Η απελευθέρωση της αγοράς του φαρμάκου και το μέλλον του ΕΟΠΥΥ

Ανοιχτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την απελευθέρωση της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Ανοιχτά παραμένουν κρίσιμα ζητήματα, όπως αυτό που αφορά την απελευθέρωση της διάθεσης των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ). Η τρόικα το τελευταίο δεκαήμερο ήλθε, είδε, απήλθε και επανήλθε, και λύση δεν βρέθηκε. Είναι πολύ πιθανό το θέμα να συζητηθεί, μαζί με τα άλλα «αγκάθια» που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, την 1η Απριλίου στο άτυπο Eco/Fin.
Η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Υγείας έχει κρατήσει σθεναρή στάση κατά της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ, παρά τις έντονες πιέσεις των ξένων. Ο υπουργός κ. Αδωνις Γεωργιάδης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο. Στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας ανέλυσε το οικονομικό όφελος που ενδεχομένως θα είχαν τα σουπερμάρκετ και άλλα καταστήματα εάν ίσχυε το σενάριο της απελευθέρωσης των ΜΥΣΥΦΑ. Το συμπέρασμα; Ηταν πολύ μικρό. «Η αγορά των ΜΥΣΥΦΑ, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών και των συμπληρωμάτων που έχουν ήδη απελευθερωθεί, είναι στα 300 εκατομμύρια ευρώ το έτος. Στα φάρμακα αντιστοιχούν τα 130 εκατ. ευρώ. Στην καλύτερη περίπτωση τα πολυκαταστήματα να πάρουν το 50% της αγοράς. Είναι δυνατόν να γίνεται τόσο μεγάλη συζήτηση για 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο;» φέρεται να είπε.
Το θέμα έχει πλέον φύγει από τη δικαιοδοσία του υπουργού Υγείας και βρίσκεται στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι στο τέλος θα υπάρξει συμφωνία με βάση την πρόταση του υπουργείου Υγείας. Σε δηλώσεις του, λίγο προτού επισκεφθεί το Οσλο, είχε πει ότι αν και το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, «η κυβέρνηση είναι ενιαία και την τελική γραμμή χαράσσει ο Πρωθυπουργός».
Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί – όχι απαραιτήτως φαρμακοποιοί – οι οποίοι φοβούνται την εμφάνιση πολλών και σοβαρών κινδύνων στην περίπτωση που απελευθερωθεί η αγορά των ΜΥΣΥΦΑ. Ουσιαστικά τι θα συμβεί; Δεν θα υπάρχει το «φίλτρο» του επιστήμονα.
Στο μεταξύ, οι αρμόδιοι των Υγειονομικών Περιφερειών κάνουν αγώνα δρόμου για να θέσουν σε λειτουργία τις παλιές υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες ανήκουν πλέον στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
Πολλοί είναι αυτοί που ερωτούν αν μετά τη δημιουργία του ΠΕΔΥ έχει λόγο ύπαρξης ο ΕΟΠΥΥ. «Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει πάντα λόγο ύπαρξης. Πλέον είναι Ασφαλιστικός Οργανισμός. Αυτός που θα διαχειρίζεται τις εισφορές των ασφαλισμένων» απαντούν στελέχη του υπουργείου Υγείας.
Οι υγειονομικές μονάδες αναμένεται να τεθούν σε μερική λειτουργία στις 20 Μαρτίου, ελλείψει γιατρών. Αρκετοί είναι αυτοί που έκαναν αρχικά αίτηση για να ενταχθούν στο σύστημα, την έχουν αποσύρει, ενώ άλλοι μαζί με την αίτηση έκαναν και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να παραμείνουν με το προηγούμενο καθεστώς.
Μέχρι να φθάσει αυτή η ώρα, οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Επίσης, ο ΕΟΠΥΥ έχει συστήσει επτά υγειονομικές επιτροπές στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη (στις Περιφερειακές Διευθύνσεις), άλλες δύο επιτροπές στην Αθήνα για τα ζευγάρια που ακολουθούν κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και από μία επιτροπή Φαρμάκων Υψηλού Κόστους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, «στήνεται» στον ΕΟΠΥΥ σύστημα που αφορά τη συνταγογράφηση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών (γυαλιά, ορθοπαιδικά υλικά κ.λπ.) προκειμένου να γίνεται έλεγχος σε ηλεκτρονική βάση και να μην είναι απαραίτητη η ύπαρξη ελεγκτή γιατρού.

Διαβάστε επίσης τα παρακάτω άρθρα:

Δημήτρης Κοντός: «Αναγκαστική η αλλαγή του χαρακτήρα του ΕΟΠΥΥ»

Alexander Zehnder: «Μοχλός ανάπτυξης το φάρμακο για την ελληνική οικονομία»

Σχεδόν ένα στα δύο παιδιά απειλεί η τερηδόνα

Η άνοιξη και τα μάτια μας

Τίτλοι τέλους για την κλασική μεταμόσχευση

Νέο εργαλείο ιατρικής πληροφόρησης

Οστεοπόρωση: η σιωπηλή επιδημία

Τεστ για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Ολα όσα πρέπει να ξέρουμε για τις ιογενείς λοιμώξεις στα παιδιά

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk