Τις προτάσεις της για την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων στην Ελλάδα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, παρουσίασε η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε ημερίδα την Παρασκευή με την οποία κλείνει ο κύκλος των συνολικά 20 ενημερώσεων που έχει πραγματοποιήσει ανά τη χώρα.

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, τόνισε ότι ο αγροτικός χώρος βρίσκεται σε αποεπένδυση και είναι επιτακτική ανάγκη να χαραχθεί ξεκάθαρη στρατηγική ανάπτυξης για να αντιστραφεί αυτή η πορεία.

Σημείωσε ότι, ως προ την κατανομή των ενισχύσεων θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει μέριμνα για να στηριχθούν όσοι παράγουν, να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι, αλλά και να υπάρξει σταδιακή σύγκλιση χωρίς ισοπεδωτικές λογικές.

«Σήμερα υπάρχει σημαντική ανομοιομορφία στην κατανομή των ενισχύσεων. Για παράδειγμα, στην Κρήτη ο μέσος όρος ανέρχεται σε 68 ευρώ το στρέμμα, στη Ζάκυνθο 102 ευρώ και στη Χίο 10 ευρώ το στρέμμα» υπογράμμισε.

Ο κ. Καραμίχας άσκησε οξεία κριτική στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κατηγορώντας το ότι δεν έχει ακόμη παρουσιάσει την πρότασή του για την κατανομή των ενισχύσεων, αν και απομένουν τέσσερις μήνες πριν την καταληκτική ημερομηνία.

«Πρέπει να βελτιώσουμε το εισόδημα του αγρότη από την αγορά και να μειωθεί η εξάρτησή του από τις ενισχύσεις. Μόνον έτσι μπορούμε να προχωρήσουμε. Τελεία και παύλα», τόνισε από την πλευρά του, o Πέκα Πεσόνεν, γενικός γραμματέας της κεντρικής ευρωπαϊκής αγροτοσυνεταιριστικής οργάνωσης Copa-Cogeca.

Ο κ. Πεσόνεν, αφού υπογράμμισε τη σημασία του συνεταιριστικού πνεύματος, σημείωσε πως η ανάπτυξη εξαρτάται από την εξέλιξη του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

Είπε, επίσης, πως στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, μόνον λίγα μέτρα είναι υποχρεωτικά, καθώς τα περισσότερα ζητήματα άπτονται πια των εθνικών κυβερνήσεων και εκτίμησε ότι η επόμενη μεταρρύθμιση θα έχει ένα κοινό σημείο, τα δημοσιονομικά και όχι κοινές πολιτικές.

Στην ημερίδα, την άποψη του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για την ΚΑΠ μετά το 2013, διατύπωσε ο Σπύρος Δανέλλης, ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Δανέλλης χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ ως μεγάλη μεταρρύθμιση που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις υπάρχουσες στρεβλώσεις.

«Η μετάβαση από το ιστορικό μοντέλο των ενισχύσεων στο περιφερειακό είναι μια σημαντική τομή. Είναι κορυφαίο ζήτημα και το υπουργείο δεν έχει διατυπώσει ακόμη άποψη. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει ανακατανομή των κονδυλίων. Δε μπορεί να έχουμε τέτοιες ανισότητες μέσα στη χώρα» σημείωσε.

Για τον κ. Δανέλλη, «κλειδί» για την εξυγίανση της αγροτικής οικονομίας είναι να καταστεί σαφές πως οι επιδοτήσεις δεν έρχονται να υποκαταστήσουν το αγροτικό εισόδημα.

«Είναι συμπλήρωμα. Αν δεν το καταλάβουμε αυτό, δεν θα εξελιχθεί και δεν θα γίνει βιώσιμη η αγροτική οικονομία» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας «ιερή» τη συνεταιριστική ιδέα και «μονόδρομο για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη».

Σημειώνεται ότι αυξημένες υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν να παραστούν στην ημερίδα ο ευρωβουλευτής και μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής και μέλος της Πολιτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Τι προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση το σημερινό μοντέλο κατανομής των ενισχύσεων η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απορροφά το μεγαλύτερο μέρος τους (438 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας περίπου το 20,7% του συνόλου της χώρας.

Ακολουθεί η Περιφέρεια της Θεσσαλίας (317 εκατ. ευρώ), με σημαντικά μικρότερο ποσοστό (14,9%) και έπεται η Κρήτη (301 εκατ. ευρώ, ποσοστό 14,2%). Η Κρήτη διαθέτει το μεγαλύτερο πλήθος δικαιούχων (121.214 παραγωγοί που αποτελούν περίπου το 17,3% του συνολικού αριθμού) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία και η Πελοπόννησος.

Μεγάλες, δε, είναι οι διακυμάνσεις και μεταξύ των νομών της ίδιας περιφέρειας. Έτσι, για παράδειγμα στη Στερεά Ελλάδα, η Ευρυτανία εισπράττει πολύ μικρό ύψος ενισχύσεων (περίπου 2,7 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τη Φθιώτιδα (92 εκατ. ευρώ) ή στη Θεσσαλία, όπου η Λάρισα εισπράττει 157 εκατ. ευρώ και τα Τρίκαλα 41 εκατ. ευρώ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ, με δεδομένη τη θέση της για μεταφορά πόρων προς την κτηνοτροφία, υποστηρίζει ότι, ως προς την κατανομή των άμεσων ενισχύσεων, θα πρέπει η χώρα να θεωρηθεί ως μία ενιαία περιφέρεια.

Με την υιοθέτηση του σεναρίου αυτού που έχει επεξεργαστεί, ευνοούνται, με σημαντική μεταφορά πόρων, ορισμένες περιφέρειες οι οποίες παρουσιάζουν αναπτυξιακή, γενικότερα, υστέρηση, όπως η Ήπειρος (+56%) και η Δυτική Μακεδονία (+17%). Ωφελούνται, επίσης, ορισμένες νησιωτικές περιοχές, όπως το Νότιο Αιγαίο (+39%) και το Βόρειο Αιγαίο (+32%).

Απώλειες, ωστόσο, προκύπτουν κυρίως στην Κρήτη (-15%) και, με μικρότερα ποσοστά, στην Κεντρική Μακεδονία (-10%), στη Στερεά Ελλάδα, στα Ιόνια και στην Πελοπόννησο.

Σε επίπεδο πλήθους νομών, η θετική και η αρνητική μεταφορά πόρων είναι σχεδόν ισομερής (ευνοούνται 24 νομοί έναντι των 27 που υφίστανται απώλειες), ενώ ουσιαστικό είναι το όφελος ορισμένων νομών με σημαντική αναλογία ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως τα Ιωάννινα (+134%) και η Ευρυτανία (+90%).

Εξάλλου, ιδιαίτερα θετική συνεισφορά, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, δέχονται ορισμένοι νησιωτικοί νομοί, όπως η Χίος (+214%), η Κεφαλονιά (+92%) και οι Κυκλάδες (+61%), ενώ σημαντικό όφελος αποκτάται και σε άλλες, όπως η Σάμος (+32%), η Λέσβος (+22%) και τα Δωδεκάνησα (+21%).

Οι απώλειες αφορούν κυρίως σε νομούς των Ιονίων και της Κρήτης.