλεπτη πλευρά, μόνο που το ΠαΣοΚ, βυθισμένο στην εσωστρέφεια, δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί την έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δράση της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Κι όμως, η έκθεση προβαίνει σε σημαντικές παραδοχές για την Ελλάδα: η διαπραγμάτευση που έγινε στην πρώτη φάση της κρίσης θεωρείται αναπότρεπτη για να μην υποστεί η χώρα τις ολέθριες συνέπειες της άτακτης χρεοκοπίας. Επιπλέον, η έκθεση αποδέχεται ότι στα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης υπήρξε «στατιστική απάτη» και ότι η σταδιακή αποκάλυψή της επηρέασε αρνητικά την αναπροσαρμογή των πολλαπλασιαστών του προγράμματος, αλλά και των μέτρων που ελήφθησαν.
Αποδίδει, δηλαδή, ευθέως ευθύνες στη διακυβέρνηση της ΝΔ, ενώ αποδομεί και την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα οι ευρωβουλευτές των δύο κομμάτων να την καταψηφίσουν. Περιέχει, όμως, και μια σημαντική τροπολογία, η οποία περιελήφθη στην έκθεση έπειτα από αγώνα της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μέλους της Επιτροπής Οικονομικών Αννυς Ποδηματά, με την επίμονη συνδρομή της Συλβάνας Ράπτη. «Για επτά λέξεις ματώσαμε!» ομολογούν οι δύο βουλευτίνες. Με την τροπολογία αυτή αναγνωρίζεται «η άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή» που πέτυχε η Ελλάδα.
Ζυμώσεις για το ψηφοδέλτιο


Το ζητούμενο τώρα για το ΠαΣοΚ και την Ελιά είναι να παρουσιαστεί ένα ψηφοδέλτιο που θα εκφράζει το εύρος της παράταξης. Η συμφωνία που έχει γίνει είναι να παρουσιαστεί ενιαίο το ψηφοδέλτιο της Ελιάς και όχι «ομοσπονδοποιημένο», με αναφορά δηλαδή στην προέλευση του κάθε υποψηφίου. Μέχρι στιγμής θεωρούνται σίγουρες οι υποψηφιότητες των: Συλβάνας Ράπτη, Σπ. Δανέλλη, Κυρ. Πιερρακάκη, Εύας Καϊλή, Κατερίνας Μπατζελή, Π. Χριστίδη, Βάσως Σουλαδάκη, Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, Θ. Τσίκα. Σε συζήτηση βρίσκονται οι Γ. Πεταλωτής και Π. Γερουλάνος (θεωρεί ότι έπρεπε να προηγηθεί η συζήτηση για τις θέσεις) καθώς και ο Κ. Μποτόπουλος. Ακόμη ακούγονται τα ονόματα των Δ. Ασημακόπουλου και Θ. Χειμωνά. Σε εκκρεμότητα βρίσκονται οι υποψηφιότητες των Ν. Ανδρουλάκη και Οδ. Κωνσταντινόπουλου. Η Αννυ Ποδηματά διευκρίνισε στη συνδιάσκεψη της Ελιάς ότι δεν θα είναι υποψήφια. Αρνητική παραμένει και η στάση του Γ. Παγουλάτου.
Ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο έχουν εκφράσει επίσης οι Π. Καψής, Π. Αναστόπουλος (πρώην γενικός διευθυντής στην ΕΕ), Ν. Μπίστης, Ν. Γκιώνης, Κ. Θεοδωρόπουλος (από το Κίνημα Τυφλών), ενώ ακούγεται και το όνομα του εκδότη της Μεταρρύθμισης Ι. Μεϊμάρογλου. Ακόμη, οι Ευθ. Καρδαράς, Ν. Ζαφειρόπουλος (καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Δ. Καρέλας (αρχιτέκτονας), Ν. Τσολακίδης, Κατερίνα Λαμπροπούλου (ακτιβίστρια φιλοζωικών οργανώσεων), Μαρία Παπαϊωάννου – Σφαέλου, Δημ. Μπρίνης, Απ. Ψωμάς, Ηλ. Σκυλάκος. Συζητήσεις γίνονται και με πρόσωπα-έκπληξη, ένα εκ των οποίων είναι ο τραγουδιστής Μανώλης Λιδάκης.
Στο μεταξύ, εν αναμονή των δημοσκοπήσεων που θα μετρήσουν την απήχηση της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης, αύριο αναμένεται να ανακοινωθεί η δημιουργία μιας νέας κίνησης, με την επωνυμία Μεταρρύθμιση, η οποία αποτελείται από πρώην μέλη της ΔΗΜΑΡ και ανένταχτους αριστερούς, και θα ενταχθεί στην Ελιά.

Προβληματισμός στη ΔΗΜΑΡ για τις δημοσκοπήσεις
Σημάδια ανάκαμψης της ΔΗΜΑΡ – Προοδευτικής Συνεργασίας αναζητεί το επιτελείο του κ. Κουβέλη στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων, καθώς στην πρόθεση ψήφου τα ποσοστά του σχήματος δεν είναι ικανοποιητικά. Στα θετικά στοιχεία περιλαμβάνουν την υψηλή δημοτικότητα του προέδρου του κόμματος και τη θετική απήχηση της αντιπολίτευσης που ασκεί η ΔΗΜΑΡ.
Ο προβληματισμός από τις υψηλές δημοσκοπικές επιδόσεις του Ποταμιού είναι έντονος, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν να μην υπάρξει μάχη εξόντωσης με το ψηφοδέλτιο της Ελιάς.
Σε ό,τι αφορά το ευρωψηφοδέλτιο, αποφασίστηκε να μη γίνει εσωτερικό δημοψήφισμα και να εγκριθούν τα ονόματα από την ΚΕ στις αρχές Απριλίου. Ενδιαφέρον για το ψηφοδέλτιο έχουν εκδηλώσει προς το παρόν οι Δ. Χατζησωκράτης, Μαριλένα Κοππά, Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Α. Παπαδόπουλου.


Πρώτες κινήσεις
Το Ποτάμι κατεβαίνει στην επαρχία

Το ενδιαφέρον του στην Κρήτη έχει στρέψει ο κ. Στ. Θεοδωράκης, από όπου θα ξεκινήσει τον κύκλο των περιοδειών του ανά την Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιελάμβανε ανοιχτή συγκέντρωση στα Χανιά, τη γενέτειρά του, το Σάββατο και συναντήσεις στο Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο σήμερα. Αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με επαγγελματίες ψαράδες στη Σητεία Λασιθίου. Σε κάθε σταθμό της περιοδείας θα συνομιλεί με τοπικούς δημοσιογράφους, ενώ θα τον ακολουθούν κάθε φορά δύο δημοσιογράφοι από μέσα εθνικής εμβέλειας. Στις περιοδείες θα χρησιμοποιείται ένα βαν ώστε να μεταδίδεται ένα μήνυμα ομάδας.
Ο επόμενος προορισμός μετά την Κρήτη θα είναι η Ηπειρος και θα ακολουθηθεί το ίδιο στυλ περιοδείας. Το Ποτάμι τακτοποιεί σιγά-σιγά τις οργανωτικές του εκκρεμότητες. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εγκατασταθεί στα καινούργια γραφεία του στους Αμπελοκήπους, ενώ έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία με την Εφορία ώστε να μπορεί να εισπράττει τη συνδρομή των 10 ευρώ από όσους επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια. Την προσπάθεια να χρηματοδοτηθεί το κόμμα από τον κόσμο που το στηρίζει θα προβάλει ο κ. Θεοδωράκης στην περιοδεία του.
Επειτα από τη σύγχυση που δημιούργησε η ανακοίνωση στην πρώτη συνέντευξη Τύπου των ονομάτων που στηρίζουν το Ποτάμι, ξεκαθαρίζει πλέον η ομάδα των στενών συνεργατών του κ. Θεοδωράκη. Πρόκειται για τους Ν. Γιατρομανωλάκη, Στ. Τσακυράκη, Δ. Κουρέτα, Λίνα Παπαδάκη, Θ. Κόκκο, Χριστίνα Ταχιάου, Χ. Μαθιόπουλο και Αντρη Κωνσταντίνου.
Γύρω από αυτόν τον πυρήνα υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που συνεισφέρουν με ιδέες και προτάσεις, ενώ λέγεται ότι περιλαμβάνονται και μέλη άλλων κομμάτων, έχοντας έναν αθέατο ρόλο. Επίσης με το Ποτάμι φλερτάρουν και κάποιοι από την πρωτοβουλία των «58», αν και μέχρι στιγμής λέγεται ότι έχει αποχωρήσει μόνο ο κ. Λ. Καστανάς.
Το Ποτάμι προκάλεσε το ενδιαφέρον και ξένων Μέσων, όπως ο «Guardian» και το Reuters, όπου υπήρξαν εκτενή αφιερώματα στο νεοσύστατο κόμμα που με τη γέννησή του πήρε «προίκα» περίπου 6% στις δημοσκοπήσεις. «Τηλεοπτικός δημοσιογράφος που έγινε πολιτικός καβαλάει το αντικαθεστωτικό κύμα» έγραψε το Reuters.
Ο κ. Θεοδωράκης στις δηλώσεις του δεν μοιάζει να ενδιαφέρεται να απαντήσει στην κριτική που του ασκείται για το ασαφές στίγμα του Ποταμιού ή για τις γενικόλογες, ανακυκλούμενες και μη κοστολογημένες προτάσεις που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Το επιτελείο του πάντως μελετά με ενδιαφέρον και ικανοποίηση τις δημοσκοπήσεις, και στέκεται σε δύο σημεία: ότι ένας στους δύο πολίτες λέει ότι καλώς υπάρχει το Ποτάμι, ασχέτως αν θα το ψηφίσει τελικά, και ότι έχει καταλάβει την τρίτη θέση εκτοπίζοντας τη Χρυσή Αυγή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk