Μια επικίνδυνη «συνταγή» για το φάρμακο

Μήλον της έριδος και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση(!) αποτέλεσαν ξαφνικά κατά την τρόικα και τον ΟΟΣΑ τα ΜΥΣΥΦΑ.

Μια επικίνδυνη «συνταγή» για το φάρμακο | tovima.gr
Μήλον της έριδος και σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση(!) αποτέλεσαν ξαφνικά κατά την τρόικα και τον ΟΟΣΑ τα ΜΥΣΥΦΑ. Ετσι ξεπερνώντας δίχως δεύτερη σκέψη το γεγονός ότι πρόκειται για φάρμακα, ανερυθρίαστα οι τεχνοκράτες της τρόικας και του ΟΟΣΑ προσπαθούν να βάλουν σε συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού την Υγεία και τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Εδώ και αρκετό καιρό έχει διαφανεί η αρπακτική διάθεση των σουπερμάρκετ και άλλων μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων να αποσπάσουν κομμάτι της φαρμακευτικής περίθαλψης, σαν ένα ακόμη συστατικό του προϊοντικού τους μείγματος. Δυστυχώς, τα συμφέροντα αυτά βρήκαν συμμάχους σε πολιτικούς, υπέρμαχους της άκριτης «φιλελευθεροποίησης» της αγοράς και σε τεχνοκράτες, που δεν υπολογίζουν κανένα κοινωνικό κόστος ή ανθρώπινη παράμετρο μπροστά στο κέρδος.
Οι πιέσεις που δέχεται το ασφαλιστικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη και η οικονομική κρίση στη χώρα μας αποτέλεσαν για αυτούς τους κύκλους τη χρυσή ευκαιρία για τον στόχο τους. Ομως το περίφημο toolkit των τεχνοκρατών και επίδοξων σωτήρων της χώρας μας δεν μπορεί να διακρίνει ότι ο όρος ΜΥΣΥΦΑ αφορά φάρμακα, με όλες τις ιδιαιτερότητες και τους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας και ασφάλειας. Η διάκριση μεταξύ συνταγογραφούμενων φαρμάκων και μη συνταγογραφούμενων δεν έχει σχέση με επιστημονικά ή ιατρικά κριτήρια αλλά μόνο με οικονομικά και ασφαλιστικά. Πιο απλά, είναι μια διάκριση που επιτρέπει στο ασφαλιστικό σύστημα να μην αποζημιώνει τα ΜΥΣΥΦΑ και δεν αφορά την «ασφαλή χρήση» ή την «έλλειψη παρενεργειών».
Για παράδειγμα, η παρακεταμόλη (ακεταμινοφαίνη) έχει σοβαρές ως και θανατηφόρες επιπτώσεις στην υγεία του λήπτη (π.χ. ηπατοτοξικότητα), αν λαμβάνεται χωρίς φαρμακευτική συμβουλή. Ενοχοποιείται από τον ΠΟΥ ως η πρώτη αιτία ηπατοτοξικότητας στη Δύση. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα του FDA στις ΗΠΑ, το 2006 έγινε εισαγωγή 56.000 περιστατικών στα «επείγοντα» των νοσοκομείων λόγω κακής χρήσης ΜΥΣΥΦΑ, από τα οποία 2.600 χρειάστηκαν περαιτέρω νοσηλεία.
Οσον αφορά το θέμα της διάθεσης των σκευασμάτων αυτών εκτός των φαρμακείων, η απάντηση έρχεται και πάλι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μελέτη του οποίου αναφέρει ότι η κατάργηση των ρυθμίσεων που αφορούν τη διάθεση εκτός φαρμακείων δεν οδηγεί σε καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα, αντίθετα μπορεί να χειροτερεύσει την ισότητα των πολιτών ως προς τη φαρμακευτική περίθαλψη.
Μάλιστα, σε χώρες με αυστηρούς κανόνες στη λειτουργία των φαρμακείων παρατηρήθηκε έμφαση στη χορήγηση ΜΥΣΥΦΑ με επιστημονικά και μόνο κριτήρια. Χαρακτηριστικά, στην Ισπανία ένας στους τρεις ασθενείς που ζητούν από τα φαρμακεία ΜΥΣΥΦΑ φεύγουν χωρίς να τα προμηθευτούν, καθώς ο φαρμακοποιός έκρινε ότι δεν τα είχαν ανάγκη!
Επομένως οι θιασώτες της επιβολής των ψυχρών όρων του ανταγωνισμού στην Υγεία δεν είναι μόνο αδαείς αλλά και επικίνδυνοι. Η υγεία του ελληνικού λαού και το φάρμακο είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για να κρίνεται από τεχνοκράτες και ανεπάγγελτους εθνοσωτήρες.
Ο κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk