Χτύπημα στη φοροδιαφυγή με κίνητρα για χρήση καρτών

Την παροχή κινήτρων από την Εφορία στους καταναλωτές με στόχο την αύξηση της χρήσης των καρτών προς πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνει ο Mark Antipof, Managing Director, Growth & Emerging Markets της Visa.

Την παροχή κινήτρων από την Εφορία στους καταναλωτές με στόχο την αύξηση της χρήσης των καρτών προς πάταξη της φοροδιαφυγής προτείνει ο Mark Antipof, Managing Director, Growth & Emerging Markets της Visa. Το 2013 η Visa Europe παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης «Η παραοικονομία στην Ευρώπη – Η χρήση των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας», σύμφωνα με την οποία η παραοικονομία στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο 24% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 43,2 δισ. ευρώ.

Μεταξύ άλλων, η έρευνα έδειξε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο που βασίζεται κυρίως στη χρήση μετρητών και σχετίζεται με την αδήλωτη εργασία και την ελλιπή καταγραφή των πωλήσεων. Αντίθετα, με τις ηλεκτρονικές πληρωμές κάθε συναλλαγή καταγράφεται. Σύμφωνα με τον κ. Antipof, η παροχή κινήτρων προκειμένου οι καταναλωτές και οι έμποροι να προτιμούν τη χρήση καρτών για τις συναλλαγές τους θα λειτουργούσε σίγουρα προς όφελος του κράτους και της εθνικής οικονομίας. «Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον η χρήση καρτών ξεπερνά συγκεκριμένο ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος» υποστηρίζει ο ίδιος.
Και μείωση του ΦΠΑ


Εξάλλου σημειώνει ότι θα μπορούσε να υπάρχει επίσης μείωση ΦΠΑ με τη χρήση καρτών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων ή για συγκεκριμένο χρόνο.
Αναφορικά με την πορεία της χρήσης των καρτών ο κ. Antipof υπογραμμίζει ότι η κύρια τάση είναι η αύξηση των αγοράς χρεωστικών καρτών, καθώς και η χρήση των καρτών πληρωμών για δαπάνες χαμηλής αξίας.

Εύκολος και ασφαλής τρόπος


«Για εμάς αυτό συνεπάγεται πιο σωστή χρήση των καρτών, καθώς οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι ο πιο εύκολος, γρήγορος και ασφαλής τρόπος για κάθε είδους πληρωμές, σε ταξί, διόδια, λεωφορεία, περίπτερα κτλ., κυρίως έναντι των μετρητών» τονίζει ο ίδιος σχετικά.
Εξάλλου αναφέρει πως μια άλλη τάση στην Ελλάδα είναι η ανοδική πορεία του ηλεκτρονικού εμπορίου (62% αύξηση δαπάνης το 2013). «Τόσο οι έμποροι όσο και οι καταναλωτές συνειδητοποιούν τα πλεονεκτήματα των online πληρωμών, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός καταστημάτων μετατρέπονται και σε ηλεκτρονικά δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους» προσθέτει.
Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα, με βάση τα στοιχεία της Visa, το 2013 η καταναλωτική δαπάνη με πιστωτικές κάρτες μειώθηκε (-11%), η χρήση όμως ανά κάρτα για αγορές αυξήθηκε (11%). Η αγορά χρεωστικών καρτών συνέχισε και το 2013 την ανοδική της πορεία κατά 14% όσον αφορά τη χρήση και κατά 4% όσον αφορά τη δαπάνη. Τέλος, το ηλεκτρονικό εμπόριο εμφάνισε σημαντικές προοπτικές, με τη δαπάνη να αυξάνεται την ίδια περίοδο κατά 62%.
Το ηλεκτρονικό πορτοφόλι


Αναφορικά με τις καινοτομίες που θα εισαγάγει το 2014 στην εγχώρια αγορά η Visa, o κ. Antipof σημειώνει ότι θα λανσαριστεί το ηλεκτρονικό πορτοφόλι V.me.

«Ως καταναλωτές το μόνο που χρειάζεται είναι να εισαγάγουμε τον αριθμό της κάρτας την πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε την υπηρεσία και στη συνέχεια μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια τις αγορές μας»
εξηγεί ο ίδιος, προβλέποντας ότι στη χώρα μας η υπηρεσία αναμένεται να είναι διαθέσιμη εντός του έτους.
Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει ο κ. Antipof, ο χώρος των πληρωμών έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια.
«Οι ανέπαφες πληρωμές αποτελούν πλέον μια σημαντική τάση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ και οι πληρωμές μέσω κινητού αποτελούν πλέον μια πραγματικότητα καταγράφοντας υψηλά ποσοστά ανάπτυξης.
Τους τελευταίους μήνες έχουμε προχωρήσει σε αρκετές ανακοινώσεις για μεγάλες συνεργασίες με τράπεζες και παρόχους κινητής τηλεφωνίας» επισημαίνει το στέλεχος της Visa.


Αυξάνονται οι ανέπαφες πληρωμές

Ο κ. Antipof αναμένει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν και πληρώνονται τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι κυρίαρχο μερίδιο αγοράς στο νέο περιβάλλον θα έχουν οι ανέπαφες πληρωμές.
Αναφορικά με τον συγκεκριμένο τύπο συναλλαγών το στέλεχος της Visa υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή αντιστοιχεί σε έναν σημαντικό όγκο πληρωμών σε πολλές αγορές ο οποίος αυξάνεται «με ταχύτητα φωτός σε όλη την Ευρώπη – διπλάσιος αριθμός χωρών σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (25 αγορές)».
Οπως επισημαίνει ο ίδιος, στην Ευρώπη κυκλοφορούν 73 εκατ. κάρτες ανέπαφων πληρωμών (ως 53% σε έναν χρόνο) και 62 προγράμματα ανέπαφων πληρωμών μέσω κινητού είναι ήδη live ή σε στάδιο λανσαρίσματος.

«Ολες οι νέες τεχνολογίες και υπηρεσίες που αναπτύσσει η Visa προγραμματίζεται να έρθουν και στην Ελλάδα και συνεργαζόμαστε στενά με τις τράπεζες προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτό το συντομότερο δυνατόν»
σημειώνει σχετικά.
Ταυτόχρονα τονίζει ότι η Visa και οι τράπεζες-μέλη της αναλαμβάνουν ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η διεύρυνση των σημείων αποδοχής (π.χ., σε χώρους εστίασης, περίπτερα, μίνι μάρκετ, μέσα μεταφοράς κτλ.) και η σταδιακή αναβάθμισή τους ώστε να αποδέχονται πληρωμές μέσω νέων τεχνολογιών (ανέπαφες κάρτες, κινητά κτλ.).

«Το πιο σημαντικό όμως είναι η ίδια η κυβέρνηση να χρησιμοποιεί τις κάρτες πληρωμών για κάθε είδους προμήθειες και πληρωμές δίνοντας το παράδειγμα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές πληρωμές αντί μετρητών»
καταλήγει ο ίδιος.

Καινοτομίες για ασφαλέστερες συναλλαγές
Nέες τεχνολογικές εφαρμογές από τη Mastercard για τις πληρωμές μέσω κινητών τηλεφώνων

Νέες πρωτοβουλίες για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω της τεχνολογίας των ανέπαφων πληρωμών ανακοίνωσε το προηγούμενο διάστημα η Mastercard.

Η εταιρεία παρουσίασε τις τελευταίες της διεθνείς καινοτομίες και νέες συνεργασίες με βασικούς παίκτες σε όλον τον κόσμο στο πλαίσιο του Mobile World Congress, στη Βαρκελώνη, με στόχο να παρέχει προστιθέμενη αξία στον απαιτητικό τομέα των πληρωμών μέσω κινητών τηλεφώνων.
Μία από τις καινοτομίες που ανακοινώθηκε θα βοηθήσει τους χρήστες κινητών τηλεφώνων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να «κοιμούνται πιο ήσυχοι».
Ειδικότερα η Mastercard προσφέρει σε πιλοτική φάση μια υπηρεσία opt-in η οποία θα επιτρέπει τις συναλλαγές με κάρτες σε όσους έχουν ρυθμίσει τις κινητές τους συσκευές σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική τοποθεσία.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει ως στόχο να μειώσει την ανησυχία των καταναλωτών σχετικά με τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση των καρτών τους ή την απόρριψη των συναλλαγών τους όταν προσπαθούν να κάνουν αγορές σε μια άλλη χώρα.
Παράλληλα οι καταναλωτές θα έχουν επίσης τη δυνατότητα επιλογής προπληρωμένων πακέτων δεδομένων, τα οποία μπορούν να αγοράσουν απευθείας από τα κινητά τους τηλέφωνά κατά την άφιξή τους σε άλλη χώρα.
Περίπου 75 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων ταξιδεύουν εκτός της χώρας τους κάθε μήνα, παρ’ όλα αυτά σήμερα το 70% των ανθρώπων απενεργοποιούν τη συσκευή τους όταν φτάνουν, πιθανότατα σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τις χρεώσεις περιαγωγής.
Επιπλέον ανακοινώθηκε η δυνατότητα για MasterPass™ – in app πληρωμές, επιτρέποντας στους καταναλωτές να κάνουν ασφαλείς αγορές μέσω εφαρμογών που διαθέτουν στο κινητό τους.
Αυτές οι πληρωμές εξαλείφουν την ανάγκη αποθήκευσης των στοιχείων των καρτών πληρωμής σε πολυάριθμες mobile εφαρμογές παρέχοντας στους καταναλωτές μια γρήγορη και απλή εμπειρία πληρωμής.
Εφαρμογές με το σύστημα MasterPass ενσωματωμένο σε αυτές επιτρέπουν στους καταναλωτές να ολοκληρώσουν μια αγορά με τόσο λίγες κινήσεις όσο ένα κλικ στην αγαπημένη τους συσκευή όντας συνδεδεμένοι στο Internet, χωρίς να εγκαταλείψουν το περιβάλλον της εφαρμογής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk