Σε μια μεγάλη εκδήλωση σχεδιάζει να παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της η Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, ενώ εντείνει την προσπάθεια για την οργανωτική συγκρότησή της προκειμένου να δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής την Πέμπτη αποφασίστηκε η δημιουργία δύο επιτροπών:

Μια συντονιστική επιτροπή, η οποία θα συζητά και θα σχεδιάζει όλες τις πολιτικές και οργανωτικές πρωτοβουλίες της Ελιάς μέχρι τις Ευρωεκλογές και θα συνθέτει όλες τις δυνάμεις της Ελιάς, σεβόμενη την αυτοτέλεια τους, τόσο στο κέντρο, όσο και στην περιφέρεια. Το μήνυμα θα είναι «Ελιά σε κάθε Πόλη», και ο στόχος να συγκροτηθούν συντονιστικές επιτροπές της παράταξης παντού.

Και μια επιτροπή Τύπου- Επικοινωνίας: Η Επιτροπή Τύπου- Επικοινωνίας, η οποία οργανώνει και προβάλλει τη δραστηριότητα της Ελιάς και τις θέσεις της Δημοκρατικής Παράταξης όπως αυτές διατυπώνονται στη πολιτική διακήρυξη της Ελιάς και τη διακήρυξη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη είναι η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου, το οποίο θα σηματοδοτήσει τη φυσιογνωμία και τη δυναμική όλου του εγχειρήματος. Όλα τα κόμματα και οι κινήσεις θα μετέχουν στο ψηφοδέλτιο προτείνοντας πρόσωπα με κριτήρια την αξιοκρατία, την ανανέωση, αλλά και την εμπειρία, με συμμετοχή στελεχών από την περιφέρεια, ανθρώπων του πολιτισμού, του αθλητισμού, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των επιστημόνων, και των κινημάτων: των γυναικών, της νεολαίας, της οικολογίας, των ΑΜΕΑ, κ.α.

Από τις αρχές της επόμενης βδομάδας η Ελιά- Δημοκρατική Παράταξη θα έχει τα δικά της γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, θα έχει εκπροσώπους Τύπου (προς το παρόν τους κ.κ. Δ. Καρύδη και Ευθ. Καρδαρά αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και τρίτο πρόσωπο από τις Κινήσεις) και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία το site της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης.

Στο μεταξύ η πρωτοβουλία των «58» συνεχίζει τις εκδηλώσεις της. Την Πέμπτη ο κ. Ι. Βούλγαρης μίλησε στο Γαλάτσι και εξήγησε σε ποιά βάση συνεχίζουν την προσπάθεια τους οι «58». Η Πρωτοβουλία 58, είπε, υπήρξε πρωταγωνιστής στην ανάδειξη της ανάγκης για την ανασυγκρότηση της παράταξης, κάνοντας μεγάλη προσπάθεια, με προβλήματα και λάθη, τα οποία θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα. θα συνεχίζει όμως να είναι παρούσα με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στο πολιτικό σκηνικό και μετά τις ευρωεκλογές.
Επισήμανε ότι το αίτημα ανασυγκρότησης του χώρου δεν ήταν δεδομένο ούτε προφανές. ότι ισχυρά κέντρα εξουσίας και επιρροής στην κοινή γνώμη προσανατολίζονταν μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, έστω με αμφιταλαντεύσεις, στην ενθάρρυνση ή στην αποδοχή του «μικρού δικομματισμού» ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που φαινόταν τότε να είναι η μόνη δυνατότητα. Η Πρωτοβουλία των «58», πρόσθεσε, συνέβαλε μαζί με άλλες δυνάμεις και πρόσωπα του χώρου, να αναδειχθεί μια άλλη προοπτική.

«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι έπρεπε να μετατεθεί για αργότερα ο στόχος, ότι δεν ήταν πρόσφορες οι Ευρωεκλογές για αυτό.Προσωπικά, δεν το πιστεύω. Οι Ευρωεκλογές προσέφεραν πλεονεκτήματα στο εγχείρημα: Η κοινή αναφορά στο Ευρωπαικό Σοσιαλιστικό Κόμμα και στην κοινή υποψηφιότητα Σουλτς οριοθετούσαν σαφέστερα, χειροπιαστά τον χώρο έναντι των άλλων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ).Υπήρχε και υπάρχει μια κοινή παράδοση φιλοευρωπαϊσμού και κοινές προγραμματικές θέσεις.Αν υπήρχε λοιπόν η πολιτική βούληση ή επαρκής διάθεση πολιτικής δοκιμής του σχήματος, οι Ευρωεκλογές προσέφεραν το καλύτερο πεδίο», είπε.

Επίσης, εξήγησε ότι οι «58 συμμετείχαν στην συνδιάσκεψη της «Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης» υπό δύο προυποθέσεις: Οτι το εγχείρημα θα έχει σταθερή στόχευση να ξεπεράσει τα όρια του ΠαΣοΚ και όι θα αποφύγει το ΠαΣοΚ να μετατρέψει την Ελιά σε πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών λογαριασμών. «Από αυτή την άποψη οι τελευταίες εξελίξεις δεν είναι απλώς ανησυχητικές. Είναι επικίνδυνες, Τόσο για την «Ελιά» όσο και για το ΠαΣοΚ. Ας μην έχει κανείς αμφιβολία.

Η μοίρα του ΠαΣοΚ και της «Ελιας»είναι πια κοινή. Τόσο για την επιβίωση όσο και τον θάνατο. Είτε αυτό αρέσει είτε δεν αρέσει», σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι ένα μέρος των πολιτικών και των μηχανισμών από τα ίδια κόμματα που θα έπρεπε να συναποτελέσουν τον τρίτο πόλο αμφιβάλλουν η αντιστρατεύονται τη δημιουργία του. Αρκούνται σε ένα μικρό ΠαΣοΚ, σε μια μικρή ΔΗΜΑΡ που θα διαπραγματευτεί σαν μικρομάγαζο με τον ΣΥΡΙΖΑ που στην καλύτερη περίπτωση θα τον «νουθετεί», θα τον «διαπαιδαγωγεί». «Προσωπικά πιστεύω ότι μόνο αν προκύψει μια υπολογίσιμη δύναμη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θα βοηθηθούν πραγματικά οι λογικές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ», παρατήρησε.

Ο κ. Βούλγαρης είπε ότι η ΔΗΜΑΡ πολέμησε κάθε ιδέα ανασυγκρότησης για να καταλήξει στον δικό της «τρίτο πόλο» με πρόσωπα από το ΠαΣοΚ και θέσεις, που δεν δικαιολογούν το μέγεθος της πολεμικής. Ασχολίαστο δεν άφησε ούτε το Ποτάμι. «Πρόσφατα εμφανίστηκε και νέος «παίκτης» στον ευρύτερο χώρο, το «Ποτάμι» του φίλου Σταύρου Θεοδωράκη. Ήδη έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στον χώρο. Άλλοι το βλέπουν σαν συνέχεια και ολοκλήρωση των «58» – πράγμα που νομίζω ότι δεν συμβαίνει.

Άλλοι στέκονται πολύ αυστηρά απέναντί του. Και οι μεν και οι δε περιμένουν ένα σαφέστερο στίγμα. Όχι τόσο προγραμματικών θέσεων, όσο πολιτικού σχεδίου στο οποίο εντάσσει τον εαυτό του. Προσωπικά δεν έψω καμία αμφιβολία ότι αν υπήρχε το το Ποτάμι τον Οκτώβριο του 2013 όταν δημοσιεύσαμε την αρχική έκκληση των «58» θα το είχαμε προσκαλέσει. Με άνεση και επλίδα. Και σήμερα, το «Ποτάμι» μπορεί να προσθέσει δυνάμεις και διαφορετικά ακροατήρια στον ευρύ χώρο της δημοκρατικής παράταξης και της Κεντροαριστεράς –και όχι απλώς να ξαναμοιράσει τα κομμάτια της ίδιας πίττας.΄Η να «τιμωρήσει» τη ΔΗΜΑΡ και το ΠαΣοΚ», είπε.

Ακόμα, επισήμανε ότι πρέπει να αποφευχθεί ο προεκλογικός εμφύλιος στην Κεντροαριστερά, αφού δεν αποφεύχθηκε ο κατακερματισμός και ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιλέξουν πρόσωπα και δυνάμεις που γεφυρώνουν το χάσμα και αντιτίθενται στην πόλωση. Διαφορετικά, πρόβλεψε η Ελλάδα θα βγει από την κρίση ίδια με την παλαιά, φτωχότερη αλλά όχι διδαγμένη από την καταστροφή.