Ολα ανοιχτά για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Eurobank μετά την ολονύκτια σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα.

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της Eurobank μετά την ολονύκτια σύσκεψη το βράδυ της Παρασκευής στο υπουργείο Οικονομικών με την τρόικα. Στο τραπέζι τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου μετά και την απόρριψη των σχεδίων της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις τράπεζες που αναμένεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση. Ετσι με βάση τον νέο νόμο η διοίκηση της τράπεζας θα αναζητήσει 3 δισ. ευρώ από την αγορά ή θα προχωρήσει στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Eurobank σε συνεργασία με το ΤΧΣ.

Με τον τρόπο αυτόν έληξε η εμπλοκή που προέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα μετά το «κόκκινο» φως που άναψε το ΤΧΣ στην πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank κ. Χρήστου Μεγάλου για σύγκληση γενικής συνέλευσης με θέμα την αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων. Η διοίκηση της Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έχοντας διασφαλίσει τη συμμετοχή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία θα κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης. Πρόκειται για τα επενδυτικά κεφάλαια Fairfax, Apollo, Fidelity και York Capital.
Ωστόσο το ΤΧΣ δεν ενέκρινε το σχέδιο αυτό διότι έκρινε πως θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση του ποσοστού του στην τράπεζα, ενδεχομένως και στην απώλεια του ελέγχου στο μάνατζμεντ.
Το νομοσχέδιο


Επισήμως η διοίκηση του ΤΧΣ λέει ότι αναμένει την ψήφιση του νέου νόμου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο οποίος θα προβλέπει και τη δυνατότητα συνεπένδυσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank.
Ορισμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η συνεπένδυση θα μπορούσε να γίνει και με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τον Ν. 2190.
Ωστόσο η διοίκηση του ΤΧΣ εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν εκτεθειμένη νομικά. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ κυρία Αναστασία Σακελλαρίου έλαβε διαβεβαίωση από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα για την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή (είτε αυτόνομα είτε με το νομοσχέδιο-σκούπα για την εκταμίευση της δόσης) και την ψήφισή του με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
Στην περίπτωση αυτή, η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει είτε αποκλειστικά από ιδιώτες επενδυτές είτε με τη συμμετοχή του Ταμείου και ιδιωτών επενδυτών. Επειδή το νομοσχέδιο προβλέπει σύγκληση γενικής συνέλευσης εντός επτά ημερών από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου αντί 20 ημερών που ισχύει σήμερα, εκτιμάται ότι θα καλυφθεί ο χαμένος χρόνος.
Τα ενδεχόμενα


Τραπεζικές πηγές, αναγνωρίζοντας τις πολιτικές δυσκολίες που έχει το εγχείρημα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν καθυστερήσεις. «Η κυβέρνηση θέλει να πάει πίσω το θέμα είτε επειδή πολιτικά δεν περνάει ο νέος νόμος για τις τράπεζες είτε επειδή θέλει να επανεξετάσει το θέμα και να επιλέξει άλλη λύση για τη Eurobank» αναφέρουν. Το ενδεχόμενο επιλογής άλλης λύσης σχετίζεται με το γεγονός ότι η είσοδος ιδιωτών επενδυτών στη Eurobank θα γίνει σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτή που κατέβαλε το ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας το 2013.
«Στον σχεδιασμό της τρόικας για την επαναϊδιωτικοποίηση του τραπεζικού κλάδου προβλέπεται η είσοδος των επενδυτών σε τιμές ίσες ή υψηλότερες από αυτές που έγινε η ανακεφαλαιοποίηση από το ΤΧΣ» αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά θεωρείται αδύνατο να εφαρμοστεί στη Eurobank. Ως εκ τούτου επανέρχονται τα σενάρια για προσέγγιση Εθνικής – Eurobank. Ωστόσο το συνδυασμένο ύψος κεφαλαιακών αναγκών των δύο ομίλων, που υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ μείον τις συνέργειες, φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο η Eurobank είτε να σπάσει σε «καλή» και «κακή» τράπεζα είτε να αποσχιστεί το ΤΤ ή να καλύψει όλες τις ανάγκες το ΤΧΣ και να επιδιώξει ιδιωτικοποίηση της τράπεζας στο μέλλον.
Από την πλευρά της Eurobank ένα θεωρούν σίγουρο: «Η τράπεζα χρειάζεται κεφαλαιακή ενίσχυση 3 δισ. ευρώ. Και τα λεφτά αυτά πρέπει να μπουν για την επαναφορά των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από τα ελάχιστα όρια» αναφέρουν.
Πειραιώς και Alpha Bank «εισπράττουν» τη βελτίωση του κλίματος στην Ελλάδα
Σημαντική βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς και ενίσχυση της διάθεσης για ανάληψη ελληνικού ρίσκου σε σχέση με λίγους μήνες νωρίτερα διαπιστώνουν τα μέλη της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank που συμμετέχουν τις τελευταίες ημέρες σε παρουσιάσεις (road shows) σε μεγάλα χρηματοπιστωτικά κέντρα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εν όψει των αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου. Οπως αναφέρουν πηγές από τις δύο τράπεζες, σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα το πολιτικό ρίσκο απασχολεί τους επενδυτές πολύ λιγότερο, σημειώνοντας ότι πλέον ακόμη και πιο συντηρητικά επενδυτικά σχήματα είναι έτοιμα να ποντάρουν στην ελληνική ανάκαμψη (greekcovery) μέσω του τραπεζικού κλάδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των ξένων επικεντρώνεται σήμερα περισσότερο στο ζήτημα των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση και στην πορεία της οργανικής κερδοφορίας των επόμενων ετών παρά στις πολιτικές εξελίξεις. Οπως εξηγούν τραπεζικές πηγές, είναι φυσιολογικό οι ανησυχίες να εστιάζονται στις επισφάλειες, δεδομένου ότι μόλις λίγους μήνες μετά την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 οι τράπεζες καλούνται να ενισχύουν εκ νέου τους δείκτες κεφαλαιακής τους επάρκειας έναντι μελλοντικών ζημιών από «κόκκινα» δάνεια.
Ωστόσο σημειώνουν ότι με την παρουσίαση των συντηρητικών παραδοχών που έλαβε υπόψη της η Τράπεζα της Ελλάδος για τη διενέργεια των τελευταίων ασκήσεων αντοχής καθίσταται σαφές πως υπό πολύ ακραίες συνθήκες οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη πλευρά, η θετική επίδραση από τις συνέργειες, η μείωση του κόστους χρηματοδότησης, η ανάκαμψη της οικονομίας και η διαφαινόμενη επανασύνδεση της χώρας με τις αγορές ενισχύουν τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου.
Υπενθυμίζεται ότι οι δύο συστημικοί όμιλοι έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για την άντληση από τις αγορές κεφαλαίων συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ περίπου μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους θα εγκρίνουν στα τέλη του μήνα τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατήρτισαν οι διοικήσεις τους ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση των νέων μετοχών.
Τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι τόσο η αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που, όπως έχει ανακοινωθεί, είναι εγγυημένη από τον ανάδοχό της, όσο και η αντίστοιχη κεφαλαιακή ενίσχυση των 1,75 δισ. ευρώ της Τράπεζας Πειραιώς, για την οποία η διοίκησή της έχει διαπιστώσει ενεργό ενδιαφέρον από νέους και παλαιούς μετόχους, θα ολοκληρωθούν με επιτυχία ως και τον ερχόμενο Μάιο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk