Οι στατίνες, δημοφιλή φάρμακα ενάντια στη χοληστερόλη, τα οποία έχουν συνδεθεί με πλήθος παρενεργειών, φαίνεται τώρα να αθωώνονται – τουλάχιστον ως έναν βαθμό – με βάση νέα μεγάλη ανασκόπηση μελετών.

Αύξηση μόνο των ποσοστών διαβήτη

Η ανασκόπηση αυτή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «European Journal of Preventive Cardiology» αφορούσε 83.880 ασθενείς και έδειξε αύξηση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 από τη λήψη στατινών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, οι αναφορές για αύξηση των περιπτώσεων ναυτίας, μυϊκών πόνων, αϋπνίας και κόπωσης δεν φάνηκε να ισχύουν.

Η ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Καρδιά και τους Πνεύμονες στο Λονδίνο ανέλυσε δεδομένα από 29 κλινικές δοκιμές. Όπως προέκυψε, οι στατίνες μειώνουν τους θανάτους εξαιτίας καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων, αλλά συνδέονται με αύξηση των ποσοστών διαβήτη τύπου 2 – μια στις πέντε νέες περιπτώσεις διαβήτη σε άτομα που λάμβαναν στατίνες ήταν άμεσο αποτέλεσμα της λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Η ανάλυση έδειξε ότι όλες οι άλλες παρενέργειες εμφανίζονταν σε παρόμοια ποσοστά στα άτομα που λάμβαναν στατίνες και σε εκείνα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

«Εικονικές» παρενέργειες και στον πληθυσμό

Μια εκ των ερευνητών, η δρ Τζούντιθ Φάινγκολντ ανέφερε πως «ήταν σαφές το συμπέρασμα της ανάλυσής μας ότι πολλοί ασθενείς στις δοκιμές που λάμβαναν εικονικό φάρμακο χωρίς να το γνωρίζουν, δήλωσαν τις ίδιες παρενέργειες με τους ασθενείς που λάμβαναν πραγματική δραστική ουσία. Στον γενικό πληθυσμό, γιατί προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αναφέρονται μεγαλύτερα ποσοστά παρενεργειών; Ακόμη και άτομα που δεν λαμβάνουν φάρμακα, αν ερωτηθούν μέσω λεπτομερούς ερωτηματολογίου για την κατάστασή τους, δεν θα δηλώσουν ότι αισθάνονται κάθε ημέρα περίφημα. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να δηλώνει κάποιος ξαφνικά ότι αισθάνεται περίφημα όταν λαμβάνει ένα φάρμακο για το οποίο έχει μάλιστα ακούσει ότι συνδέεται με παρενέργειες;» κατέληξε η ειδικός.