προθήκες

Θεωρήθηκε άλλοτε ο «διαβολικός υποκινητής μιας άθεης συμπεριφοράς» και άλλοτε ένας προικισμένος θεωρητικός της πολιτικής που χαιρετίστηκε ως «ο πρώτος νεωτερικός φιλόσοφος».

βιογραφία
Niccolo Capponi
Μακιαβέλλι: Ποιος ήταν πραγματικά
ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας του «Ηγεμόνα»;
Μετάφραση Πέτρος Γεωργίου,
Εκδόσεις Πατάκη, 2014,
σελ.464, τιμή 19,59 ευρώ

Θεωρήθηκε άλλοτε ο «διαβολικός υποκινητής μιας άθεης συμπεριφοράς» και άλλοτε ένας προικισμένος θεωρητικός της πολιτικής που χαιρετίστηκε ως «ο πρώτος νεωτερικός φιλόσοφος». Ο ιστορικός Νικολό Καπόνι αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο και τον απελευθερώνει από αιώνες παρερμηνείας. Ο Μακιαβέλι μπορεί να γίνει κατανοητός μόνο με φόντο μια κυνική, σκληρή και ανευλαβή πόλη σαν την αναγεννησιακή Φλωρεντία.

δοκίμιο
Judith Butler
H διεκδίκηση της Αντιγόνης –
Η συγγένεια μεταξύ ζωής και θανάτου
Μετάφραση Βαρβά­ρα Σπυροπούλου,
Eπιμέλεια Γιώργος Καράμπελας, Κώστας Λιβιεράτος,
Εισαγωγή Ελενα Τζελέπη,
Eκδόσεις Αλεξάνδρεια, 2014,
σελ. 136, τιμή 12 ευρώ

Συνδέοντας τα λόγια και τα έργα της Αντιγόνης με τις διεκδικήσεις όσων δεν χωρούν στις αποδεκτές σχέσεις συγγένειας, η Τζούντιθ Μπάτλερ επανατοποθετεί τη μορφή της σε μια ριζοσπαστική προοπτική, στα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου. Η Αντιγόνη, πέραν της αμφισβήτησης, ενσαρκώνει τις δυνατότητες που αναδύονται από την αναπόφευκτη διαπλοκή του αντιστασιακού λόγου με αυτόν της εξουσίας. Αυτές διερευνά η συγγραφέας.

μυθιστόρημα
Δημήτρης Τανούδης
Χώματα
Εκδόσεις Νεφέλη, 2014,
σελ. 248, τιμή 12,50 ευρώ

Ενας κόσμος του παρελθόντος, ανδρόβουλος και θεοκρατούμενος, δέχεται αναπάντεχα το χάρισμα της ελπίδας. Οι άντρες κινούν για τον πόλεμο. Οι γυναίκες μένουν πίσω εγκυμονώντας τους νέους γόνους. Εννέα μήνες αργότερα τα μωρά που θα έρθουν δεν είναι ανθρώπινα. Οι πολεμιστές επιστρέφουν σε έναν τόπο κατοικημένο από αρσενικούς χοίρους. Το δεύτερο πεζογράφημα του συγγραφέα μετά τον «Σπασμό» (Νεφέλη, 2011).

περιοδικό
(δέ)κατα
Τεύχος 36ο
Κοινωνία των (δε)κάτων,
χειμώνας 2013,
σελ. 192, τιμή 9 ευρώ

Το νέο τεύχος του περιοδικού κυκλοφορεί με μεγάλο φάκελο-αφιέρωμα στις ερωμένες και στους εραστές, τους έρωτες και τις αγάπες υπό τον περιπαικτικό τίτλο «Darlings!». Τα κείμενα παρουσιάζουν κάθε εκδοχή και προσέγγιση στο αντικείμενο του πόθου, παρελθόντος ή παρόντος, ευχάριστου ή δυσάρεστου. «Ντάρλινγκ» είναι ο καθένας που κάποτε αγαπήθηκε, υπήρξε ποθητός, που έγινε η αιτία για μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή.

ποίηση
Βασίλης Κουγέας
Το αεικίνητο βάθος πεδίου
Εκδόσεις Υψιλον/Βιβλία, 2013,
σελ. 90, τιμή 10 ευρώ

Στη νέα συλλογή του ποιητή «η απώλεια είναι ζήτημα μεθόδου», ο ίδιος ο εαυτός διαχέεται στον φυσικό αλλά και τον εσώτερο υπαρξιακό κόσμο, αναπλάθεται από τα πάθη της γλώσσας και του σώματος. «Βρίσκομαι τώρα / στον κήπο που ο χρόνος δεν μετράει πια, / το αδιανόητο καλύπτει κάθε ναι και κάθε όχι. / Κάθε άρνηση είναι αναπνοή που πνίγεται, / μια άσκηση θάρρους / ανάμεσα / σε πράσινα φυλλώματα / και σε άγραφα, / πεσμένα φύλλα».

μυθιστόρημα
Χριστίνα Καράμπελα
Καιροί τέσσερεις
Εκδόσεις Πόλις, 2014,
σελ. 186, τιμή 12 ευρώ

Ενα γαϊτανάκι σε τέσσερις πράξεις για τη διεκδίκηση της κόρης από τη μάνα, τον έρωτα του αρσενικού για το θηλυκό, την αέναη αλλαγή των εποχών, τη φύση μέσα στην πόλη, τα περίκλειστα οικογενειακά άφατα και άρρητα που κληροδοτεί η μια γενιά στην άλλη. Ρεαλισμός και μαγεία, εύπλαστο γλωσσικό ιδίωμα, ένταση, χρώματα, γεύσεις και μυρωδιές. Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της Χριστίνας Καράμπελα.

περιοδικό
Νέα Ευθύνη
Τεύχος 21ο
Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014,
σελ. 127, τιμή 8,5 ευρώ

Στο νέο τεύχος του περιοδικού διαβάζουμε πέντε ποιήματα και μια συνέντευξη του κύπριου ποιητή Κυριάκου Χαραλαμπίδη, ένα κείμενο του Δημήτρη Δασκαλόπουλου για τον Καβάφη και «επτά αποσπάσματα» από το έργο του Αρχίλοχου. Επίσης ποίηση των Τζουσέπε Ουνγκαρέτι, Μάριο Ντε Σάντις και Γιόζεφ Μπρόντσκι, διηγήματα των Οτα Πάβελ και Νίκου Ορφανίδη, αλλά και τέσσερα αφηγήματα του Σάββα Παύλου.

μαρτυρία
Fabien Marsaud
Πάντα ήρωες
Μετάφραση Χάρις Αλεξίου,
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2014,
σελ. 186, τιμή 11 ευρώ

Ο συγγραφέας, γνωστός με το ψευδώνυμο «Grand Corps Malade», είναι ένας από τους δημοφιλέστερους γάλλους καλλιτέχνες (τραγουδοποιός, αυτοσχεδιαστικός ποιητής). Εδώ αφηγείται με χιούμορ, περιπαικτική διάθεση και πολύ συναίσθημα τη δωδεκάμηνη περιπέτειά του ως ατελούς τετραπληγικού μεταφέροντάς μας τις εμπειρίες τόσο τις δικές του όσο και των ομοιοπαθών συντρόφων του από το Κέντρο Αποκατάστασης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk