Το ευρώ κινείται σε υψηλά 2,5 ετών, κοντά στο επίπεδο των 1,40 δολαρίων, καθώς ενισχύεται από την προοπτική νέων εισροών κεφαλαίων στην Ευρωζώνη και την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μη λάβει κανένα μέτρο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της.

Η ισοτιμία του ευρώ έφθασε στα 1,3954 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 0,3% από χθες. Η φετινή ισχύς του ενιαίου νομίσματος έχει προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς, αλλά τα κέρδη του αυξάνονται από τη σταθερή γραμμή της ΕΚΤ να ανέχεται αυτό που η ίδια θεωρεί ως προσωρινές μειώσεις τιμών σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης.

«Τα μηνύματα της (νομισματικής) πολιτικής και τα στοιχεία στηρίζουν το ευρώ και θεωρούμε ότι θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανοδική του πορεία», δήλωσε αναλυτής του χρηματοπιστωτικού οίκου Morgan Stanley στο Λονδίνο.

Ένας παράγοντας που οδήγησε στην ανατίμηση του ευρώ φέτος είναι η γενικευμένη εισροή κεφαλαίων στην Ευρωζώνη, που αντανακλά την επιστροφή του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών της.

Οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν συγκεντρώσει επίσης περισσότερα κεφάλαια, εν όψει της έναρξης του ελέγχου των βιβλίων τους από την ΕΚΤ. Η Ιταλία θα εκδώσει σήμερα χρέος ύψους 7,75 δισ. ευρώ, ενώ η Ιρλανδία θα διαθέσει 10ετή ομόλογα αξίας 1 δισ. ευρώ.