Διημερίδα της ΕΣΗΕΑ για τον ρόλο των ΜΜΕ στην άνοδο του φασισμού

«Μια νέα γεωγραφία και ρητορική μίσους διαμορφώνεται και μετατρέπεται σε βία στους δρόμους, ολοένα πιο συστηματικά και επικίνδυνα. Το μίσος δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο. Είναι στους δρόμους. Και πρέπει να δράσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

«Μια νέα γεωγραφία και ρητορική μίσους διαμορφώνεται και μετατρέπεται σε βία στους δρόμους, ολοένα πιο συστηματικά και επικίνδυνα. Το μίσος δεν βρίσκεται στο διαδίκτυο. Είναι στους δρόμους. Και πρέπει να δράσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώνει σήμερα και αύριο το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, με τίτλο: «Ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων για την έξαρση του νεοναζισμού, του φασισμού και του ρατσισμού στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο».

Με στόχο τη δημιουργία διεθνούς παρατηρητηρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων που θα έχει σκοπό την ενημέρωση και την ενεργητική κινητοποίηση της κοινωνίας ενάντια στον νεοναζισμό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, η διημερίδα άρχισε τις εργασίες της το πρωί, με τοποθετήσεις από ξένους εκπροσώπους δημοσιογραφικών ομοσπονδιών και εισηγήσεις εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις ερχόμενες εκλογές για να αναδείξουμε τα φαινόμενα νεοναζισμού στην Ελλάδα. Να κάνουμε τη Χρυσή Αυγή ένα παγκόσμιο θέμα» τόνισε ο κ. Μπουμέλα, επισημαίνοντας τα πολλά και διαφορετικά είδη και ταυτότητες της ακροδεξιάς που υπάρχουν σε χώρες της Ευρώπης με διαφορετικό ιστορικό υπόβαθρο, με κοινή τη ρητορική και πρακτική μίσους. «Δυστυχώς, τα Μέσα εστιάζουν στις ψυχολογικές διαστάσεις των ρατσιστικών εγκλημάτων, αγνοώντας τις κοινωνικές διαστάσεις. Ο Μπρέιβικ, στη Νορβηγία, ήταν για τα Μέσα, απλά ένας παρανοϊκός».

Την ευθύνη των Μέσων Ενημέρωσης στην ανάπτυξη στερεοτύπων, με τον τρόπο κάλυψης της καθημερινότητας και στην προβολή προτύπων και όχι επιτυχημένων παραδειγμάτων ενσωμάτωσης μεταναστών, επισήμανε η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κυρία Μαρία Αντωνιάδου, τονίζοντας πάντως πως, παρά το αρχικό ξάφνιασμα, η ελληνική δημοσιογραφία αντέδρασε στο φαινόμενο.

«Η Ευρώπη, μόνο ως οικονομική οντότητα, δεν είναι μια καλή Ευρώπη. Η δημοκρατία αναπτύσσεται πάνω σε συνθήκες ελευθερίας Τύπου και πολυφωνίας των ιδεών» σημείωσε από την πλευρά του, ο κ. Φράνκο Σίντι, γενικός γραμματέας της Ιταλικής Ομοσπονδίας Τύπου FNSI, συνδέοντας την οικονομική κρίση με τα φαινόμενο ρατσισμού και ξενοφοβίας.

«Η εκτόξευση του κόμματος της Χρυσής Αυγής δεν είναι τυχαία ούτε ανεξήγητη, αλλά υπάγεται σε μια προηγηθείσα καθεστωτική ρητορική μισαλλοδοξίας, μίσους και ρατσισμού» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και πρόσθεσε ότι «παρατηρούμε από διεθνείς οργανισμούς μια καταγεγραμμένη άρνηση Ελλήνων πολιτικών καταδίκης φαινομένων ρατσισμού» επισήμανε.

Την απόκρυψη των πραγματικών αιτιών ανόδου του φασισμού και τη ρητορική των δύο άκρων σε ολόκληρη την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Περικλής Κουρμούλης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης», επισημαίνοντας «την οργανική σύνδεση της Χρυσής Αυγής με το σύστημα».

Στη διημερίδα παρενέβησαν επίσης με σύντομες ομιλίες o κ. Τιμ Σαφίρ της Ρωσικής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (RUJ) και ο κ. Ολέκσι Μπόικο της Ουκρανικής Δημοσιογραφικής Ένωσης (NUJU), σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Δευτέρα 17 Μαρτίου, διοργανώνουν στις Βρυξέλλες συνάντηση συνεργασίας των ρωσικών και ουκρανικών δημοσιογραφικών ενώσεων. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την αναχαίτιση της προπαγάνδας και του λόγου που εκπέμπει μίσος, αλλά και τα θέματα της προσωπικής ασφάλειας των δημοσιογράφων.

Η διημερίδα συνεχίζει τις εργασίες, το απόγευμα και αύριο, με εισηγήσεις εκπροσώπων κοινωνικών οργανώσεων, δημοσιογραφικών Ενώσεων, πανεπιστημιακών τμημάτων των μέσων ενημέρωσης, καθώς και δημοσιογράφων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk