Μνημόνιο Διπλωματίας

Διερωτώμαι ποια θα ήταν η στάση των Ευρωπαίων…

Μνημόνιο Διπλωματίας | tovima.gr
Διερωτώμαι ποια θα ήταν η στάση των Ευρωπαίων, αν στην Ελλάδα δεν κυβερνούσαν η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, κόμματα που πρόσκεινται στις κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων δυνάμεων και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα και στους Σοσιαλδημοκράτες.

Θα ήταν καλύτερη ή χειρότερη αν βρισκόταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποια άλλη δύναμη; Σαφής απάντηση δεν μπορεί να δοθεί, γιατί από τη μια θεωρητικά η Ευρώπη μας σώζει, από την άλλη αν την είχαμε πατήσει στον «κάλο», ίσως άνθρωποι, όπως ο Σόιμπλε σήμερα να ήταν πιο συζητήσιμοι σε σχέση με τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών. Θα απαντούσα ότι εδώ δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των κομμάτων που πρόσκεινται στις ίδιες αρχές, είναι δυνατόν να υπάρξει μεταξύ των κρατών; Ενόψει Ευρωεκλογών θα έπρεπε να είχε ισχυροποιηθεί το συναίσθημα της συνεργασίας και τη αλληλοϋποστήριξης, και όμως βλέπουμε τον κ. Σόιμπλε να φέρεται ως «δυνάστης» μέσα στα πλαίσια των συμφωνιών μεταξύ κρατών. Την ίδια ώρα, στη Γερμανία γίνεται επίδειξη οικονομικής ισχύος προσπαθώντας να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας στους πολίτες.
Τις τελευταίες ημέρες ακούγονται αρκετές «γαλάζιες» φωνές που καταγγέλλουν την τρόικα ως θεσμό εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Είναι λογικό η τρόικα να προωθεί τα ιδιωτικά συμφέροντα γιατί πολύ απλά η μετεξέλιξη της Ελληνικής οικονομίας επιβάλλει το ιδιωτικό κεφάλαιο και πρωτοβουλία να κυριαρχούν. Θέλουν να καταργήσουν ότι ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το ζήτημα είναι ότι μαζί με τα μειονεκτήματα του κρατικού παρεμβατισμού θέλουν να καταργήσουν και τα πλεονεκτήματα του. Εκεί δημιουργείται το πρόβλημα και πρόκειται να το αντιμετωπίσουμε πιο έντονο τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή, καλή η απελευθέρωση, όχι όμως και η ασυδοσία που πρόκειται σύντομα να κυριαρχήσει στην Ελληνική αγορά και κοινωνία, όπως προμηνύεται.

Εδώ και καιρό λέμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Η δεύτερη επικαλείται τη μια το τραπεζικό σύστημα και τις ανεπάρκειες του, την άλλη επικαλείται το αδιέξοδο που έχει περιέλθει το ασφαλιστικό και άλλα πολλά. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες, όμως πάρθηκαν πρωτοβουλίες για να ξεφύγουν από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η Ισπανία έφυγε από το Μνημόνιο, η Ιταλία προχώρησε σε μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και εμείς εδώ πάμε σε μέτρα «σκούπα» για να ευχαριστήσουμε τους Τροϊκανούς.
Επειδή διανύουμε την πιο κρίσιμη φάση του Μνημονίου και όλα παίζονται για την απαλλαγή μας από το Μνημόνιο. Παράλληλα, διανύουμε ένα περίεργο μονοπάτι πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων, η κυβέρνηση πρέπει να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις που προκύπτουν στην ευρύτερη περιοχή και να κλείσει το φάκελο του Μνημονίου μια και καλή. Η γειτονική Τουρκία δέχεται κραδασμούς, τα πράγματα στην Ουκρανία βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, γενικότερα επικρατεί φορτισμένο κλίμα, δεν συμφέρει κανέναν στην Ελλάδα να συνεχίζει η οικονομική κρίση επί τρία χρόνια και να διαρκεί η αβεβαιότητα.
Εδώ θα κριθεί το διπλωματικό ταμπεραμέντο της κυβέρνησης και κατά πόσο μπορεί να χειριστεί το ζήτημα προς το Εθνικό συμφέρον της χώρας. Η αποπληρωμή του χρέους να επιμηκυνθεί, το Μνημόνιο να λήξει τον Ιούνιο, όπως προβλέπεται και η χώρα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές, ώστε να μπορέσει να αποτελέσει ένα σταθερό και αξιόπιστο συνομιλητή στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk