Ελαιόλαδο: «Οχι» Τσαυτάρη στις προσμείξεις

«Το ζητούμενο είναι πώς μπορώ να βελτιώσω ποιοτικά κάτι που σήμερα κοστίζει 5 ευρώ ώστε να φτάσει να πωλείται 50 ευρώ.

«Το ζητούμενο είναι πώς μπορώ να βελτιώσω ποιοτικά κάτι που σήμερα κοστίζει 5 ευρώ ώστε να φτάσει να πωλείται 50 ευρώ. Διότι την καλή ποιότητα είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο κόσμος. Κάθε σταγόνα ελαιολάδου είναι φάρμακο» αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης και βρίσκει συμμάχους τόσο στους βιομηχάνους (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Ελαιολάδου Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ), όσο και στον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο απέναντι στην πρόταση του ΟΟΣΑ να επιτραπεί η πρόσμειξη ελαιολάδου με σπορέλαια.


«Θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε φθηνότερο το λάδι αναμειγνύοντάς το με σπορέλαια ώστε αντί να τρώει ο καταναλωτής λίγες σταγόνες ελαιολάδου, να τρώει ένα κιλό, που δεν κάνει καλό και στην υγεία του. Είναι λάθος δρόμος» υποστηρίζει.
Τη θέση αυτή έρχεται να ενισχύσει και ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Θανάσης Σκορδάς. Την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της Βουλής δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει σε καμία περίπτωση την ανάμειξη του ελαιολάδου με άλλους τύπους ελαίων». Οπως είπε χαρακτηριστικά: «Οποιος ονειρεύεται προσμείξεις ελαιολάδων, καλά θα κάνει να το ξεχάσει».
Σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, «αντί να ρίξεις την τιμή για τον καταναλωτή, είναι καλύτερα να του πεις «πάρε κάτι ακριβότερο και ποιοτικότερο και κατανάλωσέ το με σύνεση». Αυτός είναι ο τρόπος για να μειώσεις το κόστος. Να έχεις σύνεση στην κατανάλωση – λίγες σταγόνες στη σαλάτα φτάνουν. Είναι λάθος να του πεις: «για να καταναλώνεις πολύ – που είναι κακό και για την υγεία σου – θα στο κάνω εγώ φθηνότερο». Πώς θα στο κάνω φθηνότερο; Αναμειγνύοντας το έξτρα ποιοτικό ελληνικό ελαιόλαδο με σπορέλαια δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από τις προσπάθειες που κάνουμε για ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου. Εμείς προσπαθούμε το έξτρα παρθένο να το κάνουμε έξτρα έξτρα παρθένο». Ο υπουργός υπογράμμισε ότι το κέρδος κρύβεται στην ποιότητα και αυτό το αποδεικνύουν επιχειρήσεις που έχουν ανεβάσει τόσο ψηλά τον πήχη ώστε φθάνουν να πωλούν το λίτρο στις αγορές του εξωτερικού ακόμη και 55 ευρώ.
Ρυθμίσεις για την ποιότητα


Η αξία του ελαιολάδου, όπως αναφέρει ο υπουργός, συνίσταται στην καλλιέργεια της ελιάς κατά 30% και στη μεταποίηση του ελαιοκάρπου σε λάδι κατά 70%. Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου κατά την καλλιέργεια είναι οι καλλιεργητικές συνθήκες, το πότισμα, το κλάδεμα, οι συνθήκες συγκομιδής, αλλά και οι καιρικές συνθήκες. Κατά τη μεταποίηση σημαντικό ρόλο παίζουν ο χρόνος και η θερμοκρασία την ώρα της εκχύλισης στο ελαιοτριβείο που, σύμφωνα με τον κ. Τσαυτάρη, επηρεάζονται άμεσα από τον τρόπο αμοιβής του ελαιοτριβέα.
Για αυτό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ετοιμάζει νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να «μπλοκάρει» την υποβάθμιση που υφίσταται το ελαιόλαδο εξαιτίας της καλλιέργειας και της εκχύλισης. Η πρώτη ρύθμιση αφορά τον χρόνο συγκομιδής της ελιάς ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή και η δεύτερη τον τρόπο πληρωμής του ελαιοτριβείου. Οπως εξηγεί ο υπουργός, ο μοναδικός δρόμος είναι η αύξηση της ποιότητας.

«Από την καλλιέργεια τι μπορούμε να βελτιώσουμε; Στη χώρα μας πρέπει να προσδιορίζεται με ακρίβεια πότε μπορεί να μαζεύει κανείς τον καρπό της ελιάς. Σε κάποιες περιοχές δεν πρέπει να μαζεύουμε λάδι μετά την πρώτη Νοεμβρίου. Πολύς κόσμος νομίζει ότι όσο αφήνουν την ελιά και ωριμάζει προστίθεται λάδι. Λάθος. Η ελιά από ένα σημείο και μετά δεν «μαζεύει» άλλο λάδι, χάνει νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να είναι υποβαθμισμένο. Επίσης, οι ελιές δεν πρέπει να συλλέγονται σε τσουβάλια, αλλά σε τελάρα ώστε να «αναπνέουν» και να μην πιάνουν μούχλα. Μόλις μαζευτούν πρέπει να πάνε στο ελαιοτριβείο και όχι να παραμένουν έξω στον ήλιο σε τσουβάλια
» υπογραμμίζει ο κ. Τσαυτάρης.
Οσον αφορά την εκχύλιση, όπως επισημαίνει ο υπουργός, για να βελτιωθεί η κατάσταση θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος πληρωμής του ελαιοτριβέα.

«Σήμερα πληρώνουμε τον ελαιοτριβέα ποσοστιαία, με λάδι. Ετσι, έχει κάθε λόγο να βγάλει περισσότερο λάδι ώστε να πάρει περισσότερα λίτρα. Αρα το παιδεύει σε υψηλές θερμοκρασίες για να πάρει ακόμη και τα πυρηνέλαια. Θα το αφήσει πολλή ώρα στην εκχύλιση, θα κάνει τρεις φάσεις εκχύλισης αλλά στο τέλος το λάδι που βγάζει δεν είναι έξτρα παρθένο»
τονίζει ο κ. Τσαυτάρης.

Τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις


Στα χνάρια της γιαγιάς Καλυψούς

Με εφόδιο τις αξίες της γιαγιάς Καλυψούς, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης, τα εγγόνια της συνεχίζουν την καλλιέργεια των υπεραιωνόβιων δέντρων (τουλάχιστον 800 ετών). Καλλιεργούν περισσότερες από 1.000 ελιές και εφαρμόζουν τις ίδιες παραδοσιακές μεθόδους συγκομιδής που ακολουθεί η οικογένεια εδώ και τέσσερις γενιές, με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.
Το ελαιόλαδο του αγροκτήματος «Calypso» πωλείται στο εξωτερικό προς 12,5 ευρώ το μισό λίτρο. Στόχος, σύμφωνα με τον 32χρονο εθνοβιολόγο και βοτανολόγο κ. Παύλο Γεωργιάδη, είναι ο συνδυασμός της επιχειρηματικής εξωστρέφειας με τη βαθιά γνώση των τοπικών παραδόσεων της ελαιοκομίας.


Το success story της Κρήτης

Η οικογένεια Βασιλάκη παράγει ελαιόλαδα στο κτήμα της, στο Μιραμπέλλο της Κρήτης, από το 1865. Με πολλά διεθνή βραβεία για την ανώτερη ποιότητά τους, τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα του Κτήματος Βασιλάκη, βιολογικά και συμβατικά, έχουν βρει μια θέση στα ράφια πολυτελών καταστημάτων, όπως στο γκουρμέ τμήμα του γνωστού πολυκαταστήματος Galeries Lafayette όπου πωλούνται από 30 ευρώ ως 55 ευρώ το λίτρο.
Σήμερα, εξάγονται σε 16 χώρες, ενώ η οικογένεια βρίσκεται σε συζητήσεις και με τα Harrods. Μάλιστα, εν μέσω κρίσης, το 2013, η τάση στις πωλήσεις της εταιρείας ήταν αυξητική.
Οπως αναφέρει η κυρία Ειρήνη Βασιλάκου, η συγκομιδή του ελαιοκάρπου, τόσο από την οικογένεια Βασιλάκη όσο και από τους 3.500 παραγωγούς της περιοχής με τους οποίους συνεργάζονται, ξεκινά κάθε χρόνο γύρω στις 15 Νοεμβρίου. Η παραγωγή την περίοδο 2012-2013 έφτασε τους 1.500 τόνους ελαιολάδου.

Δύο εκπαιδευτικοί στον ελαιώνα
Εύγεστο και πολυβραβευμένο, εξαιτίας της εξαιρετικής του ποιότητας, το ελαιόλαδο του Αγροκτήματος Ειρήνης Πλωμαρίου έχει κατακτήσει τις διεθνείς αγορές. Με εξαγωγές σε Ιαπωνία, Σκανδιναβικές χώρες, Γερμανία, Σουηδία κ.α. η οικογένεια των εκπαιδευτικών Νίκου και Μύρτας Καλαμποκά και των τεσσάρων παιδιών τους αισθάνεται υπερήφανη για το αποτέλεσμα των προσπαθειών τους.
Η οικογενειακή επιχείρηση ξεκίνησε το 1996 με 2.800 δέντρα. Σήμερα νοικιάζουν αγροκτήματα με άλλα 20.000 δέντρα και παράγουν ετησίως 30 και 40 τόνους βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. «Δεν ρίχνουμε ούτε βιολογικά φάρμακα. Ακολουθούμε τις τεχνικές των παππούδων μας» τονίζει ο κ. Καλαμποκάς. Το ελαιόλαδο του Αγροκτήματος Ειρήνης Πλωμαρίου πωλείται από 15 ευρώ στο αεροδρόμιο της Αθήνας ως και 20 ευρώ στην αγορά της Ιαπωνίας.
Οπως επισημαίνει, «το μάζεμα του καρπού ξεκινά στις αρχές Νοεμβρίου με την άγουρη ελιά να κόβεται απευθείας από το κλαδί , αφού της «απαγορεύουμε» να πέσει στο χώμα. Την ίδια μέρα φτάνει στο λιοτρίβι όπου με ψυχρή έκθλιψη συλλέγουμε τον χυμό της. Οσες ελιές πέσουν στο χώμα ανήκουν στα ζώα και στα πουλιά που διαβιούν στα κτήματά μας». Το ελαιόλαδο που παράγει η οικογένεια έχει αποσπάσει περισσότερα από 30 διεθνή βραβεία ποιότητας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk