Στο σκοτάδι παραμένουν οι έρευνες για την ανεύρεση του μοιραίου Boeing της Μαλαισίας, ενώ νέα σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περιπλέκοντας την υπόθεση.

Οι έρευνες στο σημείο που υπέδειξε ο κινεζικός δορυφόρος δεν είχαν αποτέλεσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με την Κουάλα Λουμπούρ, ενώ η Wall Street Journal, επικαλούμενη ειδικούς, έγραψε ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να πετούσε για μερικές ακόμα ώρες μετά το τελευταίο σήμα.

Η κινεζική Διοίκηση Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιομηχανίας Εθνικής Ασφάλειας έδωσε στη δημοσιότητα συντεταγμένες, καθώς και τις δορυφορικές φωτογραφίες των τριών αντικειμένων, μεγέθους 13×18, 14×19 και 24×22 μέτρων αντιστοίχως, βορειοανατολικά της Κουάλα Λουμπούρ, από όπου απογειώθηκε το μοιραίο Boeing 777.

Ωστόσο, οι ελπίδες από τις υποδείξεις του δορυφόρου έσβησαν γρήγορα. «Δεν υπάρχει τίποτα. Σπεύσαμε στο σημείο και δεν υπάρχει τίποτα» δήλωσε στο Reuters ο Αζαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας.

Νωρίτερα, και οι Αρχές του Βιετνάμ είχαν δηλώσει ότι το σημείο έχει ερευνηθεί επαρκώς τις τελευταίες ημέρες, χωρίς αποτέλεσμα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κίνας ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την προσπάθεια εντοπισμού του αεροσκάφους, καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση της Κουάλα Λουμπούρ να εντατικοποιήσει τις έρευνες.

Από τους 227 επιβάτες του αγνοούμενου αεροσκάφους, οι 152 ήταν Κινέζοι.

Το τελευταίο μήνυμα και το νέο σενάριο

Συνηθισμένο ήταν το τελευταίο μήνυμα των πιλότων της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines που έχει χαθεί από το Σάββατο και δείχνει ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή όλα κυλούσαν ομαλά στο αεροσκάφος πριν αυτό εξαφανιστεί πάνω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε μήνυμα των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ένας από τους πιλότους απάντησε: «Εντάξει, καληνύχτα».

Τις λέξεις αυτές είπε ο πιλότος τη στιγμή που το αεροσκάφος εγκατέλειπε τον εναέριο χώρο της Μαλαισίας για να εισέλθει σε αυτόν του Βιετνάμ.

Ωστόσο, η αμερικανική Wall Street Journal, επικαλούμενη ειδικούς στις πτήσεις της Πολιτικής Αεροπορίας, γράφει ότι το αεροπλάνο ενδέχεται να συνέχισε να πετά για μερικές ακόμα ώρες μετά το τελευταίο μήνυμα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αεροπλάνο ενδέχεται να συνέχισε να πετά για άλλες πέντε ώρες περίπου. Αυτό προκύπτει από τα δεδομένα που «κατεβαίνουν» αυτόματα από τις μηχανές του Boeing και στέλνονται στην εταιρεία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος παρακολούθησης και συντήρησης.

Mία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα σημειώνει ότι αμερικανοί αξιωματούχοι εξετάζουν την πιθανότητα ένας από τους πιλότους ή κάποιος άλλος στο αεροσκάφος να το οδήγησε σε άγνωστη τοποθεσία -ή να το έριξε- αφότου απενεργοποίησε σκόπιμα τους αναμεταδότες του στίγματός του για να αποφύγει τα ραντάρ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι οι Αρχές που ερευνούν την εξαφάνιση του αεροσκάφους εξετάζουν ως επικρατέστερο σενάριο το Boeing να άλλαξε κατεύθυνση «με στόχο να χρησιμοποιηθεί αργότερα για κάποιον άλλον λόγο».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το αεροπλάνο με 239 επιβαίνοντες ενδεχομένως να ταξίδεψε 3.500 επιπλέον χιλιόμετρα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες και ίσως να πλησίασε την πακιστανική μεθόριο ή σε κάποιον προορισμό στον Ινδικό Ωκεανό ή στην Αραβική Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο επικεφαλής της Ιντερπολ δήλωσε ότι η υπηρεσία δεν θεωρεί πως η εξαφάνιση του αεροσκάφους είναι αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας.