Είκοσι ελληνικές υποθέσεις παραμένουν εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων 3 προδικαστικές, 6 παραβάσεις κράτους μέλους και 8 αιτήσεις αναίρεσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά το 2013, το Δικαστήριο εξέδωσε 14 αποφάσεις και διατάξεις. Μεταξύ αυτών, εκδόθηκαν τρεις αποφάσεις για παράβαση κράτους μέλους – 2 καταδικαστικές για την κρατική ενίσχυση υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ και για την επεξεργασία αστικών λυμάτων στη λίμνη Κορώνεια και μία απόρριψη για το ΦΠΑ στα πρακτορεία ταξιδιών. Το σύνολο των ελληνικών αποφάσεων και διατάξεων επί προδικαστικών παραπομπών ανήλθε το 2013 σε έξι.
Από τα ελληνικά δικαστήρια, εντός του 2013, υποβλήθηκαν πέντε προδικαστικές παραπομπές. Το σύνολο των αιτήσεων έκδοσης προδικαστικής απόφασης που έχουν υποβάλει τα ελληνικά δικαστήρια από το 1986 (έτος υποβολής των δύο πρώτων αιτήσεων) ανέρχεται σε 166 (10 από τov Άρειo Πάγo, 51 από τo Συμβoύλιo της Επικρατείας και οι υπόλoιπες 105 από άλλα δικαστήρια).
To 2013 η Επιτροπή άσκησε κατά της Ελλάδας τέσσερις ευθείες προσφυγές για παράβαση κράτους μέλους. Πρόκειται για τις εξής προσφυγές:
– για τη διαχείριση των αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Κιάτου
– για τη μη εκτέλεση προηγούμενης απόφασης του ΔΕΕ περί των στερεών αποβλήτων, με αίτημα να καταβληθεί στην Επιτροπή χρηματική ποινή ύψους 71.193,60 ευρώ ανά μέρα καθυστέρησης και ημερήσιο κατ’ αποκοπή ποσό 7.786,80 ευρώ ανά ημέρα.
– για την αθέτηση των υποχρεώσεων δυνάμει της οδηγίας 1999/74/ΕΚ1, περί στοιχειωδών απαιτήσεων για την προστασία των ωοπαραγωγών ορνίθων και
– για τον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ.
Όσον αφορά το Γενικό Δικαστήριο (ΓΔΕΕ, πρώην Πρωτοδικείο), το 2013 εξέδωσε 22 ελληνικές αποφάσεις και διατάξεις. Σε αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι εξής υποθέσεις:
– για δαπάνες που αφορούν στο ελαιόλαδο και τις αροτραίες καλλιέργειες εξαιρούμενες από τη χρηματοδότηση,
– Anicav, για την χρηματοδότηση «μη πραγματικών δραστηριοτήτων μεταποίησης».
– Bloufin Touna Ellas: το ΓΔΕΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του κανονισμού (ΕΕ) 498/2010, περί απαγόρευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων από σκάφη γρι – γρι με σημαία Γαλλίας ή Ελλάδας, που αλιεύουν ερυθρό τόνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, ανατολικά του γεωγραφικού μήκους 45° Δ και στη Μεσόγειο.
– για δαπάνες εξαιρούμενες από τη χρηματοδότηση για τα εσπεριδοειδή, το βαμβάκι, το βόειο κρέας και το ελαιόλαδο.
Ενώπιον του ΓΔΕΕ εκκρεμούν σήμερα 58 ελληνικές υποθέσεις.
Συνολικά η δραστηριότητα του ΔΕΕ το 2013 χαρακτηρίζεται ως … πρωτοφανής. Η χρονιά αυτή θα μείνει στην ιστορία, αφενός, ως η πλέον παραγωγική από ιδρύσεως του Δικαστηρίου και αφετέρου ως το έτος κατά το οποίο εισήχθη ο μεγαλύτερος αριθμός νέων υποθέσεων.
Το 2013 το Δικαστήριο περάτωσε 701 υποθέσεις, σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός από τις 595 περατωθείσες υποθέσεις του 2012. Παράλληλα, εισήχθησαν 699 νέες υποθέσεις, αριθμός κατά 10% αυξημένος σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2012 και, ιστορικά, ο υψηλότερος για ένα και μόνον έτος.