Και αν ο κόσμος πηγαίνει καλύτερα από ποτέ;

Η πρόταση συνήθως ακολουθεί έναν απολαυστικό αναστεναγμό. «Παλιά», λένε όλοι όσοι βρίσκονται λίγο μακριά από την πρώτη τους νιότη, «όλα ήταν καλύτερα»

Και αν ο κόσμος πηγαίνει καλύτερα από ποτέ; | tovima.gr
Η πρόταση συνήθως ακολουθεί έναν απολαυστικό αναστεναγμό. «Παλιά», λένε όλοι όσοι βρίσκονται λίγο μακριά από την πρώτη τους νιότη, «όλα ήταν καλύτερα». Οι άνθρωποι είχαν παιδεία, οι νέοι σέβονταν τους ηλικιωμένους, η τεχνολογία δεν είχε κυριαρχήσει στη ζωή μας, οι πόρτες έμεναν ξεκλείδωτες, τα γεράνια μύριζαν άνοιξη, οι άνθρωποι είχαν μπέσα, οι υπουργοί ήταν πιο τίμιοι, ο Μίχαελ Σουμάχερ και ο Αϊρτον Σένα έτρεχαν ανέμελοι σε μια πίστα της Φόρμουλα 1, ο κόσμος ήταν μπροστά μας.
Ψέματα.
Χωρίς αναστεναγμό, απλά με λογική: Παλιά, δεν ήταν όλα καλά. Οι άνθρωποι δεν είχαν παιδεία. Αντιθέτως, είχαν λιγότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης. Οι νέοι δεν σέβονταν τους ηλικιωμένους, τους φοβούνταν, καθώς συνήθως οι μεγαλύτεροι ξύριζαν σύρριζα τους τεντιμπόηδες που ασκούσαν το διαχρονικό δικαίωμα της αμφισβήτησης. Η τεχνολογία δεν είχε κατακτήσει τη ζωή μας, και αυτό ήταν κακό, διότι δεν είχαμε όλη τη γνώση όλου του κόσμου στην παλάμη μας, μέσα στο κινητό μας. Οι πόρτες έμεναν ξεκλείδωτες, αλλά τα οικογενειακά απωθημένα και οι κοινωνικά αποδεκτές ψυχολογικές κακοποιήσεις κατέστρεφαν ζωές που έμεναν θαμμένες κάτω από τον καθωσπρεπισμό. Τα γεράνια εξακολουθούν να μυρίζουν άνοιξη. Οι άνθρωποι, όμως, δεν είχαν μπέσα ποτέ, τουλάχιστον όχι όλοι. Οι υπουργοί δεν ήταν πιο τίμιοι· μέχρι και ο Κωνσταντάρας είχε γυρίσει σχετική ταινία. Στην περίπτωση του Σουμάχερ και του Σένα, μάλλον ναι, παλιά ήταν καλύτερα. Αλλά η σημασία στη νοσταλγία κρύβεται στην τελευταία πρόταση: Ο κόσμος πάντα φαίνεται καλύτερος όταν είναι μπροστά μας.
Το 2014, καθώς οι αναστεναγμοί και η νοσταλγία ζουν το peak τους, στην ταλαιπωρημένη ελληνική επικράτεια είναι μια καλή στιγμή να πάρουμε μια απόσταση από την ελληνική κρίση, να αποκτήσουμε άλλη προοπτική και να δούμε τον κόσμο από μια υγιή απόσταση. Αν φύγουμε από τη φούσκα μας, αν απομακρυνθούμε από τα ζητήματα, θα εκπλαγούμε από το γεγονός πως ο κόσμος, κόντρα στη δυστοπική μας πραγματικότητα, φαίνεται να πηγαίνει καλύτερα από ποτέ.
Οπως έγραψε στο BBC ο Σουηδός Χανς Ρόσλινγκ, καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας, ο κόσμος τα πάει καλύτερα από ποτέ. Δόμησε τα επιχειρήματά του σε πέντε τομείς: 1. Πριν από 50 χρόνια ο μέσος αριθμός των παιδιών που γεννιούνταν ανά γυναίκα ήταν 5. Εφέτος είναι 2,5. Αυτό είναι αποτέλεσμα της γυναικείας εκπαίδευσης, της πρόσβασης σε αντισυλληπτικά μέσα και του αυξημένου προσδόκιμου ζωής των παιδιών. 2. Πριν από 50 χρόνια ο κόσμος ήταν χωρισμένος σε έχοντες και κατέχοντες. Τώρα η ψαλίδα ανάμεσα σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες χώρες έχει μειωθεί. Αυτό, βέβαια, επηρεάζει την Ευρώπη, καθώς η μισή από την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται έξω από τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, αλλά μοιάζει σαν μια δίκαιη ισορροπία, όσο και αν μας ενοχλεί. 3. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο υγιείς. Μπορεί ακόμη 7 από τα 135 εκατομμύρια παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο να πεθαίνουν προτού φτάσουν τα 5 τους χρόνια, αλλά το 1960 1 στα 5 παιδιά που γεννιούνταν πέθαιναν προτού φτάσουν τα 5 έτη. Τώρα η αναλογία είναι 1 στα 20 και εξακολουθεί να μειώνεται. 4. Οι γυναίκες λαμβάνουν καλύτερη εκπαίδευση από ποτέ στην Ιστορία της ανθρωπότητας. 5. Οι αριθμοί της φτώχειας (ορίζεται σε μισθό κάτω των 1,25 δολαρίων την ημέρα) μειώνονται. Το 1980 ο αριθμός της φτώχειας άγγιζε τα 2 δισεκατομμύρια, τώρα έχει πέσει κάτω από το 1 δισεκατομμύριο.
Αντίστοιχα πράγματα είπαν και ο Μπιλ με τη Μελίντα Γκέιτς στο ετήσιο γράμμα τους για το 2014. Μιλώντας εκ μέρους του Bill & Melinda Gates Foundation, έγραψαν πως το 2035 δεν θα υπάρχει καμία χώρα σε συνθήκες φτώχειας όπως οι σημερινές. Ο ελληνικός επαρχιωτισμός έσπευσε να κρίνει τη δήλωση σαν συνωμοσιολογική παράνοια, αλλά αυτό δεν απασχολεί τον κόσμο, ούτε τη φτώχεια.
Συμπέρασμα: Ο κόσμος αυτή τη στιγμή είναι καλύτερα από όσο έχει υπάρξει ποτέ. Είναι ενοχλητικό, σχεδόν σουρεαλιστικό να το λες στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα, αλλά είναι η αλήθεια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ακολουθήσουμε την πρόοδο και να νικήσουμε την ακατανίκητη έλξη της βολικής νοσταλγίας. Ο κόσμος είναι μπροστά μας. Αν το λέμε συχνά, μπορεί να το πιστέψουμε.

*Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk