Εμπλοκή στη συνάντηση Μητσοτάκη-τρόικας – Κοντά σε συμφωνία στα εργασιακά αναφέρει στέλεχος της κυβέρνησης

Εμπλοκή παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη δίωρη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015.

Μετά από συναντήσεις 11 ωρών τελείωσαν λίγο μετά τις 10 το βράδυ οι συναντήσεις τις τρόικας με τους υπουργούς της κυβέρνσησης στο υπουργείο Οικονομικών. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μένουν πολλές εκκρεμότητες όπως το γάλα, τα φάρμακα και άλλα. Στις συναντήσεις κλείδωσε το ιρλανδικό μοντέλο για το χρέος από 1 Ιανουαρίου 2015.

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, συναντήθηκαν, στο υπουργείο Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας, ενώ στη συνέχεια συνάντησαν τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, καθώς και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων) και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (δημοσιονομικό κενό 2014- 2015).

Η συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19.00.

Κορυφαίο στέλεχος του αρμόδιου Υπουργείου ανέφερε αμέσως μετά τη συνάντηση:
– Για χωροταξικά, πολεοδομικά, νερά και περιβάλλον υπάρχει συμφωνία. Εχουμε κλείσει.
– Για ενέργεια (ηλεκτρική και φυσικό αέριο) δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση.
– Σε αρκετά θέματα υπήρξε πρόοδος. Η διαπραγμάτευση σχετίζεται με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ερχόμενης Πέμπτης.
Βασικό της θέμα θα είναι η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας και η προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών. Η Ελλάδα έχει τις θέσεις της και στα δύο θέματα.
– Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα πριν τη Σύνοδο, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές. Αγνωστο εάν θα υπάρξει νέα συνάντηση.
– Στη διαπραγμάτευση τέθηκαν όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στο πακέτο της βιομηχανίας. Δηλαδή, διακοψιμότητα, κόστος φυσικού αερίου, τιμολόγια ΔΕΗ.


Συναντήσεις με Μητσοτάκη – Βρούτση

Εμπλοκή παρουσιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη δίωρη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών θέτουν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η συνάντηση δεν κατέληξε σε συμφωνία, καθώς η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την απαίτηση, που τέθηκε την τελευταία στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το θέμα παραπέμπεται στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή σε ανώτερο επίπεδο.

Μετά τη δίωρη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η τρόικα συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η συνάντηση αυτή τελείωσε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα ενώ ακολουθεί ραντεβού με τον υπουργό Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και τον ουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης μετά τη συνάντηση της τρόικιας με τον κ. Βρούτση δήλωσε ότι «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία στα περισσότερα».

Στο πεδίο των εργασιακών η τρόικα ζητά απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των τριετιών, καθώς και την επαναφορά της ανταπεργίας των εργοδοτών (lock out), δηλαδή το δικαίωμα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση απόφασης των εργαζομένων να απεργήσουν.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης για το φρέσκο γάλα και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα («εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ).

Στα δημοσιονομικά, έκλεισε η διαφορά για το κενό του 2014, αλλά «αγκάθι» παραμένει το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με την τρόικα να έχει αντιρρήσεις για τη μείωση των φορολογικών προστίμων και τη μείωση του φόρου υπεραξίας για διαμερίσματα που αποκτήθηκαν πριν από το 1994.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχολίαζαν πως ελπίζουν ότι δεν θα χρειαστεί να νομοθετήσουν μονομερώς.

Τελευταίο θέμα που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι αυτό της διανομής του κοινωνικού μερίσματος, με τους εκπροσώπους των δανειστών να θέλουν να το «ψαλιδίσουν».

Εν τω μεταξύ, τα ξημερώματα του Σαββάτου έκλεισε η συμφωνία της τρόικας με την κυβέρνηση για τις τράπεζες και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα ανοίξει και το δρόμο για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Eurobank.
Πάντως, όλα τα προαπαιτούμενα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο για να αποφευχθούν οι διαρροές κυβερνητικών βουλευτών κατά την ψηφοφορία.

Η διαπραγμάτευση αποτελεί μια μάχη με τον χρόνο μετά το ασφυκτικο χρονοδιάγραμμα που ετέθη από το Eurogroup της περασμένης Δευτέρας για κλείσιμο της αξιολόγησης ώς την Κυριακή ή την Δευτέρα.

Η συνάντηση με Στουρνάρα

Ολοκληρώθηκε στις 03.00 τα ξημερώματα του Σαββάτου άλλη μια κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τα στελέχη της τρόικας (ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ).

Στο ραντεβού που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών σημειώθηκε σύγκλιση απόψεων με την τρόικα για το θέμα των τραπεζών, ωστόσο παρέμειναν ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις), στα διαρθρωτικά (ΟΟΣΑ, γάλα-φάρμακα) και στα δημοσιονομικά (διανομή πλεονάσματος, «τρύπα» 2015).

«Αύριο το βράδυ (σ.σ.: το Σάββατο) θα ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο την Δευτέρα» δήλωσε στις 03.15, αμέσως μετά τη συνάντηση, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος σημείωσε ότι «έγινε μεγάλη πρόοδος» αλλά αρνήθηκε να προβλέψει αν θα υπάρξει τελικά θετική κατάληξη στις διαβουλεύσεις.

«Βρισκόμαστε εντός του στόχου της Κυριακής, δεν μπορώ όμως να πω με σιγουριά» είπε, προσθέτοντας ότι στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους Υπουργούς οι οποίοι έχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα έγινε επισκόπηση όλων των θεμάτων της αξιολόγησης.

Για το κρίσιμο πολιτικά θέμα της διανομής μέρους από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ο ίδιος τόνισε ότι «η διανομή του κοινωνικού μερίσματος, είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε με την τρόικα».

Αμεσα νομοσχέδιο-Eurobank

Για τις τράπεζες, το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι η Eurobank θα μπορέσει να προχωρήσει σε γενική συνέλευση για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και την ιδιωτικοποίησή της σε εννέα ημέρες από την ψήφιση από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τις τράπεζες, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα.

Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι νομοσχέδιο για τις τράπεζες ενδέχεται να κατατεθεί πριν από τα άλλα νομοσχέδια που αφορούν στη διαπραγμάτευση και στα προαπαιτούμενα («το έχουμε έτοιμο κατά 99,9%», είπε χαρακτηριστικά).

Σχετικά με το ποσοστό που θα διατηρήσει στη Eurobank το Δημόσιο επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό θα περάσει στον ιδιωτικό τομέα».

«Παρέλαση» Υπουργών το Σάββατο

Από τις 11.00 το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συναντήσεις του τρόικας με Υπουργούς της κυβέρνησης στο υπουργείο Οικονομικών, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κλεισμένα ραντεβού την Παρασκευή τα οποία όμως αναβλήθηκαν λόγω της τρίωρης συνάντησης της τρόικας με στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το θέμα των τραπεζών. Παρούσα την Παρασκευή ήταν και η επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κυρία Αναστασία Σακελλαρίου.

Στις 11.00 το πρωί του Σαββάτου πήγε στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέχεια θα πάνε στις 11.30 ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, στις 14.00 ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης και στις 15.00 το απόγευμα του Σαββάτου έχει προγραμματισθεί η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών με βασικά θέματα τους όρους πώλησης του φρέσκου γάλακτος και των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ανοιχτά μέτωπα

Την ίδια στιγμή στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα παραμένει το δημοσιονομικό κενό για το 2015 (η κυβέρνηση εμμένει ότι δεν υπάρχει κενό για το 2014), για το οποίο, σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «διαφέρουμε με την τρόικα για το ύψος, αλλά αυτό δεν παίζει σημαντικό ρόλο. Καθώς, η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο».

Αμέσως μετά τη συνολική συμφωνία με την τρόικα, την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει επιτύχει έως την προσεχή Δευτέρα, απώτερος στόχος είναι να υπάρξει επιβεβαίωση από τη Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα και να αρχίσει η συζήτηση, εντός του Μαΐου, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Η τήρηση του Μνημονίου όρος για το χρέος

Σύμφωνα με το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται εντός των στόχων».

Εκδοση πενταετών ομολόγων

Η κυβέρνηση, προσδοκά, εξάλλου, να μπορέσει να προσφύγει, από το β΄ εξάμηνο εφέτος, εκ νέου στις αγορές για δανεισμό (σ.σ. δεν έχει υπάρξει επ’ αυτού διαφωνία της τρόικας). Στόχος θα είναι η δοκιμαστική προσφυγή, μέσω ενός μικρού ποσού πενταετών ομολόγων, προκειμένου να εξομαλυνθεί η καμπύλη του χρέους της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk