Πριν από 35 χρόνια, τέτοια εποχή, η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγνώρισαν την ανάγκη αναπροσανατολισμού των συστημάτων υγείας προς την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Εκείνη την περίοδο έγιναν και στη χώρα μας οι πρώτες απόπειρες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι πολλαπλές και έντονες στρεβλώσεις του συστήματος είναι σε βάθος και καθ’ έξιν διατυπωμένες από το σύνολο της ακαδημαϊκής και πολιτικής κοινότητας τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον. Συνεπώς αποτελούσε άμεση ανάγκη η αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ στη χώρα μας με σκοπό την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού και τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των νοικοκυριών και της αποδοτικής χρήσης των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη για την υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ.
Κεντρικά σημεία της μεταρρύθμισης είναι η εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού και η ενσωμάτωση όλων των μονάδων ΠΦΥ στο ΕΣΥ υπό την ομπρέλα των Υγειονομικών Περιφερειών. Η αυτόβουλη επίσκεψη στη δευτεροβάθμια και εξειδικευμένη φροντίδα πλέον οριοθετείται, με αποτέλεσμα να διασφαλίζονται η καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και η συνέχεια στην παρεχόμενη φροντίδα.
Με δεδομένη τη συμβολή του ΕΣΥ στην Υγεία, στην ευημερία και στη συνολικότερη ανάπτυξη της χώρας, κάθε γενιά οφείλει να παραδίδει στην επόμενη ένα καλύτερο σύστημα, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του παρόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Αυτές οι προκλήσεις μάς υποχρεώνουν να επαναξιολογήσουμε τις προτεραιότητές μας, να αξιολογήσουμε πρόσωπα, δομές και διαδικασίες, να αξιοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία, να διευκολύνουμε την πρόσβαση στη γνώση, να βελτιώσουμε την ποιότητα με βάση μετρήσιμους δείκτες και να δομήσουμε ένα σύστημα του οποίου η δυναμικότητα και η μεγαλοσύνη δεν μετρούνται σε τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεων και κλίνες, αλλά σε παραγόμενες υπηρεσίες, σε ποσοστό αναγκών που καλύπτονται, στον βαθμό διείσδυσης της νέας γνώσης και της τεχνολογίας και στην προβολή των επιτευγμάτων της ελληνικής ιατρικής κοινότητας. Το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή.
Ο κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης είναι διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ