Γ.Βρούτσης: Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων

«Ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ακινήτων των Ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, στη συνεδρίαση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Ο Γ.Βρούτσης απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Ασφαλιστικό χωρίς της χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι μη βιώσιμο, ενώ χαρακτήρισε «μικρό ποσό» το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων.

«Ολοκληρώθηκε η καταγραφή όλων των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων που είναι ανεκτίμητης αξίας. Αυτά πρέπει να περάσουν σε μια χρηματιστηριακή εταιρεία για να τα αξιοποιήσει», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης κατά τη συνεδρίαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΕΑ) για ενημέρωση σε θέματα του τομέα ευθύνης του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΕΑ.

Ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που δέχθηκε τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό χωρίς της χρηματοδότηση του προϋπολογισμού είναι μη βιώσιμο, ενώ χαρακτήρισε «μικρό ποσό» το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων (ύψους 12 δισ. ευρώ).

Επίσης, αναγνωρίζοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν στην αγορά εργασίας λειτουργούν προς όφελος των επιχειρήσεων, τόνισε ότι «απαιτούμε από αυτές συμμόρφωση με τη νομιμότητα». Πάντως κάτι τέτοιο ποτέ δεν ζητήθηκε επισήμως ως αντάλλαγμα από την κυβέρνηση, παρά την πληθώρα διευκολυντικών για τις επιχειρήσεις νόμων και ρυθμίσεων. Αύτη η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που όπως είπε ο κ. Βρούτσης στόχος είναι να φθάσει το 5%, συνδέεται με κάποιο αντάλλαγμα προς όφελος των εργαζομένων.

Ειδικότερα, τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν, αφορούσαν τα ασφαλιστικά, τις καθυστερήσεις και τις περικοπές στις συντάξεις, τα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις και τα προβλήματα των επαγγελματιών στους τομείς αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι σύμβουλοι άσκησαν κριτική σε εφαρμοζόμενες πολιτικές της κυβέρνησης για τους μικρομεσαίους και έθεσαν εξ αρχής σειρά ερωτημάτων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Βρούτσης, αφού ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την απασχόληση και την ασφάλιση, απάντησε στα κύρια ερωτήματα που τέθηκαν.

Οι απαντήσεις του συνοπτικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του επιμελητηρίου, ήταν οι εξής:

– Ο ιδιωτικός τομέας δεν μπορεί να απορροφήσει όλα τα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης γι αυτό αυτά πηγαίνουν και στους δήμους.

– Τακτοποιήθηκαν τα στατιστικά στοιχεία απογραφής των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, τα ΑΜΚΑ και τα ΑΦΜ κλπ. «Είχαμε 1 εκατ. αποκλίσεις και πολλές παράνομες συντάξεις» είπε.

– Κάναμε τα συστήματα ΕΡΓΑΝΗ, ΑΤΛΑΣ, ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΛΙΟΣ, ΑΡΤΕΜΙΣ κλπ για να παρακολουθούμε σε παρόντα χρόνο τις προσλήψεις, απολύσεις, ασφαλίσεις, συντάξεις, ασφαλιστικές διαδρομές κλπ.

– Καταβάλλονται κάθε χρόνο 28,3 δισ. ευρώ για συντάξεις και από αυτά το 55% καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.

– Το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων είναι μικρό ποσό. Ο προϋπολογισμός έδωσε από το 2001 μέχρι το 2012 190 δισ. ευρώ για συντάξεις ενώ το «κούρεμα» ήταν μόνο 12 δισ.ευρώ

– Ο ΟΑΕΕ έχει προϋπολογισμό 1,66 δισ. ευρώ το 2014 και οι συντάξεις απαιτούν 3,38 δισ. ευρώ. Από αυτά το κράτος (από τη φορολογία) θα δώσει 1,28 δισ. ευρώ.

– Δεν υπάρχει πρόθεση άλλης μείωσης των συντάξεων και δεν θα αποσταθεροποιήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα. Διασφαλίζουμε τις συντάξεις του ΟΑΕΕ, οι οποίες δεν θα μειωθούν.

– Με την ηλεκτρονική αναγγελία προσλήψεων – απολύσεων κλπ, έχουμε τεράστιο κέρδος σε ανθρωποώρες εργασίας και πλήρη πληροφόρηση για την αγορά εργασίας και τις τάσεις απασχόλησης ενώ με τα οικονομικά στοιχεία του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ μπορούμε να κάνουμε διασταυρώσεις τζίρου και απασχόλησης των επιχειρήσεων.

– Έγιναν μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας υπέρ των επιχειρήσεων όπως μείωση μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, μείωση κατώτατων μισθών και γι αυτό απαιτούμε συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τη νομιμότητα.

– Για την τήρηση της νομιμότητας επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ για κάθε παράβαση και υπήρξε εκτίναξη των δηλώσεων απασχόλησης, ενώ αυξήθηκαν τα έσοδα του ΙΚΑ.

– Επιβλήθηκε πρόστιμο 10.500 ευρώ και για την λάθος υποβολή των ΑΠΔ. «Θα καταθέσω σύντομα τροπολογία απαλλαγής γιατί τώρα θα τα βλέπουμε όλα από την ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρχει ένα πρόστιμο».

– Καταργήθηκε το πορτοκαλί βιβλίο εγγραφής απασχολουμένων.

– Με το σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ βλέπουμε, κάθε μήνα, την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία συνενώνοντας τα στοιχεία ΙΚΑ και ΣΕΠΕ.

– Το σύστημα ΑΤΛΑΣ που σε λίγο θα εφαρμοστεί θα δώσει τη δυνατότητα να καταχωρηθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες με όλα τα στοιχεία τους, ποιοι είναι ασφαλισμένοι και ποιοι ανασφάλιστοι κλπ.

– Τον Μάιο του 2014 καταργείται κάθε θεώρηση ασφαλιστικών βιβλιαρίων ασθενείας γιατί όλα θα είναι καταχωρημένα ηλεκτρονικά.

– Στο τέλος του 2014 όσοι έχουν μπει στην παραγωγική και ασφαλιστική διαδικασία από 1.1.1994 θα μπορούν να έχουν στον προσωπικό τους υπολογιστή το ασφαλιστικό βιογραφικό τους. Το 2015 θα το έχουν όλοι οι Έλληνες. Με πάτημα ενός κουμπιού όλοι θα έχουν αυτόματα όλα τα στοιχεία τους και τι σύνταξη θα λάβουν βγαίνοντας στη συνταξιοδότηση, χωρίς καμία αναμονή.

– Θα προκηρυχθεί σε ένα μήνα, διαγωνισμός για να αναλάβει μια εταιρεία, τη μείωση της γραφειοκρατίας στην εργασιακή νομοθεσία.

– Θα συνεχιστεί με νομοθέτηση η δυνατότητα μετάταξης σε δύο κατώτερες ασφαλιστικές κατηγορίες αλλά όχι περισσότερες.

– Συμμερίζομαι το πρόβλημα με το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΕ και τις προϋποθέσεις που το περιορίζουν, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα επιδόματος σε όλους.

– Είναι πολύτιμη η συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα συνεχιστεί ο διάλογο στα ζητήματα που θέτουν.

– Ο νόμος για τις απολύσεις ήταν ανελαστικός και δεν επέτρεπε απολύσεις σε περίοδο κρίσης χωρίς έγκριση υπουργού. Καταργήθηκε αυτό και μεταφέρθηκε η ευθύνη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας στο οποίο μετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι και υπάρχει η δυνατότητα απολύσεων ανάλογα την περίπτωση.

– Είναι στόχος να μειωθεί κατά 5 μονάδες η εργοδοτική εισφορά προς το ΙΚΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk