Η αυτοκρατορική οδός του Πούτιν προς την οικονομική καταστροφή

Η συζήτηση γύρω από την Κριμαία δεν επικεντρώνεται πλέον στο διεθνές δίκαιο…

Η αυτοκρατορική οδός του Πούτιν προς την οικονομική καταστροφή | tovima.gr
Το Βήμα, The Project Syndicate

Η συζήτηση γύρω από την Κριμαία δεν επικεντρώνεται πλέον στο διεθνές δίκαιο: ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι δεν αισθάνεται δεσμευμένος από αυτό και δεν τον ενδιαφέρει αν ο υπόλοιπος κόσμος καταδικάζει τις ενέργειες της Ρωσίας ως παράνομες. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το εάν η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να αντέξει το βάρος των στόχων του Πούτιν στην Ουκρανία. Ανεξαρτήτως της αντίδρασης της Δύσης στην κρίση της Κριμαίας, η οικονομική ζημία για τη Ρωσία θα είναι τεράστια.
Πρώτα από όλα υπάρχει το άμεσο κόστος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, της υποστήριξης του καθεστώτος της Κριμαίας και της θλιβερά ανεπαρκούς οικονομίας της. Δεδομένης της αβεβαιότητας γύρω από το μελλοντικό στάτους της Κριμαίας, το κόστος είναι δύσκολο να υπολογισθεί, αλά εκτιμάται σε μερικά δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο από το 0,5% του ΑΕΠ της Ρωσίας. Αυτό, η Ρωσία μπορεί να το αντέξει – μόλις δαπάνησε 50 δισ. δολάρια (σσ. περίπου 36 δισ. ευρώ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι και σχεδιάζει να ξοδέψει ακόμη περισσότερα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Είχε προετοιμαστεί να δανείσει 15 δισ. δολάρια στην κυβέρνηση του πρώην ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Έπειτα υπάρχει το κόστος των κυρώσεων στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Αν και το είδος των κυρώσεων παραμένει αδιευκρίνιστο, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι τεράστιες. Η άρνηση πρόσβασης των ρωσικών τραπεζών και επιχειρήσεων στο αμερικανικό και πιθανώς ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα – η πιο σκληρή κύρωση που εφαρμόστηκε στο Ιράν – θα είχε καταστροφικές συνέπειες. Βραχυπρόθεσμα, είναι το εμπόριο που έχει μεγαλύτερη σημασία από τις επενδύσεις. Οι ετήσιες εξαγωγές της Ρωσίας (κυρίως πετρέλαιο, αέριο και άλλα αγαθά) αξίζουν περίπου 600 δισ. δολάρια, ενώ οι ετήσιες εισαγωγές 500 δισ.
Οποιεσδήποτε ουσιώδεις κυρώσεις θα ήταν πολύ πιο επίπονες από το άμεσο κόστος της επιχορήγησης της Κριμαίας. Αλλά η εξάρτηση της Ρωσίας στο εμπόριο με τη Δύση είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι η εξάρτηση της Δύσης από τη Ρωσία. Οι ρωσικές και ξένες επιχειρήσεις πάντα ανησυχούσαν για την μή προβλεψιμότητα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στη Ρωσία, είναι ο κυριότερος λόγος διαρροής κεφαλαίων, μείωσης των επενδύσεων και επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας που η κρίση στην Κριμαία θα επιταχύνει. Ανεξαρτήτως του εάν το Κρεμλίνο στην Κριμαία είναι παράλογο ή απλά απληροφόρητο, η πολιτική του στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές: δεν μπορείς να προβλέψεις τις ενέργειες των πολιτικών ηγετών της Ρωσίας.
Αυτό θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των ρώσων και ξένων επενδυτών και θα αυξήσει τη φυγή κεφαλαίου, η οποία δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή. Με την κατανάλωση που βασίζεται στον δανεισμό – η μηχανή πίσω από την αύξηση του ΑΕΠ από το 2010 – να ξεθυμαίνει, η οικονομία βρίσκεται σε τέλμα. Παρά τις ευκαιρίες στη ρωσική οικονομία το εχθρικό επιχειρηματικό κλίμα όπως γραφειοκρατία, διαφθορά και επέκταση των κρατικών επιχειρήσεων – αποδυναμώνει το κίνητρο ρώσων και ξένων επενδυτών να ξεκινήσουν νέες εργασίες στη Ρωσία ή να επεκτείνουν τις ήδη υπάρχουσες. Όλοι οι Ρώσοι γρήγορα θα βιώσουν τις επιπτώσεις – το εάν αυτό θα φέρει τον πρόεδρό τους από τον «κόσμο του» σε αυτόν τον κόσμο είναι άλλο θέμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk