Ο σύλλογος αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση το Σάββατο, 15 Μαρτίου με θέμα την αναβίωση των πρότυπων σχολείων στο Ιωνικό Κέντρο, στην Πλάκα, στις 11 πμ.
Τρεις είναι οι ενότητες της ημερίδας: η ιστορία των πρότυπων –πειραματικών σχολείων, η πρόσφατη εφαρμογή του νόμου 3966/2011 που επανέφερε το θεσμό στη δημόσια εκπαίδευση και την εμπειρία των αποφοίτων, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των γονέων τους.
Η εκδήλωση αφορά ιδιαίτερα τους γονείς που επιθυμούν τα παιδιά τους να φοιτήσουν σε πρότυπα σχολεία, όπως και σε αποφοίτους, εκπαιδευτικούς, μαθητές που ενδιαφέρονται για έναν από τους ιστορικούς εκπαιδευτικούς θεσμούς.
Οπως τονίζουν από το Σύλλογο Αποφοίτων, η επάνοδος εδώ και δύο χρόνια των εξετάσεων για την εισαγωγή στα σχολεία αυτά (για την πρώτη γυμνασίου και την πρώτη λυκείου), κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς όσο ίσχυαν συνέβαλαν στη τροφοδότηση επί δεκαετίες με άριστους απόφοιτους την ελληνική κοινωνία. Ονόματα όπως του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του Γεώργιου Δροσίνη, του Δημήτρη Μητρόπουλου, του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, του Αλέξανδρου Παπάγου, του Κωνσταντίνου Αξελού, του Φρέντυ Γερμανού, του Ευάγγελου Αβέρωφ και του Τίτου Πατρίκιου ήταν μερικοί από όσους αποφοίτησαν από τη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή που έχει συμπληρώσει πάνω από 150 ιστορίας.


«Οι απόφοιτοι του Βαρβακείου θεωρούμε χρέος μας να συμβάλλουμε στην επάνοδο των σχολείων αυτών σε ρόλο πρωταγωνιστή στην εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.