Η Αθήνα αναμένεται να θέσει με έμφαση την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, την ανάγκη διαπραγμάτευσης ενιαίας τιμής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία για όλες τις χώρες της ΕΕ ώστε να μην υπάρχουν ανισότητες εις βάρος του ευρωπαϊκού Νότου. Αυτό ξεκαθάρισε, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Forum που διεξάγεται την Πέμπτη και Παρασκευή (13-14 Μαρτίου) στην Αθήνα, ο κ. Ευ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών (σσ. αναχωρεί την Παρασκευή για την Τεχεράνη για συνομιλίες με όλη την ιρανική ηγεσία) σημείωσε ότι θα θέσει στον Επίτροπο Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ το κρίσιμο αυτό ζήτημα κατά την ενημέρωση που θα κάνει στους «28» για τις εξελίξεις στις σχέσεις με τη Ρωσία. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο κ. Έτινγκερ θα πρέπει να βρίσκεται σε διαβούλευση με όλα τα κράτη –μέλη για τις κινήσεις του –δήλώση με νόημα έπειτα και από την ανακοίνωση της Κομισιόν για πάγωμα του αγωγού South Stream.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης ζήτησε να υπάρξει θεσμική διαπραγματευτική ισοτιμία στο θέμα του φυσικού αερίου και κάλεσε να μην αντιμετωπίζεται η ενέργεια στην ΕΕ μόνο υπό το πρίσμα της ενιαίας αγοράς. Για να γίνει αυτό θα πρέπει, πέραν της τήρησης ενιαίας διαπραγματευτικής θέσης έναντι τρίτων προμηθευτών, να έχει και ενιαία τοποθέτηση και σε θέματα υποδομών και δικτύων.
Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Μανιάτης αναφέρθησαν στη σημασία του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τον ρόλο της Ελλάδος ως διαμετακομιστικού κόμβου, για τις προοπτικές που ανοίγει ο ΤΑΡ για τη διασύνδεσή του και με άλλες χώρες (Βαλκάνια, Κεντρική Ευρώπη), καθώς και για την ανάγκη να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι σε ό,τι αφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στον ελληνικό χώρο,
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και η ομιλία του αμερικανού βοηθού υπουργού Εξωτερικών για την ενεργειακή διπλωματία Έιμος Χοκστάιν. Ο αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε για τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Παράλληλα, εξήρε τις προσπάθειες της Αθήνας για την προώθηση του αγωγού ΤΑΡ και έδωσε μεγάλη έμφαση στα επόμενα βήματα που μπορούν να ακολουθήσουν μετά τον ΤΑΡ. Ο ίδιος μίλησε ακόμη και για τη μελλοντική τροφοδοσία της… Ουκρανίας μέσω των δικτύων αγωγών που θα διαμορφωθούν με βάση τον ΤΑΡ, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες «όλοι θα βγουν χαμένοι».