Την υπαγωγή οροθετικών κρατουμένων που νοσηλεύονται υπό άθλιες συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού σε ηλεκτρονική επιτήρηση, ανακοίνωσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «η κατάσταση δεν είναι καλή».

Ωστόσο, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο γνώριζε τα προβλήματα πριν την δημοσιοποίηση του θέματος (με φωτογραφίες και βίντεο που βγήκαν στο διαδίκτυο καταγράφοντας τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στο νοσοκομείο) και είχε ήδη δρομολογήσει μέτρα. «Κατανοούμε το δημόσιο ενδιαφέρον που υπάρχει. Η κατάσταση αυτή σε κανέναν εμπλεκόμενο δεν περιποιεί τιμή, αλλά τα γνωρίζαμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Βασιλικής Κατριβάνου, η οποία μετέφερε εικόνες ντροπής για τις συνθήκες νοσηλείας των κρατουμένων, ο κ. Αθανασίου είπε ότι ο υπερπληθυσμός κρατουμένων οδήγησε σε όξυνση των προβλημάτων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από 45 σήμερα νοσηλεύονται 135 οροθετικοί κρατούμενοι. Έτσι, οι υπάρχουσες υποδομές βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση, πρόσθεσε αναφέροντας ότι ήδη: δρομολογήθηκε η μεταφορά μέρους των ασθενών σε ειδικά διαρρυθμισμένη πτέρυγα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ενώ θα υλοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει ότι κατάδικοι που εκτίουν ποινές μέχρι 10 χρόνια και πάσχουν, απολύονται με τα 2/5 έκτισης της ποινής.

Επίσης, τόνισε ότι ήδη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εξήγγειλε ότι στο μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ενταχθούν και 50 ασθενείς κρατούμενοι στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Ακόμα, είπε ότι στο πλαίσιο του θεσμού του κατ’ επίσκεψη γιατρού πέντε ή έξι γιατροί θα πάνε στο νοσοκομείο των φυλακών, ενώ μέχρι την ένταξή του στο ΕΣΥ οι έκτακτες ανάγκες θα εξυπηρετούνται από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος υγείας και του ΕΟΠΟΥΥ, όπως είπε.

Καταγγελίες Κατριβάνου

Από την πλευρά της η κυρία Κατριβάνου είπε ότι οι συνθήκες είναι απαράδεκτες και ξεπερνούν κάθε ανθρώπινο όριο, με ασθενείς κρατουμένους στοιβαγμένους στους ανεπαρκείς χώρους του νοσοκομείου όπου δεν τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες. Όπως είπε υπάρχουν υπερήλικες 85 και 92 ετών οι οποίοι πάσχουν εκτός των άλλων και από άνοια και δεν θυμούνται καν γιατί βρίσκονται εκεί! Κατήγγειλε δε η επόπτρια εισαγγελέας είχε στείλε εδώ και έναν χρόνο αναφορές στην Υγειονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, αλλά οι αρμόδιοι δεν πήγαιναν.

«Πήρε ένα χρόνο για να κινητοποιηθείτε και να πάτε εκεί. Ξέρω ότι υπάρχει φόρτος αλλά να μην τα ρίχνουμε όλα στον υπερπληθυσμό», σημείωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τόνισε ότι χρειάζεται καινούργιο νοσοκομείο με σωστό εξοπλισμό και στελέχωση. Και πρότεινε μέχρι τότε να πηγαίνουν οι ασθενείς σε νοσοκομεία, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στους φυματικούς οι οποίοι χρειάζονται ειδική νοσηλεία. «Η υγεία είναι υπέρτατο αγαθό και δεν χρειάζονται εξαιρέσεις», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι το θέμα ένταξης στο ΕΣΥ του νοσοκομείου του φυλακών «έχει αποφασιστεί από το 2009 και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί».