Ολοκληρώθηκε μετά από δυόμιση ώρες η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και της επικεφαλής του ΤΧΣ Αναστασίας Σακελλαρίου με τους επικεφαλής της τρόικας, που είχε ως αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά το θέμα της Eurobank.

Η προγραμματισμένες αρχικώς για το βράδυ της Παρασκευής, συναντήσεις με την τρόικα των υπουργών Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, μετατέθηκαν για αύριο, στις 11.30 το πρωί και στις 2 μετά το μεσημέρι αντίστοιχα. Αύριο στις 3 το απόγευμα θα γίνει και η συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Συναντήσεις είχε από μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, και τον υπουργό Ενέργειας Γ. Μανιάτης και υφυπουργό Ασ. Παπαγεωργίου.

Στο μεταξύ σε μετωπική σύγκρουση εξελίσσεται το θέμα των ομαδικών απολύσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

«Δεν μπορείς να έρχεσαι ως τρόικα και μετά από τόσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την επιτυχία μίας ισορροπίας, να ζητάς με το ζόρι απελευθέρωση. Την στιγμή που εργοδότες και εργαζόμενοι έχουν βρει έναν τρόπο συνεννόησης για το θέμα δεν μπορείς να ζητάς κάτι επιπλέον» τόνισε το μεσημέρι της Παρασκευής ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος περιγράφοντας μία από τις δύο βασικές κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε : «Ούτε οι τριετίες έχουν φύγει από το τραπέζι. Είμαστε σε μια φάση για να δούμε σε τι μπορούμε να υποχωρήσουμε εμείς και σε τι οι άλλοι».

Η άλλη κόκκινη γραμμή είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο. «Δεν έχει αποσύρει η τρόικα την απαίτηση της για απολύσεις και το 2015» αναφέρει το ίδιο στέλεχος που συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. «Από την δική μας πλευρά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι είναι ένα μέτρο που δεν μπορεί να περάσει γιατί θα διαταράξει ένα σύνολο 600.000 υπαλλήλων για έναν μικρό αριθμό απολύσεων».

Θα απαντήσουμε στις απαιτήσεις

Λίγο αργότερα κορυφαίο στέλεχος του υπ. Εργασίας τόνιζε τα εξής: «Με ρεαλισμό και επιχειρήματα η κυβέρνηση επιδιώκει να απαντήσεις στις απαιτήσεις της τρόικας». Αυτό σημαίνει ότι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης θα επανέλθει το απόγευμα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με πρόταση απεμπλοκής για την διαφωνία που υπάρχει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Η αρχή των διαπραγματεύσεων

«Ξαναρχίζουμε από την αρχή, πάμε να τα βρούμε παρά να τα σπάσουμε» δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη δίωρη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα το απόγευμα της Πέμπτης.

Στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής σύσκεψη προετοιμασίας στο υπουργείο Οικονομικών με συμμετοχή των υπουργών που έχουν ανοικτά θέματα με την τρόικα.

Στις 12:00 το μεσημέρι ο υπουργός εργασίας κ. Γ. Βρούτσης πέρασε από το υπουργείο Οικονομικών και μετά από λίγα λεπτά έφυγε και μετέβη στο Μαξίμου. Γύρω στις 13:00 συναντήθηκε με τον Στουρνάρα.

Θα επιστρέψει το απόγευμα για συνομιλίες με την τρόικα. Συνομιλίες στο υπουργείο Οικονομικών με τον κ. Στουρνάρα έχει και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκης.

Το απόγευμα θα γίνει νέο ραντεβού του Οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές με στόχο να καταρτισθεί το τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Ο χρόνος πιέζει και τους δυο. Δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε έχουν και αυτοί αν δεν κλείσουμε ως την Κυριακή», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος.

Ερωτηθείς ο εν λόγω παράγοντας, ανέφερε ότι το θέμα των τραπεζών συζητείται μόνον όσον αφορά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση (αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα), καθώς το θέμα των stress tests «δεν αποτελεί πλέον ζήτημα μπλοκαρίσματος της αξιολόγησης». Ειδικά δε για το θέμα της Eurobank, παρέπεμψε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, «που είναι ο βασικός μέτοχος και έχει τους κανονισμούς του».

Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει, μεσω κύκλων του, τα εξής :

– Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014.

– Το μέτωπο των εργασιακών παραμένει ανοικτό. Είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων, ωστόσο δεν έχουν αποδεχθεί, πλήρως την ελληνική θέση.

– Το βασικό θέμα είναι τα διαρθρωτικά, δηλαδή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

– Το θέμα των στρες-τεστ των τραπεζών δεν είναι πια στο τραπέζι

– Μετά το Πάσχα και πριν τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα διανείμει το κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα.

– Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015.

– Δεν υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προωθήσει μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, το μίνι –φορολογικό με ελαφρύνσεις στα πρόστιμα και άλλες διατάξεις.