Νομοσχέδιο – «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα της τρόικας

Για μια «κρίσιμη» κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει τις επόμενες δυο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση έως τα τέλη του Μαρτίου ετοιμάζεται η δικομματική κυβέρνηση, μετά την απόφαση που έλαβαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο – «σκούπα» που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αναμένεται να συμφωνηθούν με την τρόικα.

Για μια «κρίσιμη» κοινοβουλευτική μάχη που θα γίνει τις επόμενες δυο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση έως τα τέλη του Μαρτίου ετοιμάζεται η δικομματική κυβέρνηση, μετά την απόφαση που έλαβαν, αργά το βράδυ της Πέμπτης οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο – «σκούπα» που θα περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που αναμένεται να συμφωνηθούν με την τρόικα.
Ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κατά την διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφάσισαν να υπάρξει ένα ενιαίο νομοσχέδιο με το σύνολο των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα.
Βασικός στόχος και των δυο είναι να κλείσει μια μεγάλη εκκρεμότητα που ταλανίζει την κυβέρνηση εδώ και περίπου επτά μήνες, περίοδος που διαρκεί και η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ώστε να υπάρξει απόφαση, πιθανότητα στο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα, για να εκταμιευθούν οι δόσεις, τόσο από την ευρωπαϊκή πλευρά, όσο και από το ΔΝΤ.
Η απόφαση των δυο εταίρων ενέχει υψηλό πολιτικό ρίσκο, καθώς μια κοινοβουλευτική αναμέτρηση στην παρούσα χρονική περίοδο, δυο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, μπορεί να επιφυλάξει εκπλήξεις. Όλα βεβαίως θα εξαρτηθούν και κυρίως η στάση πολλών βουλευτών από το κείμενο του νομοσχεδίου και κυρίως τι θα περιλαμβάνεται σε αυτό, καθώς ήδη έχουν τεθεί ορισμένες «κόκκινες γραμμές», εδώ και καιρό.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεση του το «Βήμα» η κυβέρνηση δεν θα εντάξει όλες τις ρυθμίσεις σε ένα και μόνο άρθρο για ευνόητους λόγους, ενώ η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έστω και με δυσκολία το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, μετά τη σύσκεψη ο οποίος είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές θα περάσουν πρώτα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες και είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ενεργούμέ στο όνομα της Βουλής. Κοινοβουλευτική Δημοκρατία έχουμε».
Για να επέλθει η συμφωνία και να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην Βουλή θα γίνει κυριολεκτικά «αγώνας δρόμου» από την κυβέρνηση και από σήμερα το πρωί θα υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις υπουργών με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο νομοσχέδιο θα περιληφθούν διατάξεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές του ΟΟΣΑ, τα εργασιακά, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για τη μείωση στα φορολογικά πρόστιμα, βελτιώσεις στον φόρο υπεραξίας των ακινήτων, κ.α., ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει και νέο θεσμικό πλαίσιο για τις τράπεζες.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι θα επέλθει συμφωνία επί του επικαιροποιημένου κειμένου του μνημονίου (MEFP), καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί παράταση της πολύμηνης εκκρεμότητας. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους αξιολογήθηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και αποφάσισαν μέχρι ποιο σημείο μπορεί ενδεχομένως να υποχωρήσει η κυβέρνηση.
Το «κλειδί» και για τους δυο είναι τα καλά οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν και γιʼ αυτό ο κ. Βενιζέλος όταν βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου, αν και επεσήμανε πως υπάρχουν δυσκολίες είπε: «στα πολύ μεγάλα (σ.σ. δημοσιονομικά) οι επιδόσεις μας είναι τέτοιες που διευκολύνεται η κατάσταση».
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για το πρωτογενές πλεόνασμα και ιδιαίτερη σημασία έχει και η δημόσια αναφορά του κ. Βενιζέλου ότι η διανομή του θα γίνει με έναν τρόπο «που να εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους».Αυτή η αναφορά είχε τη σημασία της, διότι η τρόικα δεν επιθυμεί να υπάρξει μόνο διανομή χρημάτων για αποκατάσταση κοινωνικών αδικιών.

Δήλωση δαμανάκη για τις διαπραγματεύσεις

Στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υπεραλίευση που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η ελληνίδα επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Υπάρχουν δυσκολίες. Στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα πιστεύω ότι μπορεί να βρεθεί λύση. Η εκκρεμότητα δεν ωφελεί κανέναν. Η Κομισιόν εργάζεται εντατικά και μέσα στο πλαίσιο της Τρόικας ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σήμερα και η Ευρώπη οφείλει να είναι αλληλέγγυα στην πράξη στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Στο Πόρτο – Beverly – Χέλι… Ο κολεξιονέρ Γκαλάτσι-Γκαλάτσι λέει ότι αυτό εδώ θα είναι το καλοκαίρι των ολόχρυσων, άκρως εντυπωσιακών πλωτών βασιλείων, των ελικοπτέρων... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk