Ισχυρό σοκ στην πρωτοβάθμια φροντίδα

Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) υπέστη ένα πολύ ισχυρό σοκ. Οι βίαιες αλλαγές που έγιναν δημιούργησαν πολλές πληγές που θεωρώ πως θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.

Ισχυρό σοκ στην πρωτοβάθμια φροντίδα | tovima.gr
Το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) υπέστη ένα πολύ ισχυρό σοκ. Οι βίαιες αλλαγές που έγιναν δημιούργησαν πολλές πληγές που θεωρώ πως θα αργήσουν πολύ να επουλωθούν.
Ο ΕΟΠΥΥ ήλθε ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, για τον οποίο οι κυβερνήσεις καμάρωναν. Ομως δεν άντεξε και διελύθη – μεταλλάχθηκε σε δύο κομμάτια.
Το πρώτο σκέλος αφορά το ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), που θα αποτελεί τον δημόσιο φορέα για την ΠΦΥ. Στον φορέα αυτόν μεταφέρονται οι 140 φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι πριν εργάζονταν στις δομές του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.
Στο δεύτερο σκέλος προέκυψε ένας άλλος ΕΟΠΥΥ, τελείως διαφορετικός από τον αρχικό, με νομική υπόσταση που ομοιάζει με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, αλλά θα περιβάλλεται από κρατικό μανδύα και θα έχει αυξημένη εξουσία.
Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί πλέον μόνο ως ασφαλιστικός οργανισμός και θα αγοράζει υπηρεσίες (εξετάσεις, θεραπείες κτλ.) για λογαριασμό των ασφαλισμένων του.
Ο μέχρι σήμερα Ενιαίος Κανονισμός Παροχής Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε εφαρμοστεί χωρίς τη συγκατάθεση του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και των λοιπών φορέων, στηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων Υγείας και των κέντρων αποθεραπείας και αποκατάστασης, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κλείσιμο το εργαστήριο φυσικοθεραπείας και το ιατρείο της γειτονιάς.
Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έχει φέρει τον ΕΟΠΥΥ σε κακή οικονομική κατάσταση, αφού ο προϋπολογισμός του έχει ξεφύγει επικίνδυνα. Προκειμένου να εξισορροπήσει τις δαπάνες του, επέβαλε μέτρα όπως το rebate και το clawback, δηλαδή απαιτεί οι φυσικοθεραπευτές να του επιστρέψουν χρήματα που έχουν δουλέψει.
Επίσης ο ΕΟΠΥΥ απαιτεί οι φυσικοθεραπευτές και οι γιατροί να συμβληθούν με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, που θα τις πληρώνουν οι ίδιοι, για να τους ελέγχουν. Τον έλεγχο αυτόν είναι υποχρεωμένος να τον κάνει ο ΕΟΠΥΥ με τις υπηρεσίες του.
Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ δεν εφαρμόζει ούτε αυτόν τον κακό ΕΚΠΥ ο οποίος προβλέπει να πληρώνει τους φυσικοθεραπευτές εντός 60 ημερών.
Δεν έχει πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2010 και του 2011, χρωστάει στους φυσικοθεραπευτές το 10% του 2012 και του 2013, και από τις τρέχουσες πληρωμές έχει καλύψει μέχρι τον Ιούλιο του 2013, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα είμαστε απλήρωτοι.
Με τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής μού είναι δύσκολο να καταλάβω πώς μπορούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.
Ο κ. Γιώργος Μπάκας είναι πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk