Βάσει αμερικανικού εντάλματος συνελήφθη στη Βιέννη Ουκρανός μεγαλοεπιχειρηματίας στο πλαίσιο πολύχρονης έρευνας του FBI, όπως ανακοίνωσαν οι αυστριακές αρχές. Όσα στοιχεία του έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα δείχνουν πως πρόκειται για τον Ντμίτρι Φιρτάς, που δραστηριοποιείται και στον τομέα του φυσικού αερίου.

Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν την Πέμπτη πως το βράδυ της Τετάρτης συνελήφθη στη Βιέννη ο 48χρονος ουκρανός υπήκοος «Ντμίτρι Φ.» μετά από ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της αυστριακής πρωτεύουσας βάσει αντίστοιχου αμερικανικού εντάλματος.

Το αμερικανικό ένταλμα, ανέφερε η Βιέννη, ακολουθούσε πολύχρονη έρευνα του FBI. Τον 48χρονο βαρύνουν μεταξύ άλλων κατηγορίες διαφθοράς και σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η σύλληψη έγινε χωρίς να προβληθεί αντίσταση, αναφέρεται.

Αν και το επώνυμο του συλληφθέντα δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, κατά την αυστριακή πρακτική, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι πρόκειται για τον Ντμίτρι Φιρτάς, έναν από τους πλουσιότερους άνδρες στην Ουκρανία. Συγκλίνουσες αναφορές στα αυστριακά ΜΜΕ και το Reuters που επικαλούνται πληροφορίες από την αστυνομία της Βιέννης επιβεβαιώνουν την αναφορά.

Ο Φιρτάς δραστηριοποιείται στο χώρο του φυσικού αερίου, των χημικών, των ΜΜΕ και του τραπεζικού τομέα. Η επιρροή του είχε αυξηθεί σημαντικά ιδιαίτερα τα χρόνια διακυβέρνησης του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο.