Να μετριάσει προσδοκίες επιχείρησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, λέγοντας από την Αλεξανδρούπολη ότι το μήνυμα των εκλογικών αναμετρήσεων θα δοθεί στις ευρωεκλογές και ότι η ανασυγκρότηση δεν γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.
Ετσι, ουσιαστικά προσδιόρισε ως κύρια προτεραιότητα του κόμματος την μάχη των ευρωεκλογών για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού, υποβαθμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την σημασία της κάλπης στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μιλώντας για «πολιτική λύση» και διέξοδο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «πολιτική λύση σημαίνει με την πρώτη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας, στις ευρωεκλογές, να δοθεί ξεκάθαρο και ισχυρό μήνυμα ώστε την επομένη να έχουμε πολιτικές εξελίξεις.
Στις 25 να ψηφίσουμε, στις 26 να τελειώνουμε μ΄ αυτούς που έχουν καταδυναστεύσει τη ζωή μας. Αυτή είναι η απάντηση».
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας περιέλαβε κάποιους αστερίσκους στις δεσμεύσεις του σημειώνοντας μεταξύ των άλλων ότι «η προοπτική της ανασυγκρότησης δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Δεν μπορείς να πατήσεις ένα κουμπί και να βρεθείς ως διά μαγείας, ξαφνικά, στην κατάσταση που ήμασταν πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Όμως, αυτό που έχουμε τώρα μπροστά μας, είναι να αντισταθούμε και να κερδίσουμε τον πόλεμο. Να πούμε τα πράγματα έξω απ’ τα δόντια. Έχουν επιλέξει η Ελλάδα να γίνει μια αποικία χρέους στη νέα γερμανική Ευρώπη».
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί και τη δέσμευση αυτή θα την κάνει πράξη ό, τι και να γίνει «στο βαθμό που έχει τη στήριξη του λαού και της κοινωνίας και πάρει μια καθαρή λαϊκή εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας», ενώ συμπλήρωσε: «Και όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της εκλογικής νίκης και της λαϊκής εντολής, τόσο μεγαλύτερη και η δύναμή μας να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχεθήκαμε».
Επισήμανε στο πλαίσιο αυτό, δύο στοιχεία:
– ότι η τρόικα «την επόμενη μέρα θα πάει από εκεί που ήρθε», όπως είπε. «Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν εξωθεσμικό οργανισμό που δεν έχει καμία νομιμοποίηση, όχι από την ελληνική κυβέρνηση, ούτε καν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», τόνισε στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στις αναφορές και τις εκθέσεις του Κοινοβουλίου για την ύπαρξη της τρόικας.
– Την αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών, «όλες τις πράξεις εκείνες που έγιναν κατά παράβαση του Συντάγματος», είπε και συνέχισε μιλώντας για την εφαρμογή του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Με δυο λόγια, καταργούμε το μνημόνιο, προχωρούμε το σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση, προχωρούμε το σχέδιο για την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Στόχος μας ούτε ένας συμπολίτης μας χωρίς τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σε ρεύμα, σε φαγητό, σε στέγαση».
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε και πάλι το success story ενώ στην αναφορά του για το πλεόνασμα είπε ότι η κυβέρνηση έχει «πλεόνασμα θράσους, καταστροφής, εξαθλίωσης» και σημείωσε: «Εμείς δεν αμφισβητούμε τα λογιστικά πλεονάσματα, αλλά ξέρετε, άμα στέλνανε και τους μισούς συνταξιούχους εξορία ή αν τους εκτελούσαν στο Σύνταγμα για να μην πληρώνουν συντάξεις, άμα έκλειναν τα νοσοκομεία και τα σχολεία, περισσότερα από αυτά που έχουν ήδη κλείσει, θα είχαμε ακόμα μεγαλύτερα πλεονάσματα. Ο καθένας έχει δώσει ένα κομμάτι αυτό το πλεόνασμα με αίμα».
Κατηγόρησε τις τρεις τελευταίες κυβερνήσεις, τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς τους ότι «λειτούργησαν ως χασάπηδες» και είπε ότι «όπως ο χασάπης παίρνει το χασαπομάχαιρο και κόβει και βάζει τα υπολείμματα στην κρεατομηχανή, έτσι και αυτοί. Τους είπε η τρόικα πρέπει να κόψετε τόσες χιλιάδες υπαλλήλους. Πάνε και οι δεσμεύσεις περί αξιοκρατίας, αξιολόγησης. Στο ψαχνό βάρεσαν».

Το βράδυ της Παρασκευής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κομοτηνή.