Βάφτιζαν λάδι γ’ ποιότητας ως έξτρα παρθένο ελληνικό

Παράνομα βαφτίσια ιταλικού και ισπανικού ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας, ως ελληνικού έξτρα παρθένου, εντόπισαν τα ελεγκτικά κλιμάκια που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Παράνομα βαφτίσια ιταλικού και ισπανικού ελαιολάδου χαμηλής ποιότητας, ως ελληνικού έξτρα παρθένου, εντόπισαν τα ελεγκτικά κλιμάκια που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την τρύπα στην αγορά – εξαιτίας της εφετινής χαμηλής ελληνικής παραγωγής, απόρροια των δυσμενών για την ελαιοπαραγωγή καιρικών συνθηκών -, εισάγουν φθηνά λάδια, τα ελληνοποιούν και τα πωλούν ως έξτρα παρθένα.
Το διπλό έγκλημα έπεσε στα δίχτυα των «ράμπο» του υπουργείου οι οποίοι από τις 17 Ιανουαρίου έως τις 5 Μαρτίου δέσμευσαν δεκάδες τόνους εισαγόμενου ελαιολάδου που προωθούνταν ως ελληνικό. Οι πύλες εισόδου των ιταλικών και ισπανικών ελαίων στη χώρα μας είναι κυρίως τρεις, τα λιμάνια της Πάτρας, της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου Κρήτης. Ως σήμερα, βάσει επίσημων στοιχείων, έχουν εισαχθεί 1.255 τόνοι ελαιολάδου με αποδέκτες 14 επιχειρήσεις. Ηδη έχουν στοιχειοθετηθεί σοβαρές παραβάσεις για τέσσερις υποθέσεις παράνομων ελληνοποιήσεων λαδιού.
Ταυτοχρόνως, οι διαφωνίες για την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η οποία ζητά την ανάμειξη του ελληνικού ελαιόλαδου με σπορέλαια πληθαίνουν. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης μιλώντας στο «Βήμα» τονίζει ότι το μέλλον για το ελαιόλαδο βρίσκεται στον δρόμο της ποιότητας και όσον αφορά το θέμα της παράνομης εισαγωγής λαδιού θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες και θα ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη φθάσουν νοθευμένα λάδια στο ράφι και κατ’ επέκταση στον καταναλωτή.
Μέχρι στιγμής, σε εξέλιξη βρίσκεται επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό την αποτροπή κρουσμάτων παραπλάνησης καταναλωτών.
Μεικτά κλιμάκια, με επικεφαλής τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ελέγχουν την αλυσίδα παραγωγής, διακίνησης και διάθεσης ελαιολάδου, έχοντας ως αφετηρία στοιχεία από τα φορτία που εισέρχονται στη χώρα μας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα εστιασμένης διερεύνησης και ελέγχου σε επιχειρήσεις αποδέκτες. Οι επιχειρήσεις αυτές στην πλειονότητά τους δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο και προωθούν το εμπόρευμα σε μονάδες τυποποίησης.
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου έχουν εισαχθεί 648 τόνοι εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, 282,5 τόνοι ελαιολάδου lampante (πολύ κακής ποιότητας) και 324,5 τόνοι ελαιολάδου ραφινέ.
Οι έλεγχοι έχουν στοιχειοθετήσει αδικήματα για τέσσερις υποθέσεις. Η πρώτη αφορά επιχείρηση που ελληνοποίησε 55 τόνους εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και παράλληλα βάφτισε χαμηλής ποιότητας λάδι lampante ως εξαιρετικά παρθένο. Το συγκεκριμένο φορτίο έφθασε στην Ελλάδα από το λιμάνι της Πάτρας και οδηγήθηκε σε περιοχή της Πελοποννήσου για τυποποίηση. Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε επίσης ελληνοποίηση εισαγόμενου ελαιολάδου ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία του ΕΦΕΤ με την Οικονομική Αστυνομία για δύο άλλες υποθέσεις που αφορούν εμπορία και τυποποίηση ελαιολάδου.
Μεγάλο μέρος των ερευνών έχουν εστιασθεί στην Κρήτη καθώς οι επιχειρήσεις του νησιού απορροφούν περίπου το 50% των ποσοτήτων ελαίων που έχουν εισέλθει στη χώρα.
Το κέρδος για τους επιτήδειους που ελληνοποιούν τα εισαγόμενα λάδια είναι μεγάλο καθώς στην Ισπανία το έξτρα παρθένο πωλείται από 1,85 ως 2,60 ευρώ το κιλό, όταν στη χώρα μας η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι περί τα 3 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk