Σε επίδειξη δύναμης λίγες ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στην Κριμαία σχετικά με την ενσωμάτωση στη Ρωσία, ξεκίνησε η Μόσχα, με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.000 στρατιωτών.

Ο ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι στις ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία θα αναπτυχθούν όπλα πυροβολικού, όπως εκτοξευτές ρουκετών και αντιαρματικά όπλα.

Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται στις περιοχές Ροστόφ, Μπελγκορόντ και Κουρσκ και θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Στόχος των γυμνασίων είναι να βελτιωθεί η συνεργασία ανάμεσα στο μηχανοκίνητο πεζικό, τα τεθωρακισμένα, τις αερομεταφερόμενες μονάδες εφόδου και τις δυνάμεις του ναυτικού και των πεζοναυτών.

Μία από τις ασκήσεις θα συμπεριλάβει χρήση πραγματικών πυρών εναντίον ενός εχθρού με συμβατικά όπλα σε απόσταση 15 χλμ., ενώ το ήμισυ των γυμνασίων θα γίνει στην διάρκεια της νύχτας.

«Στόχος είναι ο έλεγχος της συνεκτικότητας των μονάδων και η αξιολόγηση της εκπαίδευσης σε μη γνώριμο έδαφος» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι έχει αναπτύξει έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

«Τα πληρώματα των ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών θα ξεκινήσουν κοινές αναγνωριστικές αποστολές με τους Λευκορώσους συναδέλφους τους για την προστασία και την άμυνα του εναέριου χώρου» της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-Tass, επικαλούμενο μια ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας είχε ανακοινώσει ότι έξι ρωσικά μαχητικά SU-27 και τρία αεροπλάνα μεταφοράς προσωπικού προσγειώθηκαν στη βάση Μπομπρούισκ, στα κεντρικά της χώρας, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Την Τετάρτη το Μινσκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία να εντείνει τις κοινές αποστολές τους καθώς το ΝΑΤΟ είχε ανακοινώσει δύο ημέρες νωρίτερα ότι θα στείλει αεροσκάφη-ραντάρ AWACS για αναγνωριστικές αποστολές στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας, καθώς η κρίση στη γειτονική Ουκρανία έχει «σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ευρωατλαντικής περιοχής», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

«Έτοιμη να εισβάλει η Ρωσία»

Ο εκτελών χρέη προέδρου, Ολεξάντερ Τουρνίκοφ, προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα «είναι έτοιμες να εισβάλουν» στην Ουκρανία, εκτίμησε, πάντως, ότι οι διεθνείς προσπάθειες θα μπορούσαν να θέσουν τέλος στην «επιθετικότητα» της Ρωσίας και να ανατρέψουν τον κίνδυνο πολέμου.

Σε ανακοίνωσή του στην προεδρική ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι ο Τουρνίκοφ είπε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι όταν οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν τον έλεγχο της Κριμαίας την περασμένη εβδομάδα, άλλες μονάδες που είχαν συγκεντρωθεί στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, «ήταν έτοιμες για μια εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας ανά πάσα στιγμή».

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε τον πόλεμο, είτε στην Κριμαία, είτε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ουκρανίας» είπε, προσθέτοντας ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για μάχη.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Όλη η πολιτισμένη ανθρωπότητα στηρίζει την χώρα μας. Όλες οι ηγετικές χώρες του κόσμου βρίσκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και είμαι σίγουρος ότι αυτή η ενωμένη προσπάθεια στη διεθνή αρένα, που φέρνει κοντά όλες τις δημοκρατικές χώρες, μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα».